Fotografera med Blixt: Vad är TTL?

TTL är en förkortning som använd i samband med blixtfotografering med moderna kamerablixtar. TTL står för "Trough The Lens" och innebär att exponeringen och vilken styrka blixten behöver ha mäts genom kamerans lins. Canon kallar sitt system för E-TTL vilket betyder "Evaluative Trough The Lens"och Nikon kallar sitt system för I-TTL som betyder "Intelligent Trough The Lens". 
De båda systemen fungerar dock i stort sett identiskt.
När man trycker ner slutarknappen/avtryckaren skickar blixten ut en kort liten för-blixt (pre-flash) som kameran mäter innan den skickar ut den riktiga blixten och tar bilden. Tidigare användes ibland en fotocell på blixten som mätte ljuset eller en helt manuell blixt där man ställde in blixtens styrka direkt på blixten.

TTL-tekniken gör det mycket enkelt att använda blixt när man fotograferar oavsett vilka ljusförhållanden man fotograferar i utan att behöva tänka på ledtal osv.
Nackdelen kan vara att blixtstyrkan beräknas på nytt för varje bild man tar vilket gör att exponeringarna inte blir helt identiska om man tar flera av samma motiv under samma förhållanden, t.ex. i en studio.
Då kan det vara bättre att ställa om blixten till Manuell och ställa in blixtintensiteten själv så att den ger lika mycket ljus varje gång.

Tekniktisdag #07 Super-Vidvinkel

Ofta föredrar fotograferar att endera fotografera med långa brännvidder (teleobjektiv) eller med korta (vidvinkelobjektiv) men alla fotografer borde ha bådadera i sin utrustning.
Jag för min del föredrar oftast att fotografera med lite längre brännvidder eftersom:

  1. Det ger möjlighet att plocka ut någonting i min omgivning, zooma in och enbart lyfta fram det.
  2. Längre brännvidder ger en kompression av djupet i bilden som kan gör att motivet blir ännu vackrare.
  3. Man med längre brännvidder kan få vackert suddiga bakgrunder som lyfter fram motivet.
  4. Teleobjektiv gör att man kan komma nära motiv som man annars inte skulle ha möjlighet att nå.
Trots att jag ofta föredrar att fotografera med längre objektiv har jag på sista tiden känt att jag ofta inte kunnat få med allt jag vill i bilderna och att jag saknar ett rejält vidvinkelobjektiv. 

Jag började leta på marknaden och hittade ett begagnat Canon 10-22mm i absolut nyskick till halva priset mot vad det skulle ha kostat nytt.
När det gäller att ha roligt med sitt fotograferande så är ett "supervidvinkelobjektiv" verkligen att rekommendera. Man kan gör väldigt mycket kul effekter med det och man blir hela tiden förvånad över hur otroligt nära man kan gå motivet och hur mycket man kan klämma in innanför ramen.

Hur objektiv fungerar på kameran beror på hur stor bildsensorn är och i stort sett finns det 2st storlekar i systemkameror idag, Fullformat (36mm) och APS-C (22mm)
Tack vare den förstoringseffekt som en mindre sensor ger, ca x1.6, blir resultatet att man måsta ha kortare brännvidder för att få samma vidvinkeleffekt.. 

Fullformatkameror är t.ex. Canon 6D och 5D serien och Nikon D600, D700, D4 mfl. 
APS-C används i t.ex. Canon 7D, 60D, 600D m.fl. och Nikon D300s och D7000.

Super-vidvinkelobjektiv
Fullformat (36mm): 17-40mm f/4 eller 16-35mm f/2.8
APS-C (22mm): 10-22mm f/3,5-4,5

Fullformat
  • Super-vidvinkel - 16mm
  • Vidvinkel - 24-35mm
  • Normal - 50mm
  • Kort tele - 70-135mm
  • Tele - 200mm och uppåt  
APS-C
  • Super-vidvinkel - 10mm
  • Vidvinkel - 15-22mm
  • Normal - 35mm
  • Kort tele - 50-85mm
  • Tele - 135mm och uppåt
Länkar:

Tekniktisdag #06 - Fullformat eller APS-C?

Här är en kort sammanställning av fördelar med APS-C och Fullformat-sensor.
Kanske kan vara till någon hjälp om du funderar på endera eller.
De flesta verkar vara övertygade om att fullformat-kameror är det enda som gäller nuförtiden,
men det finns fördelar med APS-C sensorer också.

Veckans fototips - Autofokus "Follow Focus"

Tänk på att du använder en lagom lång slutartid när du fotograferar rörliga motiv
Follow Focus innebär att kamerans auto-fokussystem följer med motiv som rör sig och fortsätter att fokusera så länge du håller auto-fokusknappen nertryckt och så länge du håller en auto-fokuspunkt på motivet. På Canons kameror kallas detta för "AI Servo" (AI står för "Artificiell Intelligens") medan samma funktion på Nikons kameror helt enkelt heter "Continuous Focusing".
Om man använder den här fuktionen kommer kameran att göra en rad saker:

  1. Fortätta att fokusera på motivet så länge du håller knappen nertryckt.
    (Förutsatt att du håller minst en auto-fokuspunkt på motivet)
  2. Hålla objektivets stabiliseringsmotor igång så att dina bilder blir stadiga och skrapa
    trots att du rör på kameran. Vissa objektiv har en switch där man kan ställa in olika lägen beoende på om man ska panorera med kameran eller hålla den stilla.
    (IS "Image Stabilisation" Canon eller VR "Vibration Reduction" Nikon)
  3. Beräkna var motivet kommer att befinna sig genom att bedöma hur snabbt du panorerar med kameran och i vilken riktning.
Jag använder Back Button Focus på min kamera vilket innebär att jag har kopplat autofokusen från slutarknappen till en av knapparna på baksidan så att jag kan styra precis när kameran ska börja och sluta att fokusera. Jag kan därför använda AI Servo till 99% när jag fotograferar och ta till vara på den flexibilitet som det innebär. T.ex. kan jag fortsätta att hålla fokuseringsknappen nertryckt efter att jag har tagit en bild så att kameran fortsätter att fokusera och jag kan sedan ta fler bilder i snabb följd. Enda undantaget är när jag fotograferar Macro och ligger nära objektivets närgräns så kameran kan få svårt att låsa fokuseringen och jag behöver en tydlig bekräftelse på att kameran har fokuserat där jag vill.

Tänk på att du använder en lagom lång slutartid när du fotograferar rörliga motiv så att du får tillräckligt med skärpa men ändå fångar rörelsen och inte fryser motivet helt. Hur lång slutartiden behöver vara beror på hur fort motivet rör sig och hur mycket "rörelse" du vill ha i bilden.
Prova dig fram!

Fredagens Fantastiska Flickrfynd #04

Denna veckans Flickrfynd kallar sig för Katarina 2353 och kommer från Belgrad i Serbien.
Bland hennes bilder hittar man massor av vackra och roliga landskapsbilder från olika delar av Europa. Alla hennes bilder är kvadratiska och det första jag tänkte på när jag såg dem var att de såg verkligen äkta gammaldags ut med varma färger och stort dynamiskt spektra. När jag sedan läste Katarina använder analog film förstod jag. Riktigt den här "looken" går knappt att få till med digitala kameror.

Klart värt ett besök!

Länk: