Tekniktisdag #07 Super-Vidvinkel

Ofta föredrar fotograferar att endera fotografera med långa brännvidder (teleobjektiv) eller med korta (vidvinkelobjektiv) men alla fotografer borde ha bådadera i sin utrustning.
Jag för min del föredrar oftast att fotografera med lite längre brännvidder eftersom:

  1. Det ger möjlighet att plocka ut någonting i min omgivning, zooma in och enbart lyfta fram det.
  2. Längre brännvidder ger en kompression av djupet i bilden som kan gör att motivet blir ännu vackrare.
  3. Man med längre brännvidder kan få vackert suddiga bakgrunder som lyfter fram motivet.
  4. Teleobjektiv gör att man kan komma nära motiv som man annars inte skulle ha möjlighet att nå.
Trots att jag ofta föredrar att fotografera med längre objektiv har jag på sista tiden känt att jag ofta inte kunnat få med allt jag vill i bilderna och att jag saknar ett rejält vidvinkelobjektiv. 

Jag började leta på marknaden och hittade ett begagnat Canon 10-22mm i absolut nyskick till halva priset mot vad det skulle ha kostat nytt.
När det gäller att ha roligt med sitt fotograferande så är ett "supervidvinkelobjektiv" verkligen att rekommendera. Man kan gör väldigt mycket kul effekter med det och man blir hela tiden förvånad över hur otroligt nära man kan gå motivet och hur mycket man kan klämma in innanför ramen.

Hur objektiv fungerar på kameran beror på hur stor bildsensorn är och i stort sett finns det 2st storlekar i systemkameror idag, Fullformat (36mm) och APS-C (22mm)
Tack vare den förstoringseffekt som en mindre sensor ger, ca x1.6, blir resultatet att man måsta ha kortare brännvidder för att få samma vidvinkeleffekt.. 

Fullformatkameror är t.ex. Canon 6D och 5D serien och Nikon D600, D700, D4 mfl. 
APS-C används i t.ex. Canon 7D, 60D, 600D m.fl. och Nikon D300s och D7000.

Super-vidvinkelobjektiv
Fullformat (36mm): 17-40mm f/4 eller 16-35mm f/2.8
APS-C (22mm): 10-22mm f/3,5-4,5

Fullformat
  • Super-vidvinkel - 16mm
  • Vidvinkel - 24-35mm
  • Normal - 50mm
  • Kort tele - 70-135mm
  • Tele - 200mm och uppåt  
APS-C
  • Super-vidvinkel - 10mm
  • Vidvinkel - 15-22mm
  • Normal - 35mm
  • Kort tele - 50-85mm
  • Tele - 135mm och uppåt
Länkar:

Veckans Citat #37 - Ny teknik


Modefotografen Matthew Jordan Smith har hållit i veckans fotoworkshop på Creative Live
tillsammans med Top Model-vinnaren från 2004 Yoanna House.
Om man är intresserad så kan man just nu se repriser från veckan, 
eller varför inte köpa kursen på DVD eller download.
Vare sig du vill bli modell eller fotograf så är den väl värd att se.

Vad gör bländaren i en kamera?

Bländaren är en lamellöppning i objektivet på din kamera som bestämmer hur mycket ljus som kommer in till bildsensorn och skapar bilden.
Om man öppnar upp bländaren så man får en stor öppning in till sensorn släpper man in mycket ljus och slutaren kan vara öppen en kortare tid vilket gör att man minskar risken för suddiga bilder.
Olika stora bländaröppningar betecknas med nummer. Ett lägre nummer innebär en större bländaröppning och ett högre tal innebär en mindre bländaröppning. Hur stor bländaren är (diametern) får man veta genom att man dividerar brännvidden med bländartalet.


Ex. 
Ett objektiv med en brännvidd på 50mm och ett maximalt bländartal på f/2.0 innebär det att bländaren har en diameter på 25mm (50/2=25). Om man istället istället ställer in bländaren på f/16 är bländaren bara 3,125mm i diameter.

Att kontrollera bländaröppningen är användbart om man t.ex. vill fotografera med en kort slutartid i dåliga ljusförhållanden eller med en längre slutartid i starkt solljus.
Men största funktionen bländaren har är att den bestämmer skärpedjupet i bilden.

En stor bländaröppning, t.ex. f/1,4 ger ett kort skärpedjup vilket innebär att bara det man fokuserar på kommer att vara skarpt och allt framför och bakom fokuspunkten kommer vara suddigt.
Perfekt om man tar porträttbilder och vill att bakgrunden ska bli vackert oskarp och mjuk så att subjektet framstår tydligt.
En liten bländaröppning, t.ex. f/16 ger ett stort skärpedjup vilket gör att i stort sett allt i scenen man avbildar kommer att vara skarpt. Perfekt för landskapsbilder där man vill se allt tydligt ända bort till horisonten.

På ett zoomobjektiv måste bländaren kunna ändra sig automatiskt när man zoomar eftersom när brännvidden blir längre måste ljuset ta sig genom ett längre rör in till sensorn och därför måste bländaren bli större för att kunna släppa in lika mycket ljus, eller i alla fall nästan.
Objektiv med stor bländaröppning är i regel dyrare än objektiv med mindre bländaröppning efter som de är svårare att tillverka.
Ett billigare zoom-objektiv 18-55mm har ofta en maximal bländaröppning på f/3,5 vid 18mm (5,14mm) och f/5,6 vid 55mm (9,82mm) vilket innebär att objektivet inte kan släppa in lika mycket ljus och man måste därför använda en längre slutartid vid 55mm än vid 18mm.
Dyrare objektiv kan ofta hålla samma f-tal genom hela zoom-omfånget som t.ex. 70-200mm f/4 vilket innebär att man kan använda samma slutartid vid 200mm som vid 70mm.

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bländare

Apple Media Event 7:e September

Ryktet på nätet säger att Apple kommer att hålla ett "Media Event" eller "Special Event" Onsdag 7:e september för att bland annat lansera iCloud som man presenterade på WWDC nu i juni.
Man har tidigare haft ett event i september för att lansera nya iPod-modeller. Men eftersom iPoden inte längre är vad den varit och man inte lanserade någon ny iPhone vid WWDC i juni som man gjort tidigare räknar många med att detta kommer att ske vid detta tillfälle!!!
Datumet 7/9 kommer från den japanska bloggen kodawarisan.com som tidigare visat sig ha rätt bl.a. vid lanseringar av nya Mac-modeller. theappleblog.com skrev igår ett långt inlägg för och emot en lansering i september eller oktober men skrev inget om januari som tidigare nämnts.

Så det återstår att se om de får rätt. Min 3GS skulle då i alla fall behöva en ersättare så jag hoppas på det!