Ny kamera: Canon 5D Mark III

Jag har investerat i en ny kamera till företaget och igår kom den på posten från Scandinavian Photo.
En Canon 5D Mark III som sedan den kom under våren 2012 varit en drömkamera för mig. Jag började direkt att anpassa den efter mina önskemål och mitt sätt att fotografera och satte den i arbete men första fotograferingen redan idag. Jag måste säga att den kändes oerhört stabil och levererade precis så bra som jag hoppades. Jag köpte den i ett paket som Scandinavian Photo har just nu med ett Canon 24-105mm objektiv, Batterigrepp och dessutom Lightroom 5 och videoredigeringsprogrammet Premiere Elements 12. Detta gjorde att det var mycket prisvärt även om det absolut inte var billigt!
Inlägg med bildexempel och hur jag tänkt när jag valde kameran kommer inom kort, så häng med!
Tekniktisdag #47 - dxomark.com

Om man funderar på en ny kamera, ett objektiv eller varför inte en mobiltelefon och vill jämföra olika modeller och tillverkare mot varandra kan jag rekommendera dxomark.com.
De gör utförliga tester av i princip allt som kommer ut på marknaden och är en  värdefull källa om man vill ha ett bra faktaunderlag för att göra sitt val.

Länkar: http://www.dxomark.com

Tekniktisdag #30 - metabones.com

Metabones är ett företag som tillverkar konverterare och adapters som gör att du kan kombinera kameror och objektiv från olika märken med varandra. Bl.a. kan du använda dina systemkameraobjektiv på din Micro 4/3 kamera eller på en videokamera med utbytbara objektiv.
Kanske den mest intressanta produkten de gör är kanske en adapter som gör att att t.ex. ett 50mm objektiv fungera som just ett 50mm objektiv även på en kamera med APS-C sensor.
Dessutom ökar den objektivs maximala bländaröppning, till skillnad från andra telekonverters som minskar den.


Länkar: 
metabones.com
kaffebrus.com

Vad är ett normalobjektiv?

På ett normalobjektiv ska brännviddens egentligen motsvara diagonalen på bildsensorn/filmen.

Fullformat/småbild: 43mm
Traditionellt har man räknat 50mm som notmalobjektivet för småbildskameror men egentligen ligger objektiv som Canon nya 40mm f/2.8 "Pan cake" närmare måttet på bildsensorns diagonal.

APS-C: 27mm
Gamla 28mm objektiv gör sig bra som normalobjektiv på kameror som Canon 7D eller 700D t.ex.

Micro 4/3: 22mm
Ju mindre sensor desto större blir "beskärningseffekten" och man behöver kortare brännvidder.Tekniktisdag #13 - Canon 40mm Pannkaka

För ett tag sedan kom Canon ut med ett nytt 40mm f/2.8 "pankaks" objektiv och jag har funderat på varför någon skulle vilja köpa det när man kan köpa ett 50mm f/1.8 för 1000kr mindre. Men kanske att det kan ha sin plats i Canons serie objektiv i alla fall och kanske det inte alls konurrerar med 50mm?
Fördelen med objektivet är den minimala storleken som göra att man i stort sett kan använda det som kamerahuslock när man har kameran i väskan, så tunnt är det. Dessutom kan man ha kameran i fickan betydligt enklare.

Bländaröppningen på f/2.8 (drygt 14mm) gör att det är användbart i svaga ljusförhållanden och för porträttfotografering även för "hobbyfotografer" eftersom skärpedjupet inte blir för kort och ställer till problem. Att det är 10mm kortare än 50mm objektiven och har en bredare  bildvinkel kan ju också det vara tilltalande. På en kamera med fullformatsensor blir det nästan som ett mycket kompakt 35mm objektiv och på en kamera med APS-C sensor kan det vara ett bra alternativ om man tycker att 50mm känns lite för långt.

Det är inte ett objektiv som står på min önskelista (jag gillar långa brännvidder, kort skärpedjup och stora kameror) men jag kan tänka mig att det kan vara ett objektiv som andra tycker om.
Jag har i stort sett bara hört positiva saker sagt om det både från amatörer och proffs.
Det är smidigt, skarp, tyst och relativt snabbt, vad kan man mer begära?

Pris: 1890:-

Länk: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/14050256/canon-ef-40-2-8-stm