Fördelar och nackdelar med: Underexponering

När man fotograferade med analog film använde man ofta ett trick för att få mer mättade färger i bilden genom att underexponera bilden lite. Man såg helt enkelt till att markören på exponeringsskalan var en aning till vänster om mitten.
Detta fungerar även när man fotograferar med en digital kamera men eftersom digitala bildsensorer är ganska dåliga på att registrera data i mörka partier, i histogramets vänsterkant, så kommer man att få mer brus i sina bilder om man underexponerar.
Och varför ska man göra det föresten? Till skillnad mot när man fotograferade analogt och var tvungen att få bilden som man ville ha den i kameran så borde alla digitala bilder passera en dator och en bildbehandlignsprocess. Så vill man göra bilden lite mer färgrik är det mycket enkelt att göra i vilket program du än använder. Dessutom kan man då välja exakt vilka färger man vill förstärka och ofta i vilka områden i bilden. 

Däremot kan det vara en bra idé att använda exponeringskompensation för att se till att inte högdagrarna blir överexponerade och bränner ut. Om man har utbrända partier i bilden blir de helt vita och innehåller inte någon bildinformation. För att bevara högdagrarna kan man kompensera ner exponeringen en aning. 

För att ha koll på hur exponeringen verkligen är så är det viktigt att man använder ett visningsläge på kameran som gör att man ser ett histogram i tillägg till bilden. Att försöka avgöra  hur exponeringen blev med hjälp av enbart en förhandsbild (jpeg) på kamerans LCD-display är i stort sett omöjligt särskilt om man är ute i solen. 

Tekniktisdag #06 - Fullformat eller APS-C?

Här är en kort sammanställning av fördelar med APS-C och Fullformat-sensor.
Kanske kan vara till någon hjälp om du funderar på endera eller.
De flesta verkar vara övertygade om att fullformat-kameror är det enda som gäller nuförtiden,
men det finns fördelar med APS-C sensorer också.