Veckans fototips - Autofokus "Follow Focus"

Tänk på att du använder en lagom lång slutartid när du fotograferar rörliga motiv
Follow Focus innebär att kamerans auto-fokussystem följer med motiv som rör sig och fortsätter att fokusera så länge du håller auto-fokusknappen nertryckt och så länge du håller en auto-fokuspunkt på motivet. På Canons kameror kallas detta för "AI Servo" (AI står för "Artificiell Intelligens") medan samma funktion på Nikons kameror helt enkelt heter "Continuous Focusing".
Om man använder den här fuktionen kommer kameran att göra en rad saker:

  1. Fortätta att fokusera på motivet så länge du håller knappen nertryckt.
    (Förutsatt att du håller minst en auto-fokuspunkt på motivet)
  2. Hålla objektivets stabiliseringsmotor igång så att dina bilder blir stadiga och skrapa
    trots att du rör på kameran. Vissa objektiv har en switch där man kan ställa in olika lägen beoende på om man ska panorera med kameran eller hålla den stilla.
    (IS "Image Stabilisation" Canon eller VR "Vibration Reduction" Nikon)
  3. Beräkna var motivet kommer att befinna sig genom att bedöma hur snabbt du panorerar med kameran och i vilken riktning.
Jag använder Back Button Focus på min kamera vilket innebär att jag har kopplat autofokusen från slutarknappen till en av knapparna på baksidan så att jag kan styra precis när kameran ska börja och sluta att fokusera. Jag kan därför använda AI Servo till 99% när jag fotograferar och ta till vara på den flexibilitet som det innebär. T.ex. kan jag fortsätta att hålla fokuseringsknappen nertryckt efter att jag har tagit en bild så att kameran fortsätter att fokusera och jag kan sedan ta fler bilder i snabb följd. Enda undantaget är när jag fotograferar Macro och ligger nära objektivets närgräns så kameran kan få svårt att låsa fokuseringen och jag behöver en tydlig bekräftelse på att kameran har fokuserat där jag vill.

Tänk på att du använder en lagom lång slutartid när du fotograferar rörliga motiv så att du får tillräckligt med skärpa men ändå fångar rörelsen och inte fryser motivet helt. Hur lång slutartiden behöver vara beror på hur fort motivet rör sig och hur mycket "rörelse" du vill ha i bilden.
Prova dig fram!