Tekniktisdag #02 - Focus Pyramid

Även om man använder en bra kamera och ett bra objektiv så kan man uppleva att bilderna inte blir så där knivskarpa som man vill trots att man har bra teknik och autofocuspunkten var låst prick på.

Detta kan bero på att det olika objektiv inte är exakt lika även om de är av samma typ och fabrikat.
Med hjälp av ett kalibreringsverktyg som Focus Pyramid får man snabbt reda på hur mycket "off" objekt är tillsammans med kameran du använder. Om du använder en kamera som t.ex. 7D eller 5D Mark II kan du göra vad som kallas för "micro-adjustments" i kameran för att kompensera.
Men även om du använder en enklare kameramodell utan möjlighet till micro-adjustments kan du ha nytta av att det hur den faktiskt fokuserar så att du själv kan kompensera för detta när du fotograferar.

Länk:
http://focuspyramid.com

Veckans fototips - Autofokus "Follow Focus"

Tänk på att du använder en lagom lång slutartid när du fotograferar rörliga motiv
Follow Focus innebär att kamerans auto-fokussystem följer med motiv som rör sig och fortsätter att fokusera så länge du håller auto-fokusknappen nertryckt och så länge du håller en auto-fokuspunkt på motivet. På Canons kameror kallas detta för "AI Servo" (AI står för "Artificiell Intelligens") medan samma funktion på Nikons kameror helt enkelt heter "Continuous Focusing".
Om man använder den här fuktionen kommer kameran att göra en rad saker:

  1. Fortätta att fokusera på motivet så länge du håller knappen nertryckt.
    (Förutsatt att du håller minst en auto-fokuspunkt på motivet)
  2. Hålla objektivets stabiliseringsmotor igång så att dina bilder blir stadiga och skrapa
    trots att du rör på kameran. Vissa objektiv har en switch där man kan ställa in olika lägen beoende på om man ska panorera med kameran eller hålla den stilla.
    (IS "Image Stabilisation" Canon eller VR "Vibration Reduction" Nikon)
  3. Beräkna var motivet kommer att befinna sig genom att bedöma hur snabbt du panorerar med kameran och i vilken riktning.
Jag använder Back Button Focus på min kamera vilket innebär att jag har kopplat autofokusen från slutarknappen till en av knapparna på baksidan så att jag kan styra precis när kameran ska börja och sluta att fokusera. Jag kan därför använda AI Servo till 99% när jag fotograferar och ta till vara på den flexibilitet som det innebär. T.ex. kan jag fortsätta att hålla fokuseringsknappen nertryckt efter att jag har tagit en bild så att kameran fortsätter att fokusera och jag kan sedan ta fler bilder i snabb följd. Enda undantaget är när jag fotograferar Macro och ligger nära objektivets närgräns så kameran kan få svårt att låsa fokuseringen och jag behöver en tydlig bekräftelse på att kameran har fokuserat där jag vill.

Tänk på att du använder en lagom lång slutartid när du fotograferar rörliga motiv så att du får tillräckligt med skärpa men ändå fångar rörelsen och inte fryser motivet helt. Hur lång slutartiden behöver vara beror på hur fort motivet rör sig och hur mycket "rörelse" du vill ha i bilden.
Prova dig fram!

Fototips: "Back Button Focus"

"Back Button Focus" är en av de viktigaste custom-funktionerna som mängder av proffessionella fotografer använder och jag rekommenderar alla att genast gå till manualen och räkna ut hur man ställer in den på din kamera. Back Button Focus innebär att man flyttar autofokusen från avtryckaren till en av knapparna på baksidan av kameran vilket gör att du fokuserar med höger tumme och när fukuspunkten ligger där du vill ha den och du komponerat bilden trycker du av slutaren och tar bilden. Funktionen Back Button Focus kom först på Canons kameror men finns nu hos en rad olika tillverkare.


På Canon-kameror i den lägre prisklassen används Exposure lock-knappen (markerad med en stjärna) som fokuseringsknapp när man använder den här inställningen medan man på dyrare kameror ofta kan välja vilken knapp man vill använda eller så finns det en speciell knapp för den här funktionen p.g.a. att så många använder den.

Genom att använda Back Button Focus och separera autofukusering och slutare (som annars kontrolleras av samma knapp) får man full kontroll över när kameran fokuserar, vad den ska fokusera på och när den ska sluta att fokusera. Detta gör bl.a. att man kan använda AI-Servo till ca. 95% av bilderna man tar.
AI-Servo är Canons namn på Follow-Focus/ Continuous Focus/ Focus Tracking som innebär att kameran fortsätter att fokusera så länge man håller avtryckarknappen intryckt till hälften. Men när man använder Back Button Focus kan man hålla knappen på baksidan av kameran helt intryckt med tummen och låta kameran fokusera tills det rätta ögonblicket inträffar. Om du fotograferar rörliga motiv kan du helt enkelt låta tummen fortsätta att trycka ner knappen efter att du tagit bilden, kameran fortätter att fokusera och du kan ta fler bilder när du vill utan att behöva trycka ner slutarknappen igen till hälften, fukusera och sedan hålla knappen så tills nästa fotoögonblick dyker upp.

Back Button Focus ger bättre kontroll över kameran och gör att användandet av autofokus blir snabbare och effektivare. Definitivt ett av mina topp-tips och min kamera är aldrig inställd på något annat sätt.

Kolla även inlägget om Autofokus!


Länk:
http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/backbutton_af_article.shtml

Autofokus

Canon 550D
 Auto-Focus
En av de mest grundläggande funktionerna att bemästra på din kamera är Autofokus, (AF).
Autofokus innebär att kameran själv ställer in skärpan när du trycker ner "avtryckaren" till hälften.
När autofokus kom som funktion var den kanske den mest revolutionerande inovationen inom kamerateknik dittills medan det idag är något vi tar för givet. Idag har även många kameror (framförallt kompaktkameror och kameramobiler) dessutom avancerade autofokus-funktioner som t.ex. automatisk ansiktsigenkänning. Autofokus fungerar genom att kameran mäter kontrasten i bilden och avgör på så sätt när den ställt in skärpan, därför kan den få problem om bilden inte innehåller några (eller väldigt få) kontraster, som t.ex. en vit vägg.
Systemkameror har oftast ett fokussystem med "autofokuspunkter" som mäter kontrasten i bilden, ställer in skärpan och blinkar till så att man ser var i bilden skärpan är inställd medan kompaktkameror idag ofta har ett helautomatiskt system som kan känna av motiv i hela sökaren och visar en ram kring det den fokuserat på. Systemkameror i den lite lägre prisklassen har ofta en traditionell 9-punkts fokussystem medan dyrare kameror ofta har mer avancerade system som t.ex. Canon 7D som har 19st kosformiga autofokuspunkter (extra känsliga) och är känd för sina fantastiska egenskaper. De nya Canon 1D X och Canon 5D Mark III är dock ännu mer avancerade med otroliga 61st autofokuspunkter, varav 41st är korsformiga. Autofokusen i systemkameror, eller SLR (Single Lens Reflex) kameror, sitter i botten av kameran och ljuset som kommer in genom kameralinsen leds dit med hjälp av en serie av speglar innan det leds tillbaka upp till sökaren där du ser autofokuspunkterna "ovanpå" bilden.

Men betyder fler autofokuspunkter automatiskt skarpare bilder?
Nej så är det förstås inte, man måste veta hur man ska använda autofokusen för att man ska få det resultat man vill ha. Skillnaden mellan att använda en kamera med autofokuspunkter (systemkamera) jämfört med en med digital "helautomatisk fokus" (kompaktkamera) är att du måste placera autofokuspunkten på det du vill ska vara i fokus, trycka ner avtryckaren till hälften för att låsa fukuseringen där och sedan flytta kameran för att komponera om bilden som du vill ha den.


Oavsett vilken kameran du har så fungerar autofokusen så att den försöker räkna ut vad som ska vara i fokus och den kommer att fokusera på det som är närmast kameran eftersom det är det som vi oftast vill ska vara i fokus för att få en tilltalande bild. Men om man vill fokusera på något annat som finns längre bort eller ett mindre uppenbart motiv kan autofokusen få problem och helt enkelt fokusera på fel sak. Därför kan man välja att stanga av vissa autofokuspunkter på systemkameror.
Om din kamera har ett 9-punkters fokussystem så kan man välja att använda allihop eller att bara använda den mittersta punkten som är den mest känsliga. Om din kamera har ett mer avancerat system, som tex Canon 7D, är punkterna organiserade i ovala cirklar så du kan välja att använda alla, inre cirkeln eller bara den mittern vilket ger dig en större "träffyta" om du fotograferar rörliga motiv.
Förutom den mittersta punkten kan man även välja att bara använda en av fokuspunkterna på sidan vilket kan vara bra om man inte vill flytta sin kamera för att komponera om bilden av rädsla för att t.ex ögonen på motivet då hamnar ur fokus igen. Störst risk för detta är om man använder objektiv som har kort skärpedjup pga. att de har stor bländaröppning eller lång brännvidd.


På kompaktkameror är det svårt att själv bestämma vad som ska vara i fokus men det är oftast inget problem eftersom de vanligen används för att ta "snapshots" och inte "seriösa" bilder och bildsensorn är också så liten så att skärpedjupet är i stort sett oändligt hela tiden i alla fall. Undantaget är mobilkameror med touchscreen där man kan peka med fingret var i bilden man vill att skärpan ska ligga.

Det kan ta ett tag att vänja sig vid att använda ett punktbaserat fokussystem om man är van att fokusera manuellt eller fotografera med digitala kompaktkameror det är klart värt besväret.
Själv använder jag bara en fokuspunkt, oftast den mittersta, för 99% av bilderna jag tar med systemkamera eftersom det ger mig full kontroll över var fokus kommer att ligga i bilden och jag riskerar inte att kameran råkar fokusera på något som jag inte alls vill.

Läs även inlägget om "Back Button Focus" för att ta full kontroll över ditt fokus!