5st saker att tänka på när det är varmt

Det fotograferas aldrig så mycket som på sommaren, man är tillsammans med familjen och man vill ta bilder av barnen som leker i sommargräset osv. Men hur mår egentligen kameran i sommarvärmen?
Även om dagens digitala kameror inte är lika känsliga som analog film så är det ändå bra om man tar hand om den lite.




1. Lämna inte kameran i bilen.
Bilar blir outhärdligt varma soliga dagar på sommaren.
Värmen kan dels skada elektroniken i kameran och göra den överhettad.

2. Lämna inte kameran i solen.
Sol är inte bra för plastdetaljer och gummigrepp på kameran.
Gummit kan förlora formen när den blir varm och släppa från kamerahuset.
Dessutom kan objektiv ta skada om de blir överhettade och gasen mellan linserna expanderar.
Detta är en av anledningarna till att Canons professionella teleobjektiv är vita för att reflektera solljuset och motverka överhettning.

3. Luftfuktighet
På sommaren är det högre luftfuktighet än på vintern vilket kan göra att man får kondens inne i kameran som kan ta tid att bli av med. Om det händer så är det bästa att stänga av kameran, ta ut batteriet och låta den ligga i rumstemperatur tills imman på linserna har försvunnit.

4. Byt inte objektiv på stranden
För att undvika att få sand i maskineriet och framförallt på bildsensorn bör man vara lite försiktig med var man byter objektiv. Inte där det är dammigt eller blåser så stranden är inget bra ställe.

5. Använd vädertätad utrustning
För att kameran ska kunna vara med där det händer utan att man behöver oroa sig för att de ska gå sönder är det bästa om man använder vädertätade grejer. Då undviker man dessutom problem med imma och damm inuti objektiv t.ex.

Veckans Fototips #29 - Systemkamera eller kompakt?

Om det var svårt att välja kamera förut så är det inte det absolut inte lättare idag. Utbudet av olika kameramodeller och tillverkare är större än någonsin och det är inte säkert att gamla regler för vad man bör välja fortfarande gäller. Det är mycket prat om mindre så kallade "spegellösa" kameramodeller med utbytbara objektiv som blivit allt bättre och mycket populära. Spegellösa kameror finns i olika varianter, t.ex. Micro 4/3 och har det gemensamt att de inte har någon spegel som gör att man ser genom objektivet.

De här kamerorna har ofta en elektronisk sökare som gör att man ser en live-bild direkt från sensorn.
Tack vare att man plockat bort spegeln i kameran som måste fällas upp ur vägen när man tar bilden så kan man göra den mycket mindre. En mindre kamera gör förstås att man får mindre att bära och slipper dra på tunga kameraväskor eftersom man får plats med kameran i fickan.
Jag tänkte ändå lista några områden där traditionella systemkameror fortfarande har sina fördelar.

Autofokus & Sekvensfotografering: Sport och Natur
Även om många spegellösa kameror har snabb sekvenstagning och kan ta upp till 10bilder/sek vilket kan mäta sig med de bästa systemkamerorna så klarar de inte av det om de måste ändra fokuspunkt mellan varje bild. Om man t.ex. ska fotografera någon som springer och vill hålla skärpan på motivet medan man tar en hel sekvens med bilder så är fortfarande autofokus-systemet i systemkameror överlägset.

Objektiv: Sport och Natur
Även om det finns fördelar med Micro 4/3 systemets mindre sensor som göra att man får en förstoringseffekt på 2x vilket gör att man kan använda mindre objektiv så finns det inga som kan mäta sig med extrema teleobjektiv som t.ex. 600mm.

Hållbarhet: Sport och Natur
Professionella systemkameror tillverkas i magnesium/aluminium-legering och är mycket stabila och hållbar även om man utsätter dem för hård användning. Dessutom har de gummitätningar i alla fogar vilket gör att man kan använda dem ute i nästan vilka väderförhållanden som helst och så fortsätter ändå att fungera och leverera.

Blixtar: Studio och Porträtt
Även om det finns blixtar till de spegellösa kameramodellerna så är utbudet betydligt större till systemkameror. Dessutom finns det gott om alternativa tillbehör för extern blixtstyrning så att man kan styra blixtarna även när de inte sitter på kameran.
Proffessionella systemkameror har dessutom synkkontakter för att kopplas till studioblixtar.
Det finns dock adapters och lösningar för att använda blixtar externt även till mindre kameror.

Specialobjektiv: T.ex. Arkitektur
Om man fotograferar inom en specifik genre som t.ex. arkitektur så behöver man ofta specialanpassade objektivt som så kallade "Tilt-Shift objektiv" för att motverka linsförvrängningar så att linjer i byggnader förblir raka även på bilderna. Dessa objektiv finns inte för Micro 4/3 eller andra kompakta kameramodeller utan bara för systemkameror.

Hanterning: Allmän användning 
Även om systemkameror är betydligt tyngre än de mindre kameramodellerna så är de betydligt bekvämare att hålla om man har större händer. En för liten kamera gör att man får spänningar och värk om man fotograferar långa stunder i sträck. Dessutom har professionella systemkameror enkla och intuitiva kontroller som enkelt sätter sig i muskelminnet när man fotograferat ett tag.
Att ha dedikerade knappar för olika funktioner så att man snabbt kommer åt dem är helt avgörande för att snabbt kunna göra justeringar under en plåtning.

Fullformat: Lågt ljus
Även om programvarorna i de moderna spegellösa kamerorna är helt suveräna på att reducera brus i bilderna så kam man ändå inte bortse från fördelarna med en stor bildsensor som kan samla in mycket ljus även i miljöer med lågt ljus.

Uppfattning: Professionellt 
Den kamera du använder blir en symbol för ditt varumärke när du t.ex. fotograferar en vigsel eller någon annan typ av kundfotografering och även om de mindre kameramodellerna kan leverera lika bra bilder som stora systemkameror så är ändå folks uppfattning av hur en professionell fotografs utrustning ska se ut.

Tekniktips: Lexar Professional 1000x Compact Flash

För att kameran ska fungera på toppen av sin förmåga så är minneskort med  snabb överföringshastighet av data en mycket bra investering.  Överföringshastigheten anges på olika sätt men ofta med t.ex. 133x, 300x eller liknande. Detta utgår ifrån dataöverföringen på de första CD-rom skivorna vilket var 150kb/sek eller 0,15mb. Så 300 x 0,15mb = 45mb/sek.
Jag köpte för ett tag sedan Lexar Professional 1000x Copact Flash och jag älskar dem! Passar perfekt i kameror med snabb sekvenstagning eftersom det går snabbt att tömma kamerans arbetsminne och det går även fortare att föra över bilderna till datorn.

Länkar:
http://www.lexar.com/products/lexar-professional-1000x-compactflash-card?category=77
http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital

Tekniktisdag #13 - Canon 40mm Pannkaka

För ett tag sedan kom Canon ut med ett nytt 40mm f/2.8 "pankaks" objektiv och jag har funderat på varför någon skulle vilja köpa det när man kan köpa ett 50mm f/1.8 för 1000kr mindre. Men kanske att det kan ha sin plats i Canons serie objektiv i alla fall och kanske det inte alls konurrerar med 50mm?
Fördelen med objektivet är den minimala storleken som göra att man i stort sett kan använda det som kamerahuslock när man har kameran i väskan, så tunnt är det. Dessutom kan man ha kameran i fickan betydligt enklare.

Bländaröppningen på f/2.8 (drygt 14mm) gör att det är användbart i svaga ljusförhållanden och för porträttfotografering även för "hobbyfotografer" eftersom skärpedjupet inte blir för kort och ställer till problem. Att det är 10mm kortare än 50mm objektiven och har en bredare  bildvinkel kan ju också det vara tilltalande. På en kamera med fullformatsensor blir det nästan som ett mycket kompakt 35mm objektiv och på en kamera med APS-C sensor kan det vara ett bra alternativ om man tycker att 50mm känns lite för långt.

Det är inte ett objektiv som står på min önskelista (jag gillar långa brännvidder, kort skärpedjup och stora kameror) men jag kan tänka mig att det kan vara ett objektiv som andra tycker om.
Jag har i stort sett bara hört positiva saker sagt om det både från amatörer och proffs.
Det är smidigt, skarp, tyst och relativt snabbt, vad kan man mer begära?

Pris: 1890:-

Länk: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/14050256/canon-ef-40-2-8-stm



Tekniktisdag #08 - Batteriladdare

Som fotograf finns det en sak som man alltid behöver ha redo förutom kameran och det är laddade batterier. Jag fick en ny laddare i julklapp som verkligen är jättebra! Duracell Multi Charger
Laddaren kan ladda 8st AA eller AAA batterier samtidigt men klarar även andra batterityper som t.ex. 9V. Den största fördelen med den är ändå att den är otroligt snabb och att ladda batterierna tar ca. 4-6h trots att det står 14-16h på själva batteriet.

Ett enkelt men oumbärligt tillbehör som gör laddande av t.ex. blixt-batterier till inför en fotografering mycket snabbare och enklare!
Dessutom har den funktioner som varnar om batterier inte fungerar som de ska och även förhindrar överladdning vilket gör den säker att använda.

Pris: ca.350kr

Länkar: 
http://www.se.duracell.com/sv-SE/produkter/multi-charger.jspx

TypKapacitetLaddningstid
AA2650mAh6 tim
AA2000mAh4 tim
AAA1000mAh2 tim
AAA800mAh1,7 tim
C2200mAh5 tim
D2200mAh5 tim
9V170mAh10 tim