Tekniktisdag #13 - Canon 40mm Pannkaka

För ett tag sedan kom Canon ut med ett nytt 40mm f/2.8 "pankaks" objektiv och jag har funderat på varför någon skulle vilja köpa det när man kan köpa ett 50mm f/1.8 för 1000kr mindre. Men kanske att det kan ha sin plats i Canons serie objektiv i alla fall och kanske det inte alls konurrerar med 50mm?
Fördelen med objektivet är den minimala storleken som göra att man i stort sett kan använda det som kamerahuslock när man har kameran i väskan, så tunnt är det. Dessutom kan man ha kameran i fickan betydligt enklare.

Bländaröppningen på f/2.8 (drygt 14mm) gör att det är användbart i svaga ljusförhållanden och för porträttfotografering även för "hobbyfotografer" eftersom skärpedjupet inte blir för kort och ställer till problem. Att det är 10mm kortare än 50mm objektiven och har en bredare  bildvinkel kan ju också det vara tilltalande. På en kamera med fullformatsensor blir det nästan som ett mycket kompakt 35mm objektiv och på en kamera med APS-C sensor kan det vara ett bra alternativ om man tycker att 50mm känns lite för långt.

Det är inte ett objektiv som står på min önskelista (jag gillar långa brännvidder, kort skärpedjup och stora kameror) men jag kan tänka mig att det kan vara ett objektiv som andra tycker om.
Jag har i stort sett bara hört positiva saker sagt om det både från amatörer och proffs.
Det är smidigt, skarp, tyst och relativt snabbt, vad kan man mer begära?

Pris: 1890:-

Länk: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/14050256/canon-ef-40-2-8-stm