Tekniktisdag #08 - Batteriladdare

Som fotograf finns det en sak som man alltid behöver ha redo förutom kameran och det är laddade batterier. Jag fick en ny laddare i julklapp som verkligen är jättebra! Duracell Multi Charger
Laddaren kan ladda 8st AA eller AAA batterier samtidigt men klarar även andra batterityper som t.ex. 9V. Den största fördelen med den är ändå att den är otroligt snabb och att ladda batterierna tar ca. 4-6h trots att det står 14-16h på själva batteriet.

Ett enkelt men oumbärligt tillbehör som gör laddande av t.ex. blixt-batterier till inför en fotografering mycket snabbare och enklare!
Dessutom har den funktioner som varnar om batterier inte fungerar som de ska och även förhindrar överladdning vilket gör den säker att använda.

Pris: ca.350kr

Länkar: 
http://www.se.duracell.com/sv-SE/produkter/multi-charger.jspx

TypKapacitetLaddningstid
AA2650mAh6 tim
AA2000mAh4 tim
AAA1000mAh2 tim
AAA800mAh1,7 tim
C2200mAh5 tim
D2200mAh5 tim
9V170mAh10 timFredagens Fantastiska Fotograf #07 - Syl Arena

Veckans fotograf heter Syl Arena och kommer från Kalifornien, USA
där han bor med sin fru och söner på en bergstopp omgiven av vingårdar.
(Jag vet det låter nästan för bra) Syl började tidigt, har fotograferat i över 40år och specialiserar sig på porträttfotografering.
Dessutom undervisar har regelbundet och har ett stort antal work-shops varje år över hela världen, bl.a. i samarbete med Main Media Workshops.
Mycket skicklig fotograf och lärare med en förmåga att förklara tekniska saker på ett enkelt sätt. Bl.a. lär han ut sina kunskaper att använda vanliga kamerablixtar (inte bara stora studioblixtar) för att få "professionella" resultat så jag suger åt mig alla tips ha har!

Foto: Vera Franceschi


Länkar:
http://pixsylated.com/blog/
http://www.sylarena.com
http://www.mainemedia.edu
http://www.verafranceschi.com

Fredagens Fantastiska Fotograf #03 - "The Strobist"

David Hobby är en fotojournalist från USA:s östkust med över 20års erfarenhet. Dessutom har han på senare år ägnat sig mer och mer åt modellfotografering. Förmodligen p.g.a. sin bakgrund som journalist har David specialiserat sig på belysning med "Speedlites", vanliga kamerablixtar, till skillnad från studioblixtar som många använder. Det som satt David på kartan är hans blogg "Strobist" där han delar med sig av sina kunskaper i att belysa motiv. Jag älskar också kamerablixtarnas portabla format och flexibilitet och skulle precis som David vilja göra dem till min specialitet, så en fotograf och en blogg helt i min smak.
Mycket inspirerande!Länkar:
http://strobist.blogspot.se
http://davidhobby.zenfolio.com
https://plus.google.com/u/0/+DavidHobby/posts

Foto Julklappstips #21 - Extern blixt

Ett julklappstips i den kanske lite högre prisklassen.
En Extern Blixt är ett av de första tillbehören jag tycker att man ska ha till sin kamera. Den ger betydligt större möjligheter att anpassa belysningen till situationen är vad den inbyggda blixten. "Blixthuvudet" kan på de flesta externa blixtar vridas så att man kan rikta ljuset dit man vill ha det, t.ex. om man vill studsa ljuset mot taket.
Med flera av de nya kamerorna som kommer ut kan man även styra externa blixtar trådlöst via inbygd IR så att man inte behöver ha blixten på kameran hela tiden vilket öppnar upp oändliga möjligheter till kreativ belysning.

Pris: Canon Speedlite 430EX II ca. 2500:-

Länk:
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/8033076/canon-blixt-430ex-ii

Foto Julklappstips #08 - Blixtgel

Färgfilter (blixtgel) för kamerablixt är väldigt användbart så här i jultid när det är mörkt och man tänder levande ljus och adventsstjärnor i varenda fönster. 
Om man fotograferar med blixt så har man säkert tänkt på ibland att det inte alltid blir ett så naturligt resultat på bilden och det vita blixtljuset förstör stämningen.
Genom att sätta ett oranget färgfilter på blixten kan man balansera blixtljuset mot det befintliga ljuset så att de får samma färg.

Prisexempel: Strobist Färgfilterset 149kr


Länkar:
http://kaffebrus.nu/strobist-fargfilterset-i-37-delar-1887.html
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/11530506/honlphoto-filter-kit-color-correction