5st saker att tänka på när det är varmt

Det fotograferas aldrig så mycket som på sommaren, man är tillsammans med familjen och man vill ta bilder av barnen som leker i sommargräset osv. Men hur mår egentligen kameran i sommarvärmen?
Även om dagens digitala kameror inte är lika känsliga som analog film så är det ändå bra om man tar hand om den lite.
1. Lämna inte kameran i bilen.
Bilar blir outhärdligt varma soliga dagar på sommaren.
Värmen kan dels skada elektroniken i kameran och göra den överhettad.

2. Lämna inte kameran i solen.
Sol är inte bra för plastdetaljer och gummigrepp på kameran.
Gummit kan förlora formen när den blir varm och släppa från kamerahuset.
Dessutom kan objektiv ta skada om de blir överhettade och gasen mellan linserna expanderar.
Detta är en av anledningarna till att Canons professionella teleobjektiv är vita för att reflektera solljuset och motverka överhettning.

3. Luftfuktighet
På sommaren är det högre luftfuktighet än på vintern vilket kan göra att man får kondens inne i kameran som kan ta tid att bli av med. Om det händer så är det bästa att stänga av kameran, ta ut batteriet och låta den ligga i rumstemperatur tills imman på linserna har försvunnit.

4. Byt inte objektiv på stranden
För att undvika att få sand i maskineriet och framförallt på bildsensorn bör man vara lite försiktig med var man byter objektiv. Inte där det är dammigt eller blåser så stranden är inget bra ställe.

5. Använd vädertätad utrustning
För att kameran ska kunna vara med där det händer utan att man behöver oroa sig för att de ska gå sönder är det bästa om man använder vädertätade grejer. Då undviker man dessutom problem med imma och damm inuti objektiv t.ex.