Tekniktisdag #08 - Batteriladdare

Som fotograf finns det en sak som man alltid behöver ha redo förutom kameran och det är laddade batterier. Jag fick en ny laddare i julklapp som verkligen är jättebra! Duracell Multi Charger
Laddaren kan ladda 8st AA eller AAA batterier samtidigt men klarar även andra batterityper som t.ex. 9V. Den största fördelen med den är ändå att den är otroligt snabb och att ladda batterierna tar ca. 4-6h trots att det står 14-16h på själva batteriet.

Ett enkelt men oumbärligt tillbehör som gör laddande av t.ex. blixt-batterier till inför en fotografering mycket snabbare och enklare!
Dessutom har den funktioner som varnar om batterier inte fungerar som de ska och även förhindrar överladdning vilket gör den säker att använda.

Pris: ca.350kr

Länkar: 
http://www.se.duracell.com/sv-SE/produkter/multi-charger.jspx

TypKapacitetLaddningstid
AA2650mAh6 tim
AA2000mAh4 tim
AAA1000mAh2 tim
AAA800mAh1,7 tim
C2200mAh5 tim
D2200mAh5 tim
9V170mAh10 timFoto Julklappstips #26 - GP ReCyko

Som fotograf behöver man alltid laddade batterier och de enda laddningsbara standardbatterierna värda namnet är GP's ReCyko.
De här batterierna är förladdade när man köper dem och håller 80% efter 1års förvaring. Det innebär att man kan ha batterierna i t.ex. en blixt och de laddas inte ur medan du har den i kameraväskan.

Pris: 189:- för 4st

Länk: 
http://www.batteriexperten.com/sv/artiklar/ovrigt/uppladdningsbara-batterier/gp-recyko-aa.html

Veckans Citat #35 - Powered by God

"Powered by God"
Jag hade en ganska klar idé om vad jag ville göra för att illustrera veckans citat och funderade en del på hur jag skulle få till det.

1. Jag tog en bild på mig själv med kameran på stativ och en 60x60 soft-box till höger om bilden.
Testade ett par olika poser men kom fram till att armarna i kors fungerade bäst även om jag tänkt mig en "superhjälte-pose" med knutna nävar i sidorna först.

2. Tog en bild av ett AA-batteri på vit bakgrund så nära jag kunde för att få lite storlek på det.

3. Plockade in bilderna i Photoshop, justerade skärpa, tog ner färgmättnaden mm. Skar ut batteriet och klistrade in det på tröjan. La på lite vitt under batteriet för att få känslan av att det gav ifrån sig ett svagt ljussken och maskerade bort en del i nederkanten för att försöka få det att se ut som det försvann bakom armen.

4. Jag visste hur jag ville att korset skulle se ut och att jag ville ha det på batteriet men inte riktigt hur jag skulle få till det så jag experimenterade lite, byggde korset av 2st rektanglar och formade till det så att det skulle passa ihop med blixten.

5. För att ge mig själv lite mer muskelmassa så använde jag Liquify-filtret

6. La på tatueringar, använde filtret Displace och gjorde en "displacement map" för att de skulle följa kroppen lite bättre. Tog även ner opaciteten på dem och batteriet för att de inte skulle vara helt solida utan visa lite av texturen under.

7. La på texten, testade lite var den skulle ligga, la på en layer-style så jag fick ett litet "glow" runt bokstäverna. Använde typsnittet "Didot" som är en ny favorit eftersom jag tycker att det ger en känsla av tidningsomslag eller reklam.

8. La på en ram runt bilden i "Snapseed" från Nik Software som finns både för Mac och för iPhone/iPad
http://martinhugne.blogspot.se/2012/02/tekniktisdag-06-snapseed-for-mac.html 
http://martinhugne.blogspot.se/2011/09/veckans-apptips-35-snapseed-basta-appen.html

9. Klar!Tekniktisdag #31 - Batterigrepp

Att använda ett batterigrepp har många fördelar och är ett tillbehör som jag verkligen rekommenderar till alla som fotograferar mycket. Greppet "dockas" enkelt in i kamerahuset genom att man tar bort batteriluckan och skruvas sedan fast i stativgängan (greppet har en egen gänga så man kan ända använda stativ).
Battrigreppetreppet har plats för 2st batterier i stället för ett vilket gör att man kan ta dubbelt så många bilder utan att behöva byta batteri. Man kan hålla kameran bekvämt i vertikalläge (porträttläge) och har då en extra avtryckarknapp väl till hands. Men anledningen till att jag använder ett batterigrepp är att det gör kameran större och tyngre.

Canon 550D som jag använder och älskar är en mycket bra kamera men den är liten och jag har ganska stora händer så att kunna skruva på ett batterigrepp gör att den blir mycket mer bekväm för mig att hålla. Jag får t.ex. plats med lillfingret och kan hålla kameran stadigt med hela handen.
Dessutom får man en lite grop eller en hörna där lillfingret hamnar som även det gör att det känns  stabilare när man håller kameran.

Original-batterigrepp kostar lite olika beroende på vilken kamera man använder:
ca. 1300kr för de mindre 550D och 600D
ca. 1800kr för de lite större 60D och 7D
ca. 2500kr för 5D Mark II och ca. 3000 för 5D Mark III

Det finns även flera alternativ från tredje-parts tillverkare och de ligger normalt kring halva priset av ett original-batterigrepp.
Jag köpte ett begagnat Phottix-batterigrepp från scandinavianphoto.se men det visade sig att det saknades delar till det när jag fick hem det med posten. Jag kontaktade dem och de bytte ut det till ett  helt nytt grepp och kompenserade mig till och med för den extra frakten. Det är service det!
Jag är helnöjd med mitt grepp trots att det inte är original och det har fungerat perfekt för mig hittills.

+ Fördubblad batteritid
+ Bekvämt tillgängliga kontroller i vertikalläge
+ Tyngre och stabilare kamerahus vilket minskar kameraskakningar
+ Bättre balans när man använder stora och tunga objektiv
+ Kamerahuset blir större och bekvämare att hålla med hela handen