Retuschering i Photoshop - Landskapsbilder

En av de saker som man direkt tänker på när man använder ordet "Photoshopa" är att ta bort sånt som man råkat få med i bilden eller sådant som man inte kunnat undvika men som stör och man vill ta bort för att få en renare, starkare bild. I Photoshop finns ett par olika verktyg man kan använda för detta "Klonstämpeln" (Clone Stamp Tool) och Lagningspänseln (Healing Brush Tool).
Båda verktygen fungerar på i stort sett samma sätt. Man tar bildinformation från en del av bilden och "målar" över det man vill ta bort.
Klonstämpelns symbol ser ut som en stämpel och när man använder den så plockar man bildinformationen rakt av från en del av bilden och klistrar in den där man målar.
Lagningspänselns symbol ser ut som ett plåster och med den använder programmet en algoritm som hjälper till att blanda in den nya informationen med den befintliga.


I senare versioner av Photoshop, efter CS5 finns en funktion i Lagningspensels som kallas "Content Aware" och innebär att den på ett mer avancerat sätt kan avläsa bildinformationen där man målar och skapar automatiskt ny bildinformation för att matcha den.

Kommando:
För att byta mellan de olika varianterna av verktygen i Photoshop-verktygslådan så håller man in Alt-knappen och klickar på verktyget så växlar det till nästa.

För att plocka bildinformation från bilden tycker man också ner Alt-knappen. Markören blir då ett korssikte och du kan klicka där du vill ta bildinformation ifrån.   

Retuscheringstips:
1. Plocka information från bra ställen som matchar färgen och texturen i området där du ska använda den.
2. Plocka information från många ställen så att du får en naturlig variation i texturen.
3. Använd en lagon stor "pensel"med relativt mjuk kant så att det du målar flyter in i omgivningen.
4. Zooma in så att du ser vad du gör och kan mer precist plocka ut de pixlar du vill redigera.
5. Måla in ganska korta stråk och inte för stora områden på en gång.
6. Var uppmärksam på kanter och linjer och se till att de matchar, plocka extra nog ut var du plockar ifrån.
7. Begär inte för mycket av verktygen utan försök att få det rätt i kameran eller beskär bilden efteråt.

Lagningspenseln tycker jag passar bäst för att retuschera hud och andra lämna ytor och klonstämpeln som ger en större kontroll lämpar sig bra för att göra lite djupare retuschering och "bygga upp" partier som med hjälp av information från resten av bilden.

Här kommer några exempel på bilder där jag använt olika typer av retuschering.
Himmel, moln och träd är relativt enkelt att retuschera. 
Himlen på bild har en jämn struktur och det ena man behöver tänka på 
är att den har en graderad färg och är ljusare närmare horisonten.
Moln och träd består av ganska oformliga texturer och man kan 
ganska enkelt plocka bildinformation från ett ställe och klistra in utan att det märks. 
Här var det svårare att eftersom: 
1. Det var mer som skulle plockas bort 
2. Det fanns inte så mycket stentextur att plocka av
3. Löven låg över bl.a. kanten på klänningen.
Jag fick ta en liten bit i taget och bygga upp texturen bakom det som skulle tas bort
och försöka hitta ställen att plocka bildinformation från för att bygga upp t.ex. kanten på klänningen som saknades bakom löven.

Fredagens Fantastiska Fotograf #42 - Hans Strand

Fredagens fotograf den här veckan är den fantastiske och flerfaldigt prisbelönte natur- och landskapsfotografen Hans Strand.
Just nu är Hans aktuell med sin nya bok "Året Runt" som han gjort tillsammans med metrologen och författaren Lage Larsson, kanske mest känd från väderleksrapporterna i SVT.
Boken beskriver de olika årstiderna i den svenska naturen, hur vädret förändras under året och har redan fått utmärkelsen "Årets Pandabok 2013" utdelad av kungen.

Länkar:
http://www.hansstrand.com/
http://www.fotosidan.se/cldoc/hans-strand-gjorde-arets-pandabok-2013.htm

Veckans Apptips #40 - Inbyggda kamera-appen

När Apple släppte iOS 6 lanserades en ny panoramafunktion i den inbyggda kamera-appen. Man kommer åt funktionen genom Alternativ-menyn i kamera-appen och man kan sedan bara svepa med  telefonen och den bygger en panoramabild av hög kvalitet.
Man får hjälp att hålla en stadig linje genom hela sekvensen genom en tydlig pil som visar om man är på väg uppåt eller neråt.
Några andra fördelar som den inbygda kamera-appen har är att:
- man kan nå den direkt från "låst-skärmen" utan att behöva öppna  telefonen och leta upp appen och den startar snabbt
- den har en ibyggd HDR-funktion som kan kombineras med panoramafunktionen och är perfekt i situationer med stora kontraster
- den finns integrerad med en massa andra appar
- bilderna sparas direkt i "kamerarullen" (bilder-appen)

OBS! Panoramafunktionen finns bara på iPhone 4S och iPhone 5 eftersom den förutsätter en snabb processor för att skapa den kombinerade panoramabilden.

Veckans Fototips #25 - Expose for the highlights

"Exponera för högdagrarna"

Högdagrar är de ljusa partierna i en bild (i kontrast till skuggorna) och ska man hårddra det lite så består alla bilder av högdagrar och skuggor, vilket blir särskilt tydligt i svartvita bilder där inte färgerna stör ögat. 
En av utmaningarna när man fotograferar t.ex. landskapsbilder är att himlen är mycket ljusare än vad marken är. Grundregeln är att man exponerar efter högdagrarna så att man får med sig bildinformationen från de partiera i bilden, som t.ex. molnen på himlen.
Har man någon gång fotograferat "positiv film" (diabilder) kan man exponera digitalt på precis samma sätt. 
Om man inte gör detta så riskerar man att himlen "bränner" ut och blir helt vit utan färg eller detaljer. Detta beror på att en kamera kan inte fånga det stora spektrat av ljus och mörker som det mänskliga ögat kan och måste därför offra något av det.

Det som kommer hända är att marken/skuggorna kommer att bli underexponerade och lite för mörka men idag är det enkelt att lyfta (ljusa upp) skuggorna lite i vilket bildbehandlingsprogram du än använder. 
Om skillnaderna mellan de ljusa och mörka partierna i bilden är för stora kan man behöva göra en HDR-bild där man tar flera olika exponeringar med olika exponeringstid som man sedan sammanfogar för att ta tillvara på hela kontrastspektrat. 
Fotograferar man något som är relativt nära och inte för stort så kan man använda en fyllnadsblixt för att lätta upp skuggorna och göra motivet ljusare och på så sätt komprimera det dynamiska spektrat i bilden, dvs. skillnaden mellan det mörkaste och ljusaste i bilden.  

Molniga dagar är kontrastspektrat mindre p.g.a. att himlen inte är lika ljus och kameran kan återge scenen ganska bra men om det är soligt så är himlen ofta för ljus och kontrasterna i bilden för stora för att kameran ska kunna fånga hur det verkligen ser ut. Särskilt om man fotograferar mot solen.
Det är därför man ofta kan få mörka bilder om man fotograferar någon mot t.ex. ett fönster.
   
Exempel 1: Molnen är rätt exponerade och man kan se detaljerna i molnen ganska bra men blommorna i förgrunden som egentligen är motivet är underexponerade och lite för mörka.

Exempel 2: Här har jag använt en blixt för att belysa motivet. Himlen är fortfarande bra exponerad men motivet är nu betydligt bättre exponerat och man ser blommorna bättre. 
Kontrast spektrat är komprimerat och kameran kan återge scenen på ett bättre sätt.

Exempel 3: Landskapsbild exponerad efter himlen. Man ser detaljerna i molnen men marken är alldeles svart.

Exempel 4: HDR-bild där jag kombinerat tre olika exponeringar och nu ser man detaljerna såväl på marken som i himlen.

Exempel 1 
Exempel 2
Exempel 3
Exempel 4