Veckans Fototips: Titta snett på din dator

När man redigerar sina bilder är ett bra trick att ibland titta på skärmen i en brant vinkel snett uppifrån för att upptäcka överexponerade partier som utbrända högdagrar där man tappat bildinformation eller partier där färger blivit "övermättade" så man tappar detaljer. De partierna kommer då att att synas som mörka fläckar på skärmen och man kan göra justeringar för att korrigera detta. Detta kommer i slutändan att ge bättre bildresultat som håller bättre för både publicering på webben och i tryck.10st tips för: Hur man väljer ut favoriterna bland sina bilder

Att välja ut favoriter bland sina bilder är inte alltid det lättaste och många känner det nog ungefär som att välja ut favoriter bland sina barn. Men faktum är att det är det första man behöver göra när man plockar in bilderna till datorn för att lägga tid på dem i det digitala mörkrummet och det är det sista man måste göra när man sätter ihop en portfolio eller en utställning eller skickar in bilder till en tävling. Svårt men väldigt viktigt för de spelar ju ingen roll hur bra bilder man än tar om man inte väljer de bästa att jobba på och visa. Här kommer några idéer kring hur kan kan tänka för att det ska gå lite lättare och för att se till att man har större chans att välja sina bästa.

1. Börja med att välja bilder utifrån en känslomässig reaktion
Bilders främsta uppgift är att väcka känslor hos den som ser dem oavsett vilken typ av bild det är.
En nyhetsbild ska förmedla något som hänt och kanske väcka känslor och opinion, en reklambild ska väcka känslor i kommersiellt syfte osv. När man väljer bland sina bilder är en av frågorna man behöver ställa till sig själv vilka känslor som bilden väcker.

2. Är motivet intressant? 
Om inte motivet är intressant så kan ingen teknik eller Photoshop i världen ändra på det.
Man kan gör bra bilder även av tråkiga saker genom att visa dem ut oväntade vinklar eller genom att lyfta fram detaljer men det kommer aldrig att blir fantastiska bilder.

3. Uttryck
Om man har flera liknande bilder att välja mellan så titta efter uttrycket i bilden.
har man lyckats fånga det perfekta ögonblicket?
Ansiktsuttrycket, blicken, kontakt med motivet oavsett om det är ett porträtt eller en bild av ett djur.

4. Komposition
Titta efter kompositionen. Har man lyckats att hitta linjer som leder tittarens blick till dem man vill att de ska se, har man hittat en balans i bilden, faller ljuset på ett tilltalande sätt osv.

5. Teknik
Titta på teknik i bilden, ligger skärpan för den ska, är det ett skärpedjup som passar motivet, är exponeringen väl avvägd, är objektivet väl valt så att dess optiska egenskaper bidrar till bilden,
finns det mycket brus i bilden mm.

6. Störande moment
Titta efter störande moment i bilden? Kan de beskäras bort eller redigeras i Photoshop.
Om inte så måste bilden bort helt och hållet, tyvärr, oavsett hur mycket man tycker om den.
Men sedan är det ju också så att är om motivet är tillräckligt intressant eller uttrycket tillräckligt bra så kan man som betraktare bortse från mycket när det gäller distraherande objekt, brus och dålig teknik.
T.ex. om det gäller en sensationell nyhetsbild.

7. Ta hjälp
Glöm aldrig att smaken är som baken så att ha någon eller några som man kan hjälpa en att välja.
En annan synpunkt är alltid värdefullt och det är sällan att det är de egna favoriterna som säljer bäst på  utställningar. Oftast för att betraktaren inte känner till bekgrunden bakom bilden, kontextet den är tagen i och hur man kände när man tog den.

8. Berätta historien 
En bra bild berättar en historia som gör att den får ett djup blir något mer än bara en platt bild.
Den behöver inte heller någon förklaring. Om man känner ett behov av att förklara varför en bild är bra så är den förmodligen inte så bra som man tror.

9. Testa flera versioner
Om du har en bild som du tycker om kan det vara en bra idé att testa flera versioner av bilden för att hitta den man tycker bäst om. Vem vet, kanske bilden blir ännu bättre i svartvitt.

10. Var petnoga
När du väl bestämt dig för en litet antal bilder: var petnoga.
Titta över dem noggrant och plocka bort damfläckar från bildsensorn mm. så slipper du obehagliga överraskningar när bilden är tryckt.

Teknik Tisdag #17 - Lightroom 5 BETA

Jag säger till alla som jag pratar med om vad man ska skaffa för bildbehandlings program att de ska titta på Lightroom.
Det är programmet som proffsen använder, det är specifikt utformat för fotografer och är betydligt snabbare att jobba i än Photoshop som är utvecklat för grafiska designers. I och med att man släppte Lightroom 4 i höstas halverade man priset till ca.1200kr och lanserade samtidigt flera nya och förbättrade funktioner vilket gjorde programmet ännu mer attraktivt. Förra veckan släppte Adobe Beta versionen av den nya Lightroom 5 och man kan ladda ner det gratis från Adobe Labs och testa alla dess funktioner.

Länk: http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html


Tekniktisdag #15 - Pixlr

Om du tycker om att leka med dina bilder i datorn och kanske skulle vilja göra detta lite mer men inte har något program för detta.
Då kan pixlr.com vara en rolig och enkel lösning.
Pixlr är en webbaserat program för fotoredigering som du kan använda via din webbläsare.
Du laddar upp originalbilden till Pixlr's server, redigerar bilden och laddar ner den färdiga bilden.
Man kan göra enkla, grundläggande justeringar i bilden men också lägga på snygga filter och effekter på bilderna.
Inte ett smidigt sätt om du fotograferar massor och vill hantera dina bilder effektivt men om du bara vill justera någon enstaka bild eller bara leka lite så kan det vara ett riktigt bra alternativ till dyra bildredigeringsprogram.

Länk: Pixlr.com


Veckans apptips #04 - Perfectly Clear

Nu har företaget Athenatech som står bakom en av världens mest populära Photoshop-plugins Perfectly Clear skapat en app som tar deras teknologi för bildbehandling till iPhone/iPad och Android.
Appen heter helt enkelt även den Perfectly Clear och har en precis lagom balans mellan kontrollmöjligheter och automatik för den typ av bildbehandling man gör i mobilen. Tack vare teknologin från Photoshopverisonen av programmet blir resultatet fantastiskt bra och kan verkligen ge liv åt annars platta mobilbilder.
Pris: 22kr
Länk: http://www.athentech.com
https://itunes.apple.com/se/app/perfectly-clear-photo-correction/id324321778?mt=8