Veckans Fototips: Titta snett på din dator

När man redigerar sina bilder är ett bra trick att ibland titta på skärmen i en brant vinkel snett uppifrån för att upptäcka överexponerade partier som utbrända högdagrar där man tappat bildinformation eller partier där färger blivit "övermättade" så man tappar detaljer. De partierna kommer då att att synas som mörka fläckar på skärmen och man kan göra justeringar för att korrigera detta. Detta kommer i slutändan att ge bättre bildresultat som håller bättre för både publicering på webben och i tryck.



Veckans Fototips #33 - Exponera för högdagrarna

Högdagrar är de ljusa partierna i en bild, en ljuskälla eller där ljus reflekteras i en yta.
När man exponerar en bild bör man se till bevara högdagrarna så att de inte "bränner ut".
Om en del av bränner ut så betyder det att man har överexponerat bilden så att man tappar information i de ljusaste partierna och kameran tolkar det som helt vitt. Om man fotograferar i JPEG-format så är det särskilt viktigt eftersom man inte kan göra något åt detta i datorn efteråt. 
Fotograferar man däremot i RAW-format så kan man rädda utbrända högdagrar till viss del efteråt men man kan inte göra några underverk med en bild som är överexponerad men man kan få tillbaka lite detaljer och utöka kontrast-dynamiken lite. 

Om man bränner ut partier i bilden så kommer det att se konstigt ut eftersom vi är vana att kunna se detaljer även i de ljusaste områden med våra ögon. 
Det finns dock vissa saker som är ok att bränna ut som t.ex. ljuskällor som solen mitt på dagen som alltid kommer att upplevas som helt vit även med våra ögon. 

Exponerar man efter högdagrarna så kommer allt annat i bilden att bli mörkare men det är enklare att lätta upp skuggor i efterhand än att försöka rädda förlorade högdagrar.

Hur gör man? 
Om man fotograferar med en iPhone så kan man använda en app som t.ex. Camera+ där man kan ställa in fokus och ljusmätning separat. Då kan man sätta skärpan på motivet och sedan sätt bländarcirkeln som representerar lusmätningen på bildens ljusaste del. Blir bilden för mörk kan man flytta den och mäta ett lite mörkare område eller flytta ditt motiv till en plats med jämnare belysning som t.ex. i skuggan. 

Fotograferar ma med en kamera så kan man titta på histogrammet och se till att man inte har kurvan pressad mot den högra kameten av diagrammet. Dessutom kan man använda en exponerings-varnings funktion som gör att utbrända partier i bilder man ta blinkar.
Om man ser att man överexponerat bilden kan man sedan använda exponeringskompensation för att förkorta slutartiden så att exponeringen förkortas och bilen blir mörkare. 

Korrekt exponering 
Detaljerna på den vita båten är bevarade.
Skuggorna har lättats upp en aning efteråt.

Originalbilden till vänster, överexponerad till höger som visar det vita utbränt.

Veckans Fototips #25 - Expose for the highlights

"Exponera för högdagrarna"

Högdagrar är de ljusa partierna i en bild (i kontrast till skuggorna) och ska man hårddra det lite så består alla bilder av högdagrar och skuggor, vilket blir särskilt tydligt i svartvita bilder där inte färgerna stör ögat. 
En av utmaningarna när man fotograferar t.ex. landskapsbilder är att himlen är mycket ljusare än vad marken är. Grundregeln är att man exponerar efter högdagrarna så att man får med sig bildinformationen från de partiera i bilden, som t.ex. molnen på himlen.
Har man någon gång fotograferat "positiv film" (diabilder) kan man exponera digitalt på precis samma sätt. 
Om man inte gör detta så riskerar man att himlen "bränner" ut och blir helt vit utan färg eller detaljer. Detta beror på att en kamera kan inte fånga det stora spektrat av ljus och mörker som det mänskliga ögat kan och måste därför offra något av det.

Det som kommer hända är att marken/skuggorna kommer att bli underexponerade och lite för mörka men idag är det enkelt att lyfta (ljusa upp) skuggorna lite i vilket bildbehandlingsprogram du än använder. 
Om skillnaderna mellan de ljusa och mörka partierna i bilden är för stora kan man behöva göra en HDR-bild där man tar flera olika exponeringar med olika exponeringstid som man sedan sammanfogar för att ta tillvara på hela kontrastspektrat. 
Fotograferar man något som är relativt nära och inte för stort så kan man använda en fyllnadsblixt för att lätta upp skuggorna och göra motivet ljusare och på så sätt komprimera det dynamiska spektrat i bilden, dvs. skillnaden mellan det mörkaste och ljusaste i bilden.  

Molniga dagar är kontrastspektrat mindre p.g.a. att himlen inte är lika ljus och kameran kan återge scenen ganska bra men om det är soligt så är himlen ofta för ljus och kontrasterna i bilden för stora för att kameran ska kunna fånga hur det verkligen ser ut. Särskilt om man fotograferar mot solen.
Det är därför man ofta kan få mörka bilder om man fotograferar någon mot t.ex. ett fönster.
   
Exempel 1: Molnen är rätt exponerade och man kan se detaljerna i molnen ganska bra men blommorna i förgrunden som egentligen är motivet är underexponerade och lite för mörka.

Exempel 2: Här har jag använt en blixt för att belysa motivet. Himlen är fortfarande bra exponerad men motivet är nu betydligt bättre exponerat och man ser blommorna bättre. 
Kontrast spektrat är komprimerat och kameran kan återge scenen på ett bättre sätt.

Exempel 3: Landskapsbild exponerad efter himlen. Man ser detaljerna i molnen men marken är alldeles svart.

Exempel 4: HDR-bild där jag kombinerat tre olika exponeringar och nu ser man detaljerna såväl på marken som i himlen.

Exempel 1 
Exempel 2
Exempel 3
Exempel 4