Fredagens Fantastiska Fotograf - Martin Bailey

Fredagens Fantastiska Fotograf heter Martin Bailey och är en engelsman som sedan många år är bosatt i Tokyo, Japan.
Martin är en av de största profilerna när det gäller fotopodcasts, dvs. radiosändningar via internet. Han är även en av de som har hållit på med det längst och har gjort över 300 avsnitt av sin podcast, "The Martin Bailey Photography Podcast".
Trots att Martin har lång erfarenhet både som fotograf och podcastprogramledare så har han inte varit helt och hållet "professionell" fotograf i mer än ett par år. Martin har specialiserat sig på landskap och natur/djur fotografering och många av hans bilder är helt fantastiska. Han leder även workshops regelbundet både i och utanför Japan. Förutom att vara en mycket skicklig fotograf är Martin expert på att trycka bilder och har skrivit flera böcker i ämnet.

Länkar:
http://www.martinbaileyphotography.com
http://500px.com/martinbailey
http://www.facebook.com/MartinBaileyPhotography
https://plus.google.com/102227359845636175866/posts

10st tips för Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är en populär och relativt enkel form av fotografering som egentligen inte kräver vare sig dyr eller omfattande kamerautrustning. Man kan använda en systemkamera, en kompaktkamera eller till och med en mobiltelefon vilket gör att i stort sett vem som helst kan hålla på med det.
Naturligtvis som med det mesta så resulterar ett bättre verktyg, i det här fallet en bättre kamera eller ett bättre objektiv, i ett bättre slutresultat men det är inte ett måste.
Här är 10st tips för vackra landskapsbilder!


1. Håll horisonten rak
Se till att du har horisonten vågrät i bilden, en sned horisont på bild ser nästan alltid ut som ett misstag.
Man kan rätta till detta i efterhand men man kommer alltid att behöva offra bilddata i kanterna.
För att hålla horisonten rak finns ett antal olika hjälpmedel.
a) Använd fokuspunkterna i sökaren och placera ett par parallella punkter längs med horisonten.
b) Använd ett rutnät på LCD-skärmen och placera en av linjerna längs med horisonten.
c) Använd ett vattenpass, det finns anpassade små vattenpass att sätta på kameran.
d) Använd ett inbyggt elektroniskt vattenpass som t.ex. Canon 7D har.
  
2. Använd både Vidvinkel och Telefoto
Oftast när man tänker på landskapsfotografering tänker man på vidvinkel-bilder som visa massiva vidsträckta landskap. Men testa även att använda ett telefoto-objektiv för att plocka ut och lyfta fram detaljer ur landskapet. Särskilt användbart om man har störande moment i landskapet som man annars skulle vara tvungen att retuschera bort.

3. Tredjedelsregel
Placera inte horisonten i mitten av bilden.
Placera den endera högt eller lågt, gärna längs med en av tredjedelsregelns horisontella linjer.
Om himmelen är intressant, placera horisonten lågt och visa mycket av himmeln. Är himmelen tråkig men marken mer intressant, placera då horisonten högt i bilden oc visa mera av marken.

4. Bländare f/16
När man tar landskapsbilder vill man ofta ha allt i scenen skarpt och därför är det bra att använda en liten bländare. f/16 är ofta ett bra val eftersom det ger ett stort skärpedjup men utan att man får optisk distrotion vilket man kan få med mindre bländare.

5. Fokusera 1/3 in i scenen
P.g.a. hur skärpedjup fungerar där man har 1/3 av skärpan innan den punkt där fokus är inställt och 2/3 efter är det bra att ställa in skärpan ca. 1/3 in i scenen för att få maximal skärpa.

6. Stativ 
Att använda ett stativ gör att du kan använda långa slutartider och få snygga effekter i bilderna men ett stativ gör också att du sänker tempot och kombinerar varje bild mer noggrant.
En stabil plattform gör även att man får maximal skärpa som kameran kan leverera.

7. Golden Hour
Ta bilder i gryning eller skymning vilket ger ett varmt ljus som gör sig mycket bra för landskapsbilder.
Att solen står lågt ger ger även långa skuggor som ger struktur åt landskapet.
Om man tar bilder precis före solen går upp eller efter att solen gått ner är kontrasten mellan ljust och mörkt i scenen mindre vilket gör det lättare för kameran att återge den på ett bra sätt.
Om det är stora kontraster mellan ljus och mörker i bilden kan HDR vara ett bra sätt att kunna återge scenen på ett sätt som mer liknar det vi kan se med våra ögon än vad en "vanlig" bild klarar.

8. Lager
Bygg upp bilderna i lager, förgrund, mellangrund och bakgrund och se till att det finns något i intressant i varje lager föra att få en bra bild. För att få en distinkt förgrund är en bra metod att gå ner lågt.
Bilder tagna i ca. 1,5 över marken råder det ingen brist på och det kan varenda turist klara så för att skilja sig från mängden behöver man hitta lite mer kreativa vinklar.
Föra att accentuera förgrunden kan en blixt "off camera" eller en reflektor vara ett bra tillbehör.

9. Panorama 
För att kunna återge hela det landskap som du ser framför dig kan en panaoramabild vara ett bra sätt.
En panoramabild där man sammanfogar flera bilder till en ger en stor bildfil som tillåter att man trycker riktigt stora bilder.

10.  Res
För att kunna ta imponerande landskapsbilder behöver man ha imponerande landskap framför din kamera. Lägg därför pengar på att resa till spektakulära ställen och fotografera dem på nya och annorlunda sätt. Men glöm inte bort att fotografera där du bor också. Det som är hemtamt för dig är exotiskt för någon annan. 


Fotografera med långa slutartider i dagsljus

Att fotografera med långa slutartider kan ge mycket vackra och iögonfallande effekter i dina bilder särskilt om man fotograferar t.ex. vatten. Men om det är ljust ute kan det vara svårt att ta bilder mad långa slutartider utan att bilden blir överexponerad och alldeles för ljus. Här kommer några tips på vad man kan göra för att få så bra långa exponeringar som möjligt i dagsljus.



  1. Använd stativ: Oavsett om det är mörkt eller ljust så är ett stativ eller annan stabil plattorm för kameran en förutsättning för att lyckas med att ta skarpa bilder med lång slutartid.
  2. Blända ner: För att inte släppa in för mycket ljus i kameran behöver man använda en liten bländaröppning t.ex. f/22. Detta ger också ett stort skärpedjup vilket är bra när man fotograferar landskapsbilder.
  3. Använd ett lågt ISO-tal: För att bildsensorn inte ska bli för ljuskänslig är det bra om man använder ett så lågt ISO-tal som möjligt, ISO100 eller lägre om kameran klarar det.
  4. Använd okularlocket: Okularet är den lins som sitter närmast ögat i en kamera eller kikare, alltså den så kallade "sökaren" på en kamera. För att det inte ska "läcka in" ljus där när man tar bilder med lång slutartid så behöver man stänga till den.
    Canons systemkameror bl.a. har ett så kallat "okularlock" som levereras med kameran och som fästs på kameraremmen. Det ser ut som en liten svart gummirektangel med kanter runt om.
    För att sätta dit locket plockar man bort den gummidamask (den så kallade "ögonmusslan") som sitter runt okularet och trär på okularlocket uppifrån.
  5. Använd ett ND-filter: ND-filter står för Neutral Dencity filter eller (Gråfilter på svenska) och används för att begränsa mängden ljus som kommer in i kameran på samma sätt som solglasögon fungerar. ND-filter finns i olika densiteter och begränsar ljuset olika mycket. Det finns även ställbara ND-filter där man kan bestämma själv hur hög densitet man vill ha på det.
  6. Använd motljusskydd: Ett motljusskydd är en plast "huv" som monteras längst fram på objektivet och hindrar "stöljus" och reflexer att falla på frontlinsen och föra att bilden tappar kontraster och blir blek och motverkar också att man får så kallade "lens flares" eller linsreflexer som kan visa sig som färgglada pluppar i bilden. Man kan ev. även behöva skugga objektivet ytterligare med en hatt, en skärm eller liknande.
     
  7. Använd fjärrutlösare: För att inte behöva röra vid kameran och riskera att man skakar den och får suddiga bilder kan en fjärrutlösare vara bra. Dessa finns både trådlösa och med sladd som man kopplar in i kameran. En bra och prisvärd fjärrutlösare är Canon RC-6, en trådlös liten
    IR-fjärrkontroll.
  8. Använd Miror Lock-up: För att undvika vibrationer i kameran kan det vara bra att låsa spegeln i ett öppet läge. Detta kan man t.ex. göra genom att använda "Live View" när man tar bilden.
    På vissa objektiv kan man behöva slå av bildstabiliseringen för att undvika att även det ger vibrationer i kameran.
  9. Använd ett skärmskydd: I starkt solljus kan det vara svårt att se bilden på LCD-skärmen på kameran och då kan ett skydd som skuggar den vara ett bra tillbehör, t.ex. en Hoodman Loupe.
  10. Experimentera: Testa olika långa slutartider beroende på hur fort motivet rör sig för att hitta en bakans mellan skärpa och oskärpa.

10st tips för Landskapsfotografering



1. Åk någonstans där det är vackert
För att ta vackra och intressanta landskapsbilder måste du fotografera vackra och intressanta landskap och då är det nödvändigt att åka någonstans där det är vackert.
Man kan inte bara kliva ut genom dörren och ta bilder, om man nu inte bor på en alptopp eller liknande.
För att hålla på med landskapsfotografering behöver man inte en speciellt dyr kamera, lägg instället pengarna på att resa till fantastiska platser.

2. Fotografera vid soluppgång eller solnedgång
Om du vill ta vackra landskapsbilder så är det ingen idé att gå ut mitt på dagen när solen skiner.
Vid den tiden på dagen är ljuset platt och tråkigt och har en ganska kall färgton och människor. Dessutom är kontrasten i landskapet störts när det är som ljusast eftersom himlen är så ljus  (speciellt andra fotografer) tenderar att tycka om bilder med en varmare ton och mer gult och rött.
Man måste gå upp tidigt och vara på plats innan solen går upp, stanna ute länge tills solen går ner.
Mitt på dagen kan du göra nått annat. Om man väljer att fotografera en plats vid soluppgång eller solnedgång beror ofta på var man vill ha solen och när solen lyser på det man vill.
OBS! Gå inte hem bara för att solen har gått ner, de vackraste ljuset visar sig ofta ca. 30min efter solnedgångern (eller före soluppgången)!

3. Använd en liten bländare
För att få allt i bilden att bli skarpt så använder man en liten bländaröppning t.ex. f/16 eller f/22 och ställ in skärpan ca. 1/3 in i scenen. En liten bländaröppning ger ett stort skärpedjup och skärpedjupet fungerar så att 1/3 av det är "innan" den inställda fokuspunkten och 2/3 av det är "bakom" den.

4. Använd stativ 
Det är inte nödvändigt att använda stativ för att ta vackra landskapsbilder men det finns några fördelar med att använda det.
  • Man kan fotografera med långa slutartider för att få vacker oskärpa i rinnande vatten eller när det är mörkt.
  • Man får en stabil plattform att placera kameran på så att man får skarpast möjliga bilder.
  • Ett stativ får dig automatiskt att sänka tempot och tänka mer på bildkompositionen än om du bara slänger upp kameran och klickar iväg.  
5. Prova att använda filter
Att använda "filter" på ditt objektiv kan ge spännande nya möjligheter.
  • ND-filer (neutrala dencitetsfilter), fungerar som solglasögon för kameran och begränsar hur mycket ljus som kommer in i den. Det gör att man kan fotografera med långa slutartider och få vackert silkeslent vatten i bilden även när det är ljust.
  • Polarisationsfilter, begränsar reflektioner på vatten, glas och metall men även på atmosfäriskt dis vilket kan göra att bilden kan se skarpare ut. Dessutom kan det få himlen att se blåare ut och molnen att bli vitare om man fotograferar med solen i 90° vinkel i förhållande till linsen.
  • Gradvisa ND-filter är mörka på ena sidan och klara på den andra vilket kan hjälpa till för att få en bra exponering om t.ex. himlen är mycket ljusare än marken. Idag lägger de flesta dock på gradvisa filter i datorn efteråt.
6. HDR
För att kunna fånga båda det ljusaste och det mörkaste i en scen kan HDR, när man kombinerar flera olika exponeringar, vara en bra teknik för att på så sätt kunna efterlikna det vi ser med våra ögon.
  
7. Kolla kanterna
Tänk på att kolla kanterna i bilden innan du trycker av. Ingen vill se döda trädgrenar och annat som sticker in i bilden. Håll det rent och snyggt.

8. Komponera i lager 
För att en landskapsbild ska få djup och bli intressant att titta på så är det en fördel om man komponerar den i "lager" med förgrund mellangrund och bakgrund.

9. Testa annorlunda perspektiv
När man fotograferar landskapsbilder är det lätt att man fastnar i att vilja visa allt på en gång och hela  tiden tar bilder på samma sätt. 
  • Ta bilder i vertikalläge för att visa scenen i ett annat perspektiv. 
  • Ta panoramabilder kan var ett annat sätt. 
  • Ta bilder med olika objektiv, Vidvinkel för att visa allt eller Telefoto för att plocka ut detaljer.
Tänk också på att "världen är inte 1,5m hög". Ta inte alla bilder stående, gå ner lågt för att göra förgrunden mera framträdande och ändra perspektivet på det sättet också.

10. Gå tillbaka gång på gång 
Chansen att landskapet som du vill fotografera visar sig från sin allra bästa sida precis när du råkade gå förbi eller precis när du råkade vara där är ganska liten. Om man vill ta en riktigt spektakulär bild måste man komma tillbaka till samma plats om och om igen för att bättra på oddsen att få den där perfekta bilden. Ta reda på var solen kommer vara vid olika tidpunkter på dagen och på året, t.ex. med smartphone appar som SunSeeker eller Focalware och se till att vara på plats när förutsättningarna för en bra bild är de rätta.