10st tips för Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är en populär och relativt enkel form av fotografering som egentligen inte kräver vare sig dyr eller omfattande kamerautrustning. Man kan använda en systemkamera, en kompaktkamera eller till och med en mobiltelefon vilket gör att i stort sett vem som helst kan hålla på med det.
Naturligtvis som med det mesta så resulterar ett bättre verktyg, i det här fallet en bättre kamera eller ett bättre objektiv, i ett bättre slutresultat men det är inte ett måste.
Här är 10st tips för vackra landskapsbilder!


1. Håll horisonten rak
Se till att du har horisonten vågrät i bilden, en sned horisont på bild ser nästan alltid ut som ett misstag.
Man kan rätta till detta i efterhand men man kommer alltid att behöva offra bilddata i kanterna.
För att hålla horisonten rak finns ett antal olika hjälpmedel.
a) Använd fokuspunkterna i sökaren och placera ett par parallella punkter längs med horisonten.
b) Använd ett rutnät på LCD-skärmen och placera en av linjerna längs med horisonten.
c) Använd ett vattenpass, det finns anpassade små vattenpass att sätta på kameran.
d) Använd ett inbyggt elektroniskt vattenpass som t.ex. Canon 7D har.
  
2. Använd både Vidvinkel och Telefoto
Oftast när man tänker på landskapsfotografering tänker man på vidvinkel-bilder som visa massiva vidsträckta landskap. Men testa även att använda ett telefoto-objektiv för att plocka ut och lyfta fram detaljer ur landskapet. Särskilt användbart om man har störande moment i landskapet som man annars skulle vara tvungen att retuschera bort.

3. Tredjedelsregel
Placera inte horisonten i mitten av bilden.
Placera den endera högt eller lågt, gärna längs med en av tredjedelsregelns horisontella linjer.
Om himmelen är intressant, placera horisonten lågt och visa mycket av himmeln. Är himmelen tråkig men marken mer intressant, placera då horisonten högt i bilden oc visa mera av marken.

4. Bländare f/16
När man tar landskapsbilder vill man ofta ha allt i scenen skarpt och därför är det bra att använda en liten bländare. f/16 är ofta ett bra val eftersom det ger ett stort skärpedjup men utan att man får optisk distrotion vilket man kan få med mindre bländare.

5. Fokusera 1/3 in i scenen
P.g.a. hur skärpedjup fungerar där man har 1/3 av skärpan innan den punkt där fokus är inställt och 2/3 efter är det bra att ställa in skärpan ca. 1/3 in i scenen för att få maximal skärpa.

6. Stativ 
Att använda ett stativ gör att du kan använda långa slutartider och få snygga effekter i bilderna men ett stativ gör också att du sänker tempot och kombinerar varje bild mer noggrant.
En stabil plattform gör även att man får maximal skärpa som kameran kan leverera.

7. Golden Hour
Ta bilder i gryning eller skymning vilket ger ett varmt ljus som gör sig mycket bra för landskapsbilder.
Att solen står lågt ger ger även långa skuggor som ger struktur åt landskapet.
Om man tar bilder precis före solen går upp eller efter att solen gått ner är kontrasten mellan ljust och mörkt i scenen mindre vilket gör det lättare för kameran att återge den på ett bra sätt.
Om det är stora kontraster mellan ljus och mörker i bilden kan HDR vara ett bra sätt att kunna återge scenen på ett sätt som mer liknar det vi kan se med våra ögon än vad en "vanlig" bild klarar.

8. Lager
Bygg upp bilderna i lager, förgrund, mellangrund och bakgrund och se till att det finns något i intressant i varje lager föra att få en bra bild. För att få en distinkt förgrund är en bra metod att gå ner lågt.
Bilder tagna i ca. 1,5 över marken råder det ingen brist på och det kan varenda turist klara så för att skilja sig från mängden behöver man hitta lite mer kreativa vinklar.
Föra att accentuera förgrunden kan en blixt "off camera" eller en reflektor vara ett bra tillbehör.

9. Panorama 
För att kunna återge hela det landskap som du ser framför dig kan en panaoramabild vara ett bra sätt.
En panoramabild där man sammanfogar flera bilder till en ger en stor bildfil som tillåter att man trycker riktigt stora bilder.

10.  Res
För att kunna ta imponerande landskapsbilder behöver man ha imponerande landskap framför din kamera. Lägg därför pengar på att resa till spektakulära ställen och fotografera dem på nya och annorlunda sätt. Men glöm inte bort att fotografera där du bor också. Det som är hemtamt för dig är exotiskt för någon annan.