10st tips för Landskapsfotografering



1. Åk någonstans där det är vackert
För att ta vackra och intressanta landskapsbilder måste du fotografera vackra och intressanta landskap och då är det nödvändigt att åka någonstans där det är vackert.
Man kan inte bara kliva ut genom dörren och ta bilder, om man nu inte bor på en alptopp eller liknande.
För att hålla på med landskapsfotografering behöver man inte en speciellt dyr kamera, lägg instället pengarna på att resa till fantastiska platser.

2. Fotografera vid soluppgång eller solnedgång
Om du vill ta vackra landskapsbilder så är det ingen idé att gå ut mitt på dagen när solen skiner.
Vid den tiden på dagen är ljuset platt och tråkigt och har en ganska kall färgton och människor. Dessutom är kontrasten i landskapet störts när det är som ljusast eftersom himlen är så ljus  (speciellt andra fotografer) tenderar att tycka om bilder med en varmare ton och mer gult och rött.
Man måste gå upp tidigt och vara på plats innan solen går upp, stanna ute länge tills solen går ner.
Mitt på dagen kan du göra nått annat. Om man väljer att fotografera en plats vid soluppgång eller solnedgång beror ofta på var man vill ha solen och när solen lyser på det man vill.
OBS! Gå inte hem bara för att solen har gått ner, de vackraste ljuset visar sig ofta ca. 30min efter solnedgångern (eller före soluppgången)!

3. Använd en liten bländare
För att få allt i bilden att bli skarpt så använder man en liten bländaröppning t.ex. f/16 eller f/22 och ställ in skärpan ca. 1/3 in i scenen. En liten bländaröppning ger ett stort skärpedjup och skärpedjupet fungerar så att 1/3 av det är "innan" den inställda fokuspunkten och 2/3 av det är "bakom" den.

4. Använd stativ 
Det är inte nödvändigt att använda stativ för att ta vackra landskapsbilder men det finns några fördelar med att använda det.
  • Man kan fotografera med långa slutartider för att få vacker oskärpa i rinnande vatten eller när det är mörkt.
  • Man får en stabil plattform att placera kameran på så att man får skarpast möjliga bilder.
  • Ett stativ får dig automatiskt att sänka tempot och tänka mer på bildkompositionen än om du bara slänger upp kameran och klickar iväg.  
5. Prova att använda filter
Att använda "filter" på ditt objektiv kan ge spännande nya möjligheter.
  • ND-filer (neutrala dencitetsfilter), fungerar som solglasögon för kameran och begränsar hur mycket ljus som kommer in i den. Det gör att man kan fotografera med långa slutartider och få vackert silkeslent vatten i bilden även när det är ljust.
  • Polarisationsfilter, begränsar reflektioner på vatten, glas och metall men även på atmosfäriskt dis vilket kan göra att bilden kan se skarpare ut. Dessutom kan det få himlen att se blåare ut och molnen att bli vitare om man fotograferar med solen i 90° vinkel i förhållande till linsen.
  • Gradvisa ND-filter är mörka på ena sidan och klara på den andra vilket kan hjälpa till för att få en bra exponering om t.ex. himlen är mycket ljusare än marken. Idag lägger de flesta dock på gradvisa filter i datorn efteråt.
6. HDR
För att kunna fånga båda det ljusaste och det mörkaste i en scen kan HDR, när man kombinerar flera olika exponeringar, vara en bra teknik för att på så sätt kunna efterlikna det vi ser med våra ögon.
  
7. Kolla kanterna
Tänk på att kolla kanterna i bilden innan du trycker av. Ingen vill se döda trädgrenar och annat som sticker in i bilden. Håll det rent och snyggt.

8. Komponera i lager 
För att en landskapsbild ska få djup och bli intressant att titta på så är det en fördel om man komponerar den i "lager" med förgrund mellangrund och bakgrund.

9. Testa annorlunda perspektiv
När man fotograferar landskapsbilder är det lätt att man fastnar i att vilja visa allt på en gång och hela  tiden tar bilder på samma sätt. 
  • Ta bilder i vertikalläge för att visa scenen i ett annat perspektiv. 
  • Ta panoramabilder kan var ett annat sätt. 
  • Ta bilder med olika objektiv, Vidvinkel för att visa allt eller Telefoto för att plocka ut detaljer.
Tänk också på att "världen är inte 1,5m hög". Ta inte alla bilder stående, gå ner lågt för att göra förgrunden mera framträdande och ändra perspektivet på det sättet också.

10. Gå tillbaka gång på gång 
Chansen att landskapet som du vill fotografera visar sig från sin allra bästa sida precis när du råkade gå förbi eller precis när du råkade vara där är ganska liten. Om man vill ta en riktigt spektakulär bild måste man komma tillbaka till samma plats om och om igen för att bättra på oddsen att få den där perfekta bilden. Ta reda på var solen kommer vara vid olika tidpunkter på dagen och på året, t.ex. med smartphone appar som SunSeeker eller Focalware och se till att vara på plats när förutsättningarna för en bra bild är de rätta.