Fotografera med långa slutartider i dagsljus

Att fotografera med långa slutartider kan ge mycket vackra och iögonfallande effekter i dina bilder särskilt om man fotograferar t.ex. vatten. Men om det är ljust ute kan det vara svårt att ta bilder mad långa slutartider utan att bilden blir överexponerad och alldeles för ljus. Här kommer några tips på vad man kan göra för att få så bra långa exponeringar som möjligt i dagsljus.



  1. Använd stativ: Oavsett om det är mörkt eller ljust så är ett stativ eller annan stabil plattorm för kameran en förutsättning för att lyckas med att ta skarpa bilder med lång slutartid.
  2. Blända ner: För att inte släppa in för mycket ljus i kameran behöver man använda en liten bländaröppning t.ex. f/22. Detta ger också ett stort skärpedjup vilket är bra när man fotograferar landskapsbilder.
  3. Använd ett lågt ISO-tal: För att bildsensorn inte ska bli för ljuskänslig är det bra om man använder ett så lågt ISO-tal som möjligt, ISO100 eller lägre om kameran klarar det.
  4. Använd okularlocket: Okularet är den lins som sitter närmast ögat i en kamera eller kikare, alltså den så kallade "sökaren" på en kamera. För att det inte ska "läcka in" ljus där när man tar bilder med lång slutartid så behöver man stänga till den.
    Canons systemkameror bl.a. har ett så kallat "okularlock" som levereras med kameran och som fästs på kameraremmen. Det ser ut som en liten svart gummirektangel med kanter runt om.
    För att sätta dit locket plockar man bort den gummidamask (den så kallade "ögonmusslan") som sitter runt okularet och trär på okularlocket uppifrån.
  5. Använd ett ND-filter: ND-filter står för Neutral Dencity filter eller (Gråfilter på svenska) och används för att begränsa mängden ljus som kommer in i kameran på samma sätt som solglasögon fungerar. ND-filter finns i olika densiteter och begränsar ljuset olika mycket. Det finns även ställbara ND-filter där man kan bestämma själv hur hög densitet man vill ha på det.
  6. Använd motljusskydd: Ett motljusskydd är en plast "huv" som monteras längst fram på objektivet och hindrar "stöljus" och reflexer att falla på frontlinsen och föra att bilden tappar kontraster och blir blek och motverkar också att man får så kallade "lens flares" eller linsreflexer som kan visa sig som färgglada pluppar i bilden. Man kan ev. även behöva skugga objektivet ytterligare med en hatt, en skärm eller liknande.
     
  7. Använd fjärrutlösare: För att inte behöva röra vid kameran och riskera att man skakar den och får suddiga bilder kan en fjärrutlösare vara bra. Dessa finns både trådlösa och med sladd som man kopplar in i kameran. En bra och prisvärd fjärrutlösare är Canon RC-6, en trådlös liten
    IR-fjärrkontroll.
  8. Använd Miror Lock-up: För att undvika vibrationer i kameran kan det vara bra att låsa spegeln i ett öppet läge. Detta kan man t.ex. göra genom att använda "Live View" när man tar bilden.
    På vissa objektiv kan man behöva slå av bildstabiliseringen för att undvika att även det ger vibrationer i kameran.
  9. Använd ett skärmskydd: I starkt solljus kan det vara svårt att se bilden på LCD-skärmen på kameran och då kan ett skydd som skuggar den vara ett bra tillbehör, t.ex. en Hoodman Loupe.
  10. Experimentera: Testa olika långa slutartider beroende på hur fort motivet rör sig för att hitta en bakans mellan skärpa och oskärpa.