Veckans Fototips #25 - Kreativ Exponering

Exponering innebär den tid som bildsensorn eller filmen är exponerad för ljus innan slutaren stänger sig igen. Ju längre exponeringstiden är desto mer ljus hinner komma in i kameran och desto ljusare blir bilden. I kameran sitter en inbyggd ljusmätare som avgör hur länge slutaren behöver vara öppen för att bilden ska motsvara verkligheten så bra som möjligt. I de flesta moderna kameror mäts ljuset genom objektivet, så kallad TTL-mötning (Trough the lens) till skillnad från gamla kameror som hade en mätare på utsidan. Men hur bra nya kameror blir så kan de bara gissa vad man tar bilder av och kameran vet inte hur du vill att bilden ska se ut.
En sak man kan göra för att ta kontroll över hur kameran avbildar verkligheten på ett mer kreativt sätt är att använda exponeringskompensation. Med hjälp av detta kan man göra det man fotograferar mörkare eller ljusare i verkligheten för att tar bort lite av realismen och få det att se ut som att bilden är tagen vid en annan tid på dygnet än vet verkligen var.
Om man t.ex. tar en bild av en vacker solnedgång och vill ha fylliga färger och dramatiska siluetter i förgrunden så kan man behöva vrida ner exponeringskompensationen ett eller ett par steg.
Om man i tillägg använder en blixt så kan man t.ex. göra bakgrunden mörk och motivet ljust så att det framstår tydligt.

Fördelar och nackdelar med: Underexponering

När man fotograferade med analog film använde man ofta ett trick för att få mer mättade färger i bilden genom att underexponera bilden lite. Man såg helt enkelt till att markören på exponeringsskalan var en aning till vänster om mitten.
Detta fungerar även när man fotograferar med en digital kamera men eftersom digitala bildsensorer är ganska dåliga på att registrera data i mörka partier, i histogramets vänsterkant, så kommer man att få mer brus i sina bilder om man underexponerar.
Och varför ska man göra det föresten? Till skillnad mot när man fotograferade analogt och var tvungen att få bilden som man ville ha den i kameran så borde alla digitala bilder passera en dator och en bildbehandlignsprocess. Så vill man göra bilden lite mer färgrik är det mycket enkelt att göra i vilket program du än använder. Dessutom kan man då välja exakt vilka färger man vill förstärka och ofta i vilka områden i bilden. 

Däremot kan det vara en bra idé att använda exponeringskompensation för att se till att inte högdagrarna blir överexponerade och bränner ut. Om man har utbrända partier i bilden blir de helt vita och innehåller inte någon bildinformation. För att bevara högdagrarna kan man kompensera ner exponeringen en aning. 

För att ha koll på hur exponeringen verkligen är så är det viktigt att man använder ett visningsläge på kameran som gör att man ser ett histogram i tillägg till bilden. Att försöka avgöra  hur exponeringen blev med hjälp av enbart en förhandsbild (jpeg) på kamerans LCD-display är i stort sett omöjligt särskilt om man är ute i solen. 

Tekniktisdag #12 - exposureguide.com

Jag körde fotoworkshops hela helgen och pratade grundläggande fototeknik så jag tänkte tipsa om en blogg på det temat.
Exposureguide.com är en mycket aktiv blog som  publicerar fotonyheter flera gånger om dagen (jag tycker att jag bloggar flitigt men där ligger jag i lä).
Dessutom har de en sektion med grundläggande fototeknik som innehåller allt från kameramodeller, inställningar och grundläggande funktioner och begrepp.
Det finns även en del med rena fototips i olika kategorier som porträtt, husdjur, landskap mm. Bra sida, bra tips och klart värt ett besök (eller flera)!


Länkar:

Fotografera med långa slutartider i dagsljus

Att fotografera med långa slutartider kan ge mycket vackra och iögonfallande effekter i dina bilder särskilt om man fotograferar t.ex. vatten. Men om det är ljust ute kan det vara svårt att ta bilder mad långa slutartider utan att bilden blir överexponerad och alldeles för ljus. Här kommer några tips på vad man kan göra för att få så bra långa exponeringar som möjligt i dagsljus.



  1. Använd stativ: Oavsett om det är mörkt eller ljust så är ett stativ eller annan stabil plattorm för kameran en förutsättning för att lyckas med att ta skarpa bilder med lång slutartid.
  2. Blända ner: För att inte släppa in för mycket ljus i kameran behöver man använda en liten bländaröppning t.ex. f/22. Detta ger också ett stort skärpedjup vilket är bra när man fotograferar landskapsbilder.
  3. Använd ett lågt ISO-tal: För att bildsensorn inte ska bli för ljuskänslig är det bra om man använder ett så lågt ISO-tal som möjligt, ISO100 eller lägre om kameran klarar det.
  4. Använd okularlocket: Okularet är den lins som sitter närmast ögat i en kamera eller kikare, alltså den så kallade "sökaren" på en kamera. För att det inte ska "läcka in" ljus där när man tar bilder med lång slutartid så behöver man stänga till den.
    Canons systemkameror bl.a. har ett så kallat "okularlock" som levereras med kameran och som fästs på kameraremmen. Det ser ut som en liten svart gummirektangel med kanter runt om.
    För att sätta dit locket plockar man bort den gummidamask (den så kallade "ögonmusslan") som sitter runt okularet och trär på okularlocket uppifrån.
  5. Använd ett ND-filter: ND-filter står för Neutral Dencity filter eller (Gråfilter på svenska) och används för att begränsa mängden ljus som kommer in i kameran på samma sätt som solglasögon fungerar. ND-filter finns i olika densiteter och begränsar ljuset olika mycket. Det finns även ställbara ND-filter där man kan bestämma själv hur hög densitet man vill ha på det.
  6. Använd motljusskydd: Ett motljusskydd är en plast "huv" som monteras längst fram på objektivet och hindrar "stöljus" och reflexer att falla på frontlinsen och föra att bilden tappar kontraster och blir blek och motverkar också att man får så kallade "lens flares" eller linsreflexer som kan visa sig som färgglada pluppar i bilden. Man kan ev. även behöva skugga objektivet ytterligare med en hatt, en skärm eller liknande.
     
  7. Använd fjärrutlösare: För att inte behöva röra vid kameran och riskera att man skakar den och får suddiga bilder kan en fjärrutlösare vara bra. Dessa finns både trådlösa och med sladd som man kopplar in i kameran. En bra och prisvärd fjärrutlösare är Canon RC-6, en trådlös liten
    IR-fjärrkontroll.
  8. Använd Miror Lock-up: För att undvika vibrationer i kameran kan det vara bra att låsa spegeln i ett öppet läge. Detta kan man t.ex. göra genom att använda "Live View" när man tar bilden.
    På vissa objektiv kan man behöva slå av bildstabiliseringen för att undvika att även det ger vibrationer i kameran.
  9. Använd ett skärmskydd: I starkt solljus kan det vara svårt att se bilden på LCD-skärmen på kameran och då kan ett skydd som skuggar den vara ett bra tillbehör, t.ex. en Hoodman Loupe.
  10. Experimentera: Testa olika långa slutartider beroende på hur fort motivet rör sig för att hitta en bakans mellan skärpa och oskärpa.

Veckans Fototips #33 - Exponera för högdagrarna

Högdagrar är de ljusa partierna i en bild, en ljuskälla eller där ljus reflekteras i en yta.
När man exponerar en bild bör man se till bevara högdagrarna så att de inte "bränner ut".
Om en del av bränner ut så betyder det att man har överexponerat bilden så att man tappar information i de ljusaste partierna och kameran tolkar det som helt vitt. Om man fotograferar i JPEG-format så är det särskilt viktigt eftersom man inte kan göra något åt detta i datorn efteråt. 
Fotograferar man däremot i RAW-format så kan man rädda utbrända högdagrar till viss del efteråt men man kan inte göra några underverk med en bild som är överexponerad men man kan få tillbaka lite detaljer och utöka kontrast-dynamiken lite. 

Om man bränner ut partier i bilden så kommer det att se konstigt ut eftersom vi är vana att kunna se detaljer även i de ljusaste områden med våra ögon. 
Det finns dock vissa saker som är ok att bränna ut som t.ex. ljuskällor som solen mitt på dagen som alltid kommer att upplevas som helt vit även med våra ögon. 

Exponerar man efter högdagrarna så kommer allt annat i bilden att bli mörkare men det är enklare att lätta upp skuggor i efterhand än att försöka rädda förlorade högdagrar.

Hur gör man? 
Om man fotograferar med en iPhone så kan man använda en app som t.ex. Camera+ där man kan ställa in fokus och ljusmätning separat. Då kan man sätta skärpan på motivet och sedan sätt bländarcirkeln som representerar lusmätningen på bildens ljusaste del. Blir bilden för mörk kan man flytta den och mäta ett lite mörkare område eller flytta ditt motiv till en plats med jämnare belysning som t.ex. i skuggan. 

Fotograferar ma med en kamera så kan man titta på histogrammet och se till att man inte har kurvan pressad mot den högra kameten av diagrammet. Dessutom kan man använda en exponerings-varnings funktion som gör att utbrända partier i bilder man ta blinkar.
Om man ser att man överexponerat bilden kan man sedan använda exponeringskompensation för att förkorta slutartiden så att exponeringen förkortas och bilen blir mörkare. 

Korrekt exponering 
Detaljerna på den vita båten är bevarade.
Skuggorna har lättats upp en aning efteråt.

Originalbilden till vänster, överexponerad till höger som visar det vita utbränt.