Foto Julklappstips #02 - Deffuser för inbyggd kamerablixt

Om man fotograferar med blixt och vill ha ett så naturligt resultat som möjligt är det viktigt att man gör vad man kan för att göra blixtljuset så mjukt det går. Det gör man genom att använda något slag som bryter ljuset och inte gör det så direkt och helst samtidigt sprider ljuset och gör ljuskällan större. Ju större ljuskällan är i förhållande till motivet desto mjukare skuggor.
Om man använder en extern blixt så finns det massor av olika tillbehör man kan använda men det finns även några för inbyggda kamerablixtar. Genom att sätta en skärm framför blixten så bryter man inte bara ljuset och gör det mjukare utan man sprider det också och gör ljuskällan större.


Ok, man ser kanske inte så cool ut men bildresultatet kommer att bli mycket bättre och det är ju det som räknas i slutändan!

Länkar:
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/4289329/lumiquest-blixtbouncer-soft-screen


Veckans Fotograf #38 - Joe McNally

Veckans fotograf heter Joe McNally och är en av mina stora idoler.
Joe är född 1952 och växte upp i New Jersey men har sedan många år haft New York som sin hemmabas.
Under sin karriär har han fotograferat åt några av världens största tidningar, däribland Time, Sports Illustrated och National Geographic som han har jobbat med sedan 1987.
Joe har specialiserat sig på att navända vanliga kamerablixtar (och gärna riktigt många åt gången) som belysning istället för studioblixtar, även om han även använder det.
Hans bländande teknik (ursäkta gubbskämtet) och gripande porträtt har gett honom en plats som en av världens främsta fotografer. Men kanske fram för allt gillar jag hans stil och det vore ju en dröm att få möjlighet att åka på en av hans workshops någon gång.


Länkar:
http://portfolio.joemcnally.com
http://www.joemcnally.com/blog/

Bästa batterierna till externa kamerablixtar

Om man använder en extern blixt till sin kamera så ehöver man batterier och de behöver vara kraftfulla, pålitliga och vara länge.
Man vill inte stå och vänta på att blixten ska bli redo att köra på nytt när det perfekta tillfället inträffar.
Visst det finns jätte bra engångsbatterier man kan använda och jag rekommenderar verkligen att man har ett paket i kameraväskan för säkerhets skull. Men om man använder bara det så blir det snabbt dyrt och är inte så bra för miljön heller...
Då är det mycket bättre med laddningsbara. Men vanliga laddningsbara batterier laddas snabbt ur när man har dem i blixten vilket innebär att de troligen är tomma när du väl vill använda den. MEn det finns en lösning.


Köp förladdade laddningsbara batterier! 
(Det står Pre-Charged Rechargeables på dem vilket innebär att de är laddade redan när man köper dem)



De som är lättast att få tag på i Sverige är GP ReCyko.
De är på 2100mah, kan laddas 1000 gånger, GP lovar att de ska hålla 4-5 gånger längre än vanliga batterier och det bästa av allt är att efter 1år utan att användas har de 85% av laddningen kvar.

Jag använde de här batterierna när jag fotograferade ett bröllop i förra veckan och jag tog  ca.250 bilder   och använde blixt på ca 90% av dem. Inga problem, jag behövde inte byta batterier en enda gång  och blixtens uppstarts-/återhämtningstid var nästan obefintlig hela vägen. Otroligt!

Pris: 130kr för 4st (dustinhome.se)


Länkar:
http://www.gprecyko.com/en/index.html
http://www.dustinhome.se/product/5010110943/gp-power-recyko-batteri-4st-aa-laddningsbara-2100mah/#intcmp=searchProvider_SiteSeeker

Tekniktisdag #27 - Canon ST-E2

Jag gjorde ett riktigt klipp här om veckan på Scandinavian Photos begagnatsida.
En Canon ST-E2, IR-sändare för Canon blixtar. Den bygger på gammal beprövad teknik som bl.a. finns i fjärrkontroller och skickar en signal via infrarött ljus till en mottagare som finns inbyggd i blixten. Detta gör att man kan placera blixten upp till 15m bort och ändå använda den nästan som när du har den på kameran. För att detta ska fungera så måste man ställa in blixten på slav-läge (Slave). Med Canon ST-E2 så kan man även kontroller flera blixtar samtidigt.

Om du har en Canon 7D, Canon 60D, Canon 600D/650D så finns en IR-sändare inbyggd i kameran, inte lika avancerad och kraftfull men klart användbar.   


Nackdelen med infrarött ljus är det måste vara fri sikt mellan kameran och blixten och att IR inte fungerar så bra utomhus i strakt solljus eftersom signalen då störs av infraröda frekvenserna i solljuset. Jag har dock använt systemet både inomhus och utomhus och inte haft problem än sålänge.
Men vill man ha en trådlös lösning som funkar genom väggar och fungerar bra utomhus i alla lägen så är en radiosändare ett bättre val. Men om man vill kunna använda eTTL (exponeringsautomatik) mellan kamera och blixt via radiosändare så är de ganska dyra och man måste man förutom sändare på kameran ha en mottagare till varje blixt man vill använda samtidigt.


Man kan även använda blixten av kameran med en blixtkabel som t.ex. Lastolite eTTL-kabel som jag har tipsat om förut. Det är driftsäkert och automatiskt men lite bökigt med en sladd och den har en mycket begränsad räckvidd.



Veckans Tekniktips #19 - Flash Extender

Om man vill fotografera med blixt på långt håll för att t.ex. ge lite blänk i ögonen eller ljusa upp skuggorna på sitt motiv när man fotograferar ute i naturen är en Flash Extender ett måste. De flesta externa blixtar har ett zoom-område som är anpassat efter ett 24-105mm objektiv så om man använder t.ex. ett 300mm objektiv istället så blir "ljusstrålen" som blixten avger alldeles för bred och mycket ljus och energi slösas åt sidorna. Detta kan en Flash Extender hjälpa till med. Den begränsar ljuset som läcker ut på sidorna och har en lins som fokuserar ljuset i en smalare stråle rakt framåt. Extendern fästs enkelt med kardborreband på blixten, kan enkelt tas av och plockas isär och blir då helt platt.

Det finns några olika varianter av Flash Extenders som alla liknar varandra varav Better Beamer.
I Sverige säljs inte denna produkt men Visual Echoes har en variant som är nästan identisk.

Pris: 580:-


Länk: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=FX-5