Tekniktisdag #27 - Canon ST-E2

Jag gjorde ett riktigt klipp här om veckan på Scandinavian Photos begagnatsida.
En Canon ST-E2, IR-sändare för Canon blixtar. Den bygger på gammal beprövad teknik som bl.a. finns i fjärrkontroller och skickar en signal via infrarött ljus till en mottagare som finns inbyggd i blixten. Detta gör att man kan placera blixten upp till 15m bort och ändå använda den nästan som när du har den på kameran. För att detta ska fungera så måste man ställa in blixten på slav-läge (Slave). Med Canon ST-E2 så kan man även kontroller flera blixtar samtidigt.

Om du har en Canon 7D, Canon 60D, Canon 600D/650D så finns en IR-sändare inbyggd i kameran, inte lika avancerad och kraftfull men klart användbar.   


Nackdelen med infrarött ljus är det måste vara fri sikt mellan kameran och blixten och att IR inte fungerar så bra utomhus i strakt solljus eftersom signalen då störs av infraröda frekvenserna i solljuset. Jag har dock använt systemet både inomhus och utomhus och inte haft problem än sålänge.
Men vill man ha en trådlös lösning som funkar genom väggar och fungerar bra utomhus i alla lägen så är en radiosändare ett bättre val. Men om man vill kunna använda eTTL (exponeringsautomatik) mellan kamera och blixt via radiosändare så är de ganska dyra och man måste man förutom sändare på kameran ha en mottagare till varje blixt man vill använda samtidigt.


Man kan även använda blixten av kameran med en blixtkabel som t.ex. Lastolite eTTL-kabel som jag har tipsat om förut. Det är driftsäkert och automatiskt men lite bökigt med en sladd och den har en mycket begränsad räckvidd.