Exponering: "Högerregeln"

Histogram
Den grå kurvan beskriver kontrasten i bilden.

Jag tänkte fortsätta serien om Exponering med en tumregel för hur man ska exponera.
En av fördelarna vi har med moderna digitalkameror med LCD-skärmar är att man kan visa ett Histogram över bilden. Ett histogram är ett diagram som visar de ljusa och mörka partierna i bilden.
Ofta kan man även få med kurvor för de olika färgkanalerna röd, blå och grön vilket för att du även kan se om det är någon av dem som är övermättad. Histogrammet är bra att använda för det kan vara väldigt missledande att titta på hur bilden ser ut bak på kameran, det säger egentligen ingenting om hur väl bilden verkligen är exponerad beroende på hur man har ljusstyrkan på skärmen inställd.
Här kommer en bra tumregel att leva efter när man fotograferar:

[Exponera till höger]

Det här skulle man kunna kalla för "Högerregeln", vilket gör det ganska enkelt att komma ihåg. 
Det här har att göra med hur bildsensorn i en digitalkamera fungerar.
Bildsensorn är bättre på att registrera bilddata i ljusare partier än i mörka partier vilket gör att om man exponerar på det här sättet får man med sig så mycket bilddata som möjligt och får en så bra bildfil som möjligt att jobba med efteråt. Det viktiga är bara att man ser till att högdagrarna (de ljusaste partierna i bilden) inte "bränner ut" och blir helt vita vilket innebär att man förlorar bilddata där. Detta visas i histogrammet som att kurvorna slår i taket och är pressade mot den högra sidan av diagrammet. 
Överexponerad, risk för utbrända högdagrar
Underexponerad, igen-sotade skuggor som är helt svarta 
Exponerat till höger utan att någon av kurvorna slår i taket
Kurvorna är heller inte pressade mot den ena eller andra sidan.

Vill du läsa mer om exponering kan jag rekommendera de här inläggen:

Alla inläggen finns under fliken Fototips där det även finns en hel del annat, ta en titt!


Exponering, vad är det?

Normalexponering 

 Underexponerad                                  Överexponerad

Exponering är när slutaren i kameran öppnar sig och släpper in ljus till bildsensorn eller filmen för att skapa bilden. Ordet "Fotografera" kommer från grekiskan och betyder grovt översatt "att måla med ljus" och det är ganska beskrivande för vad som händer när bildsensorn exponeras. Ljuset sveper över bildsensorn och registrar vilken kvalitet ljuset som träffar de olika pixlarna har och skapar bilden.
Tiden som bländaren är öppen och släpper in ljus till sensorn kallas då för exponeringstid.
Om bilden blir ljusare än man tänkt sig beror det på att slutaren varit öppen för länge och skäppt in för mycket ljus och bilden blir "överexponerad". Om slutaren är öppen en för kort tid blir bilden underexponerad och mörk.

För att bestämma hur exponeringen ska bli så har man på digitala systemkameror tre olika parametrar att jobba med.

Slutaren: Att bestämma hur länge slutaren ska vara öppen (slutartiden) avgör hur länge sensorn exponeras och ljuset släpps in vilket avgör exponeringen och hur ljus eller mörk bilden blir.

Bländaren: Genom att skapa en större öppning som ljuset kommer in genom kan du öka eller minska mängden ljus som kommer in i kameran. Detta kan man göra genom att öppna upp bländaren.
Tänk bara på att en större bländare även ger ett kortare skärpedjup!

ISO: Nu med digitala kameror har vi även en tredje parameter att jobba med för att balansera exponeringen. ISO ökar bildsensorns ljuskänslighet och gör att man kan ta bilder i situationer med sämre ljus.

Exponeringskalan kan man se inne i sökaren på kameran där en markör visa om hur kameran bedömer att bilden kommer att bli exponerad. Detta är bl.a. en viktig hjälp om man använder Manuell-exponering. Äldre kameror hade ofta en ljusmätare som satt utanpå kameran men nu mäts exponeringen inifrån kameran själv genom objektivet. 
Men kamerans exponeringsmätare kan bli lurad om det man ska fotografera endera är mörkt eller ljust och då kan man behöva kompensera uppåt eller neråt för att bilden ska bli så bra som möjligt.

I slutändan är exponering en smaksak och ett verktyg för att skapa den typ av bilder som du vill göra. 
Två olika exponeringar av samma bild, vilken är bäst?


Tips för att fotografera snö

När man fotograferar snö eller något annat där en stor del av scenen är vit så finns det en stor risk att exponeringsmätaren i din kamera blir lurad. Exponeringsmätaren känner av hur ljust det är där man fotograferar för att bestämma hur lång exponeringstiden ska vara men den tolkar snön som grå för att den inte vill att bilden ska bli överexponerad och exponerar så att snön blir grå istället.
(18% grå vilket är ett standardvärde för exponering)

För att komma runt detta så behöver man kompensera och ställa in exponeringen på ca. +1.
Detta är enkelt att göra oavsett om du använder en systemkamera eller en kompaktkamera genom att man flyttar markören på exponeringsskalan lite till höger.
Då kommer kameran att exponera bilden ett exponeringssteg ljusare än den annars skulle ha gjort.
Det man behöver tänka på är att det kan vara bra att använda kamerans histogram så du kan kontrollera så att bilden inte blir överexponerad och man förlorar bildinförmation i de ljusa partierna.
Om histogrammet visar toppar som är pressade mot den högra sidan av diagrammet betyder det att man har områden i bilden som är överexponerade. Däremot är det bra om histogrammets topp är på den högra sidan av diagrammet så länge den inte är pressad mot högra kanten som sagt.
Detta brukar kallas för att "bilden blir utbränd" och innebär att man man får partier som är helt kritvita och där alla detaljer är utplånade. Vissa kameror har även en inbyggd funktion för överexponeringsvarning som gör att överexponerade områden blinkar när man tittar på bilden på kamerans LCD-skärm.

Kolla även in tipset om Vitbalans (White Balance) och se till att snön får rätt nyans och undvika blå snö i skuggpartierna.


Fler tips:
10st tips om du tar med kameran ut i kylan!






(Fler bra fototips hittar du under fliken "Fototips" högst upp på sidan)

Veckans Fototips #36 Chimping - Använd Histogram!

Vad är ett histogram egentligen och varför ska man använda det?

"Chimping"

Det är lika bra att erkänna, vi gör det allihopa, och det är en av de stora fördelarna med digitala kameror.
Brukar du kika ner på baksidan av din kamera direkt efter att du tagit bilden för att se hur bilden blev?
Det är Chimping!
Varför det heter så finns det olika teorier om men alla har att göra med en viss typ av människoapa.
Endera beror det på att när man tittar ner och ser bilden blir man så imponerad av sig själv så man låter: "Oh, oh, oh!" som en schimpans eller så beror det på att när man börjer ner huvudet för att titta på bilden ser man ut som en schimpans.
Problemet är att bilden på baksidan av kameran inte är en bra representation av hur din bild verkligen blev.
Visst kan det vara bra att kolla så att man inte kapat av ett ben på den man skulle fotografera, är bakgrunden tillräckligt ur fokus o.s.v. men så mycket mer information än så får man inte av bilden på displayen.  Det vi inte bör göra är att bedöma exponeringen baserat på hur bilden ser ut på baksidan av kameran.

Därför att:
1. LCD-skärmen bak på en kamera är väldigt liten jämfört med hur man kommer att se bilden senare.
2. När det är skarpt solljus ute ser bilden på LCD-skärmen väldigt mörk ut.
3. Man kan justera hur ljus bilden bak på kameran ska vara.
4. Vissa kameror har en funktion som med hjälp av en fotocell justerar bakgrundsbelysningen av skärmen beroende på hur ljust det är.

Allt detta gör att man kan bli lurad.

Ett Histogram är ett diagram som visar de mörka och ljusa partierna i en bild.
Den vänstra sidan av histogrammet representerar de mörka partierna, mitten representerar mellantonerna och högersidan representerar de ljusa partierna. Om bilden är korrekt exponerad bör det vara en kulle i mitten av histogrammet. Om du har en bergstopp till vänster är bilden troligen underexponerad (mörk med svarta skuggor) och har du en bergstopp till höger är bilden troligen överexponerad (utbränd och ljus).

På de flesta kameror kan man välja flera sätt som bilden visas på baksidan av kameran.
På Canonkameror kan man tex. välja att: se bara bilden, se bilden med filinformation, se en liten bild med RGB-diagram + annan information vid sidan om, se en liten bild med histogram + annan information på sidan.

Histogrammet ljuger aldrig och om du väljer att visa det kan du alltid se om bilden är korrekt exponerad utan att behöva gissa utifrån bilden på skärmen.
Se upp för att få toppar som är pressade upp mot ena eller andra sidan. Det betyder att du har  områden i bilden där du riskerar att tappa bildinformation. Endera genom utbrända, vita högdagrar eller blockerade, svarta skuggor. (Som i det nedersta exemplet)
Det finns inget som heter "ett rätt histogram" men det är viktig att man kollar så man får en bild man blir nöjd med och inte tappar information i viktiga områden.
Exempel 1. Överexponering, toppen till höger 
Exemel 2. Normal exponering, toppen på mitten 
Exempel 3. Underexponering, toppen till vänster