Veckans Fototips #36 Chimping - Använd Histogram!

Vad är ett histogram egentligen och varför ska man använda det?

"Chimping"

Det är lika bra att erkänna, vi gör det allihopa, och det är en av de stora fördelarna med digitala kameror.
Brukar du kika ner på baksidan av din kamera direkt efter att du tagit bilden för att se hur bilden blev?
Det är Chimping!
Varför det heter så finns det olika teorier om men alla har att göra med en viss typ av människoapa.
Endera beror det på att när man tittar ner och ser bilden blir man så imponerad av sig själv så man låter: "Oh, oh, oh!" som en schimpans eller så beror det på att när man börjer ner huvudet för att titta på bilden ser man ut som en schimpans.
Problemet är att bilden på baksidan av kameran inte är en bra representation av hur din bild verkligen blev.
Visst kan det vara bra att kolla så att man inte kapat av ett ben på den man skulle fotografera, är bakgrunden tillräckligt ur fokus o.s.v. men så mycket mer information än så får man inte av bilden på displayen.  Det vi inte bör göra är att bedöma exponeringen baserat på hur bilden ser ut på baksidan av kameran.

Därför att:
1. LCD-skärmen bak på en kamera är väldigt liten jämfört med hur man kommer att se bilden senare.
2. När det är skarpt solljus ute ser bilden på LCD-skärmen väldigt mörk ut.
3. Man kan justera hur ljus bilden bak på kameran ska vara.
4. Vissa kameror har en funktion som med hjälp av en fotocell justerar bakgrundsbelysningen av skärmen beroende på hur ljust det är.

Allt detta gör att man kan bli lurad.

Ett Histogram är ett diagram som visar de mörka och ljusa partierna i en bild.
Den vänstra sidan av histogrammet representerar de mörka partierna, mitten representerar mellantonerna och högersidan representerar de ljusa partierna. Om bilden är korrekt exponerad bör det vara en kulle i mitten av histogrammet. Om du har en bergstopp till vänster är bilden troligen underexponerad (mörk med svarta skuggor) och har du en bergstopp till höger är bilden troligen överexponerad (utbränd och ljus).

På de flesta kameror kan man välja flera sätt som bilden visas på baksidan av kameran.
På Canonkameror kan man tex. välja att: se bara bilden, se bilden med filinformation, se en liten bild med RGB-diagram + annan information vid sidan om, se en liten bild med histogram + annan information på sidan.

Histogrammet ljuger aldrig och om du väljer att visa det kan du alltid se om bilden är korrekt exponerad utan att behöva gissa utifrån bilden på skärmen.
Se upp för att få toppar som är pressade upp mot ena eller andra sidan. Det betyder att du har  områden i bilden där du riskerar att tappa bildinformation. Endera genom utbrända, vita högdagrar eller blockerade, svarta skuggor. (Som i det nedersta exemplet)
Det finns inget som heter "ett rätt histogram" men det är viktig att man kollar så man får en bild man blir nöjd med och inte tappar information i viktiga områden.
Exempel 1. Överexponering, toppen till höger 
Exemel 2. Normal exponering, toppen på mitten 
Exempel 3. Underexponering, toppen till vänster