Tips för att fotografera snö

När man fotograferar snö eller något annat där en stor del av scenen är vit så finns det en stor risk att exponeringsmätaren i din kamera blir lurad. Exponeringsmätaren känner av hur ljust det är där man fotograferar för att bestämma hur lång exponeringstiden ska vara men den tolkar snön som grå för att den inte vill att bilden ska bli överexponerad och exponerar så att snön blir grå istället.
(18% grå vilket är ett standardvärde för exponering)

För att komma runt detta så behöver man kompensera och ställa in exponeringen på ca. +1.
Detta är enkelt att göra oavsett om du använder en systemkamera eller en kompaktkamera genom att man flyttar markören på exponeringsskalan lite till höger.
Då kommer kameran att exponera bilden ett exponeringssteg ljusare än den annars skulle ha gjort.
Det man behöver tänka på är att det kan vara bra att använda kamerans histogram så du kan kontrollera så att bilden inte blir överexponerad och man förlorar bildinförmation i de ljusa partierna.
Om histogrammet visar toppar som är pressade mot den högra sidan av diagrammet betyder det att man har områden i bilden som är överexponerade. Däremot är det bra om histogrammets topp är på den högra sidan av diagrammet så länge den inte är pressad mot högra kanten som sagt.
Detta brukar kallas för att "bilden blir utbränd" och innebär att man man får partier som är helt kritvita och där alla detaljer är utplånade. Vissa kameror har även en inbyggd funktion för överexponeringsvarning som gör att överexponerade områden blinkar när man tittar på bilden på kamerans LCD-skärm.

Kolla även in tipset om Vitbalans (White Balance) och se till att snön får rätt nyans och undvika blå snö i skuggpartierna.


Fler tips:
10st tips om du tar med kameran ut i kylan!


(Fler bra fototips hittar du under fliken "Fototips" högst upp på sidan)