Farväl Apple Aperture

Då var det officiellt som fotovärlden har befarat länge.
Apple har meddelat att de lägger ner vidare utveckling av sitt professionella bildbehandlingsprogram Aperture.
Även om Lightroom från Adobe har blivit marknadsledande på senare år så har Aperture ändå älskats och använts av många både professionella och amatörer världen över, däribland Sarah France och Derrick Story. Men kanske den viktigaste funktionen Aperture har haft är som motpol till Adobes produkter vilket har hjälpt till att driva utvecklingen framåt.
Dags att  avsluta projekten man har i Aperture och gå över till Lightroom alltså. Som tur är har jag båda programmen inlagda på datorn men det är ändå en process att lära sig ett nytt program om få arbetsflödet att fungera lika effektivt där.


Länk: 
http://www.macrumors.com/2014/06/27/aperture-development-stops/ 

Veckans Fototips: RAW-behandling

Att låta bilderna man tar sparas i RAW-format har många fördelar.
Framförallt så sparar man mer information i varje bild som göra att man har mer att jobba med efteråt i det digitala mörkrummet.
Bl.a. väntar man med att göra flera saker som  kameran annars gör automatiskt och man kan ta full kontroll över vad som händer med sina bilder. För att kunna arbeta med bilderna efteråt så behöver man en "RAW-konverterare" som finns inbyggt såväl Photoshop/ Lightsroom (Adobe Camera Raw) och Aperture.
Ju mer av sin bildbehandling man gör i konverteringsfasen desto bättre är det för att få en bra bildkvalitet i slutändan.
T.ex. kan man reducera brus i bilden utan att bilden blir suddig vilket den kan blir av brusreducering man lägger "ovanpå" bilden.
Så ta kontroll över din RAW-konvertering och utnyttja den fullt ut!

Objektiv för att fotografera porträtt

När man fotograferar porträtt så är valet av objektiv viktigt för vilket uttryck man får i bilden. Vilket objektiv man väljer beror till viss del även på om man har en kamera med så kallad fullformat-sensor (36mm) eller en mindre APS-C sensor  (ca.22mm beroende på kameramodell) p.g.a. den beskärningseffekt man får med en mindre bildsensor.

Ju närmare motivet du är när du tar bilden desto mer intimt blir uttrycket i bilden och du sätter betraktaren i omedelbar relation till motivet. Om du tar bilden på avstånd kommer både du själv och den som ser bilden att vara distanserad från motivet.



Ofta när man tar porträttbilder vill man ofta att bakgrunden ska vara mer eller mindre suddig och "ur fokus" för att inte konkurrera med motivet. Hur suddig bakgrunden är beror på fyra rad olika saker:

Bländaröppningens storlek, ju större bländare desto kortare skärpedjup och suddigare bakgrund.
Brännviddens längd, ju längre brännvidd desto kortare skärpedjup och suddigare bakgrund.
Avståndet mellan objektivet och fokus-punkten (motivet), ju kortare desto kortare skärpedjup.
Avståndet mellan motivet och bakgrunden, ju längre avstånd till bakgrunden desto suddigare.


Vidvinkelobjektiv: Har en kort brännvidd och en "vid" avbildningsvinkel och passar bra för att ta "environmental portraits" dvs. porträtt av ett motiv i sin miljö. Ett vidvinkelobjektiv gör att du kan vara nära motivet när du fotograferar och ändå få med mycket i bilden. Det man ska tänka på är att en vidvinkelobjektiv har en ganska rejäl linsförvrängning som gör att det som är nära kameran blir förstorat.

Fullformat: tex. 17-40mm f/4
APS-C: tex. 10-22mm f/3,5-4,5

Kort teleobjektiv: Detta är den vanligaste typen av objektiv för porträttfotografering.
den här typen av objektiv finns att få tag i med stor bländare relativt billigt.
Dessutom har de oftast en minimal linsförvrängning som gör att de kan användas på många olika avstånd för olika typer av porträtt utan att personen du fotograferar ser förvrängd och vanställd ut.

Fullformat: t.ex. 85mm f/1,4
APS-C: t.ex. 50mm f/1,4

Teleobjektiv: Om man vill ha mesta möjliga "isolering" av sitt motiv och vill se till att bakgrunden är helt ur fokus är ett teleobjektiv användbart. Dessutom ger teleobjektiv en kompression av det som avbildas vilket kan vara smickrande för motivet och gör det ännu vackrare än det är.

Fullformat/APS-C: 70-200mm f/4 (f/2.8)

Tekniktisdag #49 - Apertureexpert.com

Aperture är ett av de mest använda programmen bland fotografer, näst efter Photoshop och Lightroom.
Vilket kan betyda att det är det mest använda bildbehandlings-programmet som inte tillverkas av Adobe.
Att det bra finns för Mac begränsar förstås målgruppen men här är i alla fall ett webbtips till för alla Aperture-användare.

Aperture Expert är en hemsida med ovärderliga tips och info om alla de senaste uppdateringarna i Aperture. Om du vill veta om en specifik kamera stöds eller om du bara vill ha tips för att göra något specifikt i programmet och mycket mer.



Läs mer om Aperture 3.3 här!

Länkar:
http://www.apertureexpert.com
http://martinhugne.blogspot.se/2012/06/tekniktisdag-25-uppdatering-aperture-33.html

Vinjettering, vad är det och varför?

Vinjettering innebär att bildens kanter är mörkare än mitten av bilden.
Kameraobjektiv har en inbyggd vinjettering som kommer från att objektivet är runt och avbildningsytan (bildsensorn eller filmen) är rektangulär. Olika objektiv har olika mycket vinjettering och ofta har dyrare/bättre objektiv en mindre vinjettering bl.a. tack vare att de ofta har större linser i objektiven. Vidvinkelobjektiv, objektiv med kortare brännvidd som har en bredare betraktningsvinkel än teleobjektiv har ofta mer vinjettering eftersom man då "ser skuggan" av  kanten på objektivet i kanterna på bilden. Oftast pratar man om objektivs vinjettering som något negativt och något man bör undvika och det håller jag med om. Jag vill helst ha en så ren bildfil som möjligt att jobba med i datorn och ibland kan det vara en stor nackdel med vinjettering och man t.ex. tar bilder av något med en jämn färgton.

Även om man har ett objekt med av bra kvalitet som inte har någon direkt märkbar vinjettering så att det en bra effekt att lägga på bilden i efterhand för att ge en inramning och dra betraktarens blick till det väsentliga i bilden. Den legendariske fotografen Ansel Adams sa bl.a:

"A picture is never finished until you've darkened the edges"

Ansel Adams (1902-1984) gjorde naturligtvis detta i mörkrummet men det går ännu enklare att göra idag i det digitala mörkrummet. Man kan göra på lite olika sätt i efterbehandlingen och jag kommer att ta upp fyra av dem.

1. Många bildbehandlingsprogram som Aperture, Lightroom eller iPhoto har inbyggda vinjetteringseffekter som man kan lägga på bilden och justera hur mycket vinjetterad man vill att bilden ska vara. I Aperture kan man även sudda bort vinjetteringen där man inte vill att den ska vara.
Den här metoden använder jag oftast för att den ger ett naturligt resultat i Aperture och man har bra kontroll på hur den ser ut.

2. Om du använder Photoshop eller Photoshop Elements så kan du helt enkelt använda ett lager som du färgar svart och som du sedan med hjälp av en lagermask (layer mask) maskerar in där du vill att den ska vara. Du kan även välja opacitet (genomskinlighet) på lagret för att får ett jämnare resultat och bara maskera bort där du inte vill ha någon vinjettering alls.

3. 
Om man använder Photoshop/ Photoshop Elements så kan man även använda det som kallas för "Gradiant Tool" som gör att man kan lägga på ett lager som gradvis går från en färg till transparent och man kan göra detta med flera olika former, som t.ex. en cirkel, välja opacitet och lägga på en vinjettering på det sättet. Med det verktyget kan man även välja vilken färg man vill att vinjetteringen ska ha, så vill man göra den rosa kan man göra det t.ex. för ett drömlikt porträtt.

4. Använd en svart pensel med låg opacitet i Photoshop/ Photoshop Elements eller en burn-pensel i Aperture/ Lightroom och måla in det mörka där du vill ha det. Det är ett snabbt och enkelt sätt att göra det på i Photoshop men resultatet kan lätt bli ojämnt. Tänk på att en burn-pensel ger inte samma gamma-effekt som vinjettverktyget och vissa färger kan se lite konstiga ut.

Bonus: 
+ Svartvita bilder blir ofta extra bra med vinjettering och man ofta vinjettera dem mer än färgbilder.
Bilden får då en lite gammaldags känsla och liknar äldre fotografier gjorda i mörkrum.

+ En annan variant av vinjettering är att göra en del av bilden mörkare, t.ex. den nedre halvan och det kan man också göra enkelt med hjälp av "Gradient Tool" i Photoshop/ Photoshop Elements eller Lightroom.

+ Ofta får bilden en liten kontrast-boost av en vinjett vilket för att den får lite mer tryck och "pop".

+ När "de stora mästarna" målade porträtt så gjorde de ofta tavlans kanter mörka för att lyfta fram motivet.