Tekniktisdag #47 - dxomark.com

Om man funderar på en ny kamera, ett objektiv eller varför inte en mobiltelefon och vill jämföra olika modeller och tillverkare mot varandra kan jag rekommendera dxomark.com.
De gör utförliga tester av i princip allt som kommer ut på marknaden och är en  värdefull källa om man vill ha ett bra faktaunderlag för att göra sitt val.

Länkar: http://www.dxomark.com

Vad är ett normalobjektiv?

På ett normalobjektiv ska brännviddens egentligen motsvara diagonalen på bildsensorn/filmen.

Fullformat/småbild: 43mm
Traditionellt har man räknat 50mm som notmalobjektivet för småbildskameror men egentligen ligger objektiv som Canon nya 40mm f/2.8 "Pan cake" närmare måttet på bildsensorns diagonal.

APS-C: 27mm
Gamla 28mm objektiv gör sig bra som normalobjektiv på kameror som Canon 7D eller 700D t.ex.

Micro 4/3: 22mm
Ju mindre sensor desto större blir "beskärningseffekten" och man behöver kortare brännvidder.



Tekniktisdag #13 - Canon 40mm Pannkaka

För ett tag sedan kom Canon ut med ett nytt 40mm f/2.8 "pankaks" objektiv och jag har funderat på varför någon skulle vilja köpa det när man kan köpa ett 50mm f/1.8 för 1000kr mindre. Men kanske att det kan ha sin plats i Canons serie objektiv i alla fall och kanske det inte alls konurrerar med 50mm?
Fördelen med objektivet är den minimala storleken som göra att man i stort sett kan använda det som kamerahuslock när man har kameran i väskan, så tunnt är det. Dessutom kan man ha kameran i fickan betydligt enklare.

Bländaröppningen på f/2.8 (drygt 14mm) gör att det är användbart i svaga ljusförhållanden och för porträttfotografering även för "hobbyfotografer" eftersom skärpedjupet inte blir för kort och ställer till problem. Att det är 10mm kortare än 50mm objektiven och har en bredare  bildvinkel kan ju också det vara tilltalande. På en kamera med fullformatsensor blir det nästan som ett mycket kompakt 35mm objektiv och på en kamera med APS-C sensor kan det vara ett bra alternativ om man tycker att 50mm känns lite för långt.

Det är inte ett objektiv som står på min önskelista (jag gillar långa brännvidder, kort skärpedjup och stora kameror) men jag kan tänka mig att det kan vara ett objektiv som andra tycker om.
Jag har i stort sett bara hört positiva saker sagt om det både från amatörer och proffs.
Det är smidigt, skarp, tyst och relativt snabbt, vad kan man mer begära?

Pris: 1890:-

Länk: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/14050256/canon-ef-40-2-8-stm



Tekniktisdag #07 Super-Vidvinkel

Ofta föredrar fotograferar att endera fotografera med långa brännvidder (teleobjektiv) eller med korta (vidvinkelobjektiv) men alla fotografer borde ha bådadera i sin utrustning.
Jag för min del föredrar oftast att fotografera med lite längre brännvidder eftersom:

  1. Det ger möjlighet att plocka ut någonting i min omgivning, zooma in och enbart lyfta fram det.
  2. Längre brännvidder ger en kompression av djupet i bilden som kan gör att motivet blir ännu vackrare.
  3. Man med längre brännvidder kan få vackert suddiga bakgrunder som lyfter fram motivet.
  4. Teleobjektiv gör att man kan komma nära motiv som man annars inte skulle ha möjlighet att nå.
Trots att jag ofta föredrar att fotografera med längre objektiv har jag på sista tiden känt att jag ofta inte kunnat få med allt jag vill i bilderna och att jag saknar ett rejält vidvinkelobjektiv. 

Jag började leta på marknaden och hittade ett begagnat Canon 10-22mm i absolut nyskick till halva priset mot vad det skulle ha kostat nytt.
När det gäller att ha roligt med sitt fotograferande så är ett "supervidvinkelobjektiv" verkligen att rekommendera. Man kan gör väldigt mycket kul effekter med det och man blir hela tiden förvånad över hur otroligt nära man kan gå motivet och hur mycket man kan klämma in innanför ramen.

Hur objektiv fungerar på kameran beror på hur stor bildsensorn är och i stort sett finns det 2st storlekar i systemkameror idag, Fullformat (36mm) och APS-C (22mm)
Tack vare den förstoringseffekt som en mindre sensor ger, ca x1.6, blir resultatet att man måsta ha kortare brännvidder för att få samma vidvinkeleffekt.. 

Fullformatkameror är t.ex. Canon 6D och 5D serien och Nikon D600, D700, D4 mfl. 
APS-C används i t.ex. Canon 7D, 60D, 600D m.fl. och Nikon D300s och D7000.

Super-vidvinkelobjektiv
Fullformat (36mm): 17-40mm f/4 eller 16-35mm f/2.8
APS-C (22mm): 10-22mm f/3,5-4,5

Fullformat
  • Super-vidvinkel - 16mm
  • Vidvinkel - 24-35mm
  • Normal - 50mm
  • Kort tele - 70-135mm
  • Tele - 200mm och uppåt  
APS-C
  • Super-vidvinkel - 10mm
  • Vidvinkel - 15-22mm
  • Normal - 35mm
  • Kort tele - 50-85mm
  • Tele - 135mm och uppåt
Länkar:

Objektiv för att fotografera porträtt

När man fotograferar porträtt så är valet av objektiv viktigt för vilket uttryck man får i bilden. Vilket objektiv man väljer beror till viss del även på om man har en kamera med så kallad fullformat-sensor (36mm) eller en mindre APS-C sensor  (ca.22mm beroende på kameramodell) p.g.a. den beskärningseffekt man får med en mindre bildsensor.

Ju närmare motivet du är när du tar bilden desto mer intimt blir uttrycket i bilden och du sätter betraktaren i omedelbar relation till motivet. Om du tar bilden på avstånd kommer både du själv och den som ser bilden att vara distanserad från motivet.



Ofta när man tar porträttbilder vill man ofta att bakgrunden ska vara mer eller mindre suddig och "ur fokus" för att inte konkurrera med motivet. Hur suddig bakgrunden är beror på fyra rad olika saker:

Bländaröppningens storlek, ju större bländare desto kortare skärpedjup och suddigare bakgrund.
Brännviddens längd, ju längre brännvidd desto kortare skärpedjup och suddigare bakgrund.
Avståndet mellan objektivet och fokus-punkten (motivet), ju kortare desto kortare skärpedjup.
Avståndet mellan motivet och bakgrunden, ju längre avstånd till bakgrunden desto suddigare.


Vidvinkelobjektiv: Har en kort brännvidd och en "vid" avbildningsvinkel och passar bra för att ta "environmental portraits" dvs. porträtt av ett motiv i sin miljö. Ett vidvinkelobjektiv gör att du kan vara nära motivet när du fotograferar och ändå få med mycket i bilden. Det man ska tänka på är att en vidvinkelobjektiv har en ganska rejäl linsförvrängning som gör att det som är nära kameran blir förstorat.

Fullformat: tex. 17-40mm f/4
APS-C: tex. 10-22mm f/3,5-4,5

Kort teleobjektiv: Detta är den vanligaste typen av objektiv för porträttfotografering.
den här typen av objektiv finns att få tag i med stor bländare relativt billigt.
Dessutom har de oftast en minimal linsförvrängning som gör att de kan användas på många olika avstånd för olika typer av porträtt utan att personen du fotograferar ser förvrängd och vanställd ut.

Fullformat: t.ex. 85mm f/1,4
APS-C: t.ex. 50mm f/1,4

Teleobjektiv: Om man vill ha mesta möjliga "isolering" av sitt motiv och vill se till att bakgrunden är helt ur fokus är ett teleobjektiv användbart. Dessutom ger teleobjektiv en kompression av det som avbildas vilket kan vara smickrande för motivet och gör det ännu vackrare än det är.

Fullformat/APS-C: 70-200mm f/4 (f/2.8)