Tekniktisdag #20 - Learning DSLR Video

Learningdslrvirdeo.com är en hemsida som drivs av amatörfotografen Dave Dugdale. Dave startade sidan när han köpte sin första digitala systemkamera och började filma med den för att dela med sig av det han lärde sig på vägen. Hans tajming var helt perfekt eftersom det även var många andra fotografer som ville lära sig hur man filmade med en systemkamera så han fick snabbt en stor skara läsare/tittare. Formatet är att Dave spelar in korta filmer där han visar något och berättar samtidigt. Förutom olika tekniker för videoinspelning testar och jämför Dave även mycket utrustning.

Länk:
http://www.learningdslrvideo.com/

Veckans Apptips #13 - Pro Camera

I slutet av februari (2013.02.24) kom en ny kamera-app ut i App Store. Visst, kamera-appar för iPhone är det ingen brist på, men den här verkar faktiskt riktigt lovande.
Pro Camera är en app för den som vill få ut lite mera av sin iPhone-kamera och få lite mer kontroll än den vanliga kamera-appen ger.
Man kan bl.a. ställa in skärpa och exponering separat, ta bilder i snabb följd och hålla koll på exponeringen med hjälp av ett histogram i sidan av skärmen, nästan som på en professionell kamera.
Dessutom har appen en kraftfull redigeringsdel där man kan lägga på filter på bilderna men kanske framförallt justera färg, kontrast och ljusstyrka i bilen mm.


Pris: 28kr

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/procamera/id300216827?mt=8


Tekniktisdag #05 - cameralabs.com


Cameralabs.com är en hemsida där Gordon Laing testar och recenserar kameror och annan fotoutrustning.
Cameralabs startade 2005 och har sedan dess byggt upp en imponerande webbplats med över 3miljoner sidor och 750'000 unika besökare i månaden.
Det finns många sidor på nätet som gör recensioner men recensionerna på cameralabs.com är helt klart några av de mest utförliga jag har sett och snittar någonstans kring 20'000 ord per recension. De är väl strukturerade och indelade i olika sektioner så det är enkelt att hitta vad man letar efter om det är någon särskild funktion eller något resultat man undrar över.

Dessutom innehåller de alltid testbilder av hög kvalitet och det bästa med dem är att de är konsekventa så att man kan enkelt jämföra nya kameror med äldre modeller.
Gordon gör också videorecensioner av många av kamerorna som finns att se på den egna hemsidan eller via Youtube.

Helt klart värt ett besök om man funderar på att köpa ny kamerautrustning!

(Foto: Thomas Hawk)

Länkar:
Hemsidan www.cameralabs.com
Cameralabs på Youtube http://www.youtube.com/user/cameralabs
Gordon Laing på Facebook  http://www.facebook.com/gordon.laing.cameralabs
Cameralabs på Google+ https://plus.google.com/111863388502434056486/posts
Gordon Laing på Google+ https://plus.google.com/103519655975029093996/posts

Byta upp sig till ny Canon-kamera


Jag köpte min älskade Canon 550D för snart 3år sedan, sommaren 2010. Sedan dess har jag använt den flitigt, börjar närma mig 30000 exponeringar på den och har lärt mig massor på vägen.
Men hur mycket jag än älskar min kära 550D så vill jag göra saker som den inte klarar av och den hänger inte med i mitt tempo. Dessutom skulle jag behöva ytterligare en kamera så jag kan ha en som back-up. Vilken kamera ska man egentligen sikta in sig på om man vill uppgradera till en ny systemkamera eller varför inte köpa sin första! Jag tänkte dela några tankar så kanske det kan hjälpa någon. Har du tankar kring detta och vill hjälpa mig får du gärna lämna en kommentar!

Här kommer en lista över vad Canon erbjuder när det gäller systemkameror i den lite högre skolan.

Canon EOS 1D X
Canons flaggskepp bland systemkamerorna och priset är därefter.
En kamera för den som vill ha bästa prestanda, en kamera som klarar i stort sett vad du än utsätter den för, inte har något emot en kamera som är stor och tung och har råd att betala.
Nypris ca 60'000kr

Fullformat-sensor (35mm) på 18mpix, 12 bilder/sek, ISO upp till 51200, 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, Dubbla CF-kortplatser, Inbyggt vertikalgrepp







Canon 5D Mark III
Det här är kameran absolut överst på min önskelista.
Mycket bra prestanda i lågt ljus tack vare fullformat och 5+ processorn. Bästa AF-systemet på marknaden och tillräckligt snabb sekvenstagning för de flesta tillfällen, mycket användbar.
Nypris ca 25'000kr i Sverige eller 21'000 ny från USA eller begangad i Sverige.

Fullformat-sensor (35mm) 22mpix, 6 bilder/sek,
ISO upp till 25600 (kan expanderas upp till 102400), 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, 1st CF-kortplats + 1st SD-kortplats

Canon 5D Mark II
Den kamera som varit marknadsstandard sedan den kom 2008 fram till att uppföljaren Mark III kom i april 2012 och den kamera som mängder av professionella fotografer använder världen över.
Autofokussystemet är tyvärr ganska gammaldags och det samma som i de enklaste modellerna. Sekvenstagningen är även den ganska blygsam. En kamera som fortfarande levererar bildkvalitet som gör att man kan stå sig bra gentemot proffsen men autofokus-systemet och sekvenskapaciteten gör att den lämpar sig bäst i studion.
Nypris ca 15'000kr i Sverige, ca10'000kr begagnad.


Fullformat-sensor (35mm) 21mpix,  4 bilder/sek (3,9), ISO upp till, 6400 (kan expanderas till 25600), 9-punkters autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1st CF-kortplats

Canon 6D
Canons nyaste systemkamera. Den här kameran är egentligen bantad version av 5D Mark III som riktar sig mer till seriösa amatörer. De största skillnaderna jämfört med storebror är framförallt ett enklare autofokus-system och en mer begränsad sekvenstagning.
Nypris ca18'000kr i Sverige, ca 15'000kr i USA eller begagnad i Sverige

Fullformat-sensor (35mm) 20mpix, 4,5 bilder/sek, ISO upp till, 25600, 11-punkters mycket känslig autofokus även med "billigare" objektiv, Digic 5+ bildprocessor, 1st SD-kortplats, inbygd Wifi + GPS



Canon 7D
Det här är en mycket mångsidig kamera som är mer robust byggd än 5D mark II och 6D och har mycket gemensamt med 5D Mark III.
Den har ett avancerat autofokus-system, snabb sekvenstagning och passar bra för alla motiv. Det som framförallt skiljer 7D från de andra kamerorna i listan är att den inte har fullformat-sensor utan en mindre APS-C sensor vilket innebär att bildkvaliteten inte direkt är bättre än i de enklare kamerorna som Canon gör.
Nypris ca 12'000kr i Sverige, begagnad från 7000kr.

APS-C sensor 18mpix, 8 bilder/sek, ISO upp till 6400 (användbart upp till 1600), 19-punkter autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1 CF-kortplats

För tillfället lutar det faktiskt åt en 7D för min del, eftersom:
1. Den i byggkvalitet, användande och layout har mycket gemensamt med drömkameran 5D Mark III
2. Går att köpa i bra skick till 1/3 av priset.
3. Den har ett bättre autofokussystem och snabbare sekvenstagning än 5D Mark II och 6D
4. Jag är van APS-C formatet och gillar förstorningseffekten som den mindre bildsensorn ger vilket får mitt 300mm objektiv att motsvara 480mm på en 35mm-kamera. Perfekt när man fotograferar djur eller sport.
5. Alla mina objektiv passar på 7D både EF och EF-S.
6. Ny uppdaterad Firmware som gör den ännu bättre än tidigare

Den stora nackdelen att använda en kamera med mindre sensor innebär är sämre bildkvalitet i låga ljusförhållanden som t.ex. inne i kyrkor och att fotografera bröllop är ju verkligen någonting som jag skulle vilka hålla på med. Men jag är ju nu trots allt inte professionell bröllopsfotograf så en fullformats-kamera får kanske vänta till senare. På sikt kanske jag till och med skulle kunna ha t.ex. både en 7D och en 6D och helt enkelt använda den kamera som passar bäst för det jag ska fotografera.

Det lilla kruxet är ju att eftersom Canon släppte sin EOS 7D hösten 2009 kan man räkna med att de kommer att uppdaterar till en ev. 7D Mark II inom kort och den är man ju mycket nyfiken på vad den kommer att medföra för spännande nya funktioner. Men... den kommer jag förmodligen inte ha råd med i alla fall så det har väl mindre betydelse. Man skulle varit sponsrad...får jobba på det! :)

Håller du inte med? Lämna gärna en kommentar!



Tekniktisdag #04 - Canon Powershot N

Kompaktkameror har för en tynande tillvaro de senaste åren i takt med att kamerorna i våda mobiltelefoner har blivit allt bättre och kompaktkamerornas utveckling stagnerat. Kanske har Canon ändå tagit ett steg vidare i utvecklingen men den nya Canon Powershot N
Den här nya kameran är i stort sett kvadratisk och har i stort sett inga knappar.


Tack var den vridbara touch-skärmen kan man vända den nästan hur som helst när man tar bilder.
Kameran har en bildsensor på 12mpix och ett kraftfullt zoom-objektiv motsvarande 28-224mm (jämfört med en 35mm kamera). Runt objektivet finns en ring som man vrider för att zooma och trycker in för att ta bilder. I stort sett den enda knappen som finns på kameran är en knapp för att koppla samman kameran med din smartphone eller surfplatta via ett eget Wifi-nätverk var du än befinner dig för att snabbt kunna lägga upp bilderna på någon av alla de sociala medier som finns.

Så är det här framtiden och ett perfekt komplement till den teknik vi redan nu bär med oss dagligen eller bara en onödig pryl och en modefluga som snabbt glöms bort? Ja det återstår att se!

Länk: http://www.canon.se/For%5FHome/Product%5FFinder/Cameras/Digital%5FCamera/PowerShot/PowerShot%5FN/

Snabba fakta:
12mpix sensor
f/3,0-5,9
8x zoom, 5-40mm motsvarande 28-224mm
ISO 80-6400
1-1/2000s slutartid
9-punkts autofokus, Ansiktsigenkänning, toch to focus
2,8" touch-skärm
Micro SD minneskort
195g
78,6 x 60,2 x 29,3 mm
JPEG + MOV
LED Blixt/Videolampa
Wifi