Tekniktisdag #20 - Learning DSLR Video

Learningdslrvirdeo.com är en hemsida som drivs av amatörfotografen Dave Dugdale. Dave startade sidan när han köpte sin första digitala systemkamera och började filma med den för att dela med sig av det han lärde sig på vägen. Hans tajming var helt perfekt eftersom det även var många andra fotografer som ville lära sig hur man filmade med en systemkamera så han fick snabbt en stor skara läsare/tittare. Formatet är att Dave spelar in korta filmer där han visar något och berättar samtidigt. Förutom olika tekniker för videoinspelning testar och jämför Dave även mycket utrustning.

Länk:
http://www.learningdslrvideo.com/

10st tips för bättre filmer med din systemkamera

Idag har nästan alla systemkameror som säljs inbyggd videofunktion så att man kan filma 720p eller till och med 1080p upplösning. Dessutom har Canon precis kommit ut med sin Canon EOS 1D C en systemkamera som kan filma i "4K" dvs. en upplösning på 4096x2160pixlar. Att filma med systemkameror har vissa fördelar jämfört med traditionella videokameror eller "handy cams" som t.ex. stor bildsensor, utbytbara objektiv, kort skärpedjup, teleobjektiv med stor förstoring, jämförelsevis lågt pris jämfört med videokameror med motsvarande prestanda. 
Det som är systemkamerornas svaghet än så länge är fokuseringen men det kommer hela tiden nya lösningar som genomskinliga speglar i kameran för att förbättra detta. 


Den första systemkameran som hade en videofunktion att räkna med var Canon 5D Mark II som kom ut hösten 2008. Tanken var att t.ex. journalister enkelt skulle kunna filma händelser som man rapporterade om med tanke på att vikten på video ökat i takt med att det blivit lättare att sprida den tack vare t.ex. Youtube. Men utvecklingen tog en helt annan vändning tack vara att en fotograf som heter Vincent Laforet gjorde den första kortfilmen med en systemkamera som kom att heta "Reverie" Sedan dess har allt från  högbudgetfilmer till "Top of the Line" TV-serier som House filmat avsnitt i stort sett uteslutande med Canon 5D Mark II.  

Även om möjligheterna att skapa fantastiska filmer nu finns i händerna på miljontals fotgrafer så kan det vara en svår övergång att fånga ett helt händelseförlopp med video när man som fotograf är van att fånga ett perfekt ögonblick. Men fotografer har ofta en tränad blick för t.ex. bildkomposition som är nästan lika viktigt när man filmar när man filmar som när man fotograferar så är kommer det 10st grundläggande tips för att få bättre filmer med din systemkamera:

1. Stabilisera din kamera, använd stativ. Även om du ska röra dig med kameran så kan ett vanligt trebens-stativ (tripod) som stöds mot magen fungera lite som en "steady cam" och förbättra kvaliteten på din video betydligt jämfört med att bara handhålla kameran.
Klicka här för bra tips på prisvärda kamerastativ!

2. Ljudet är mer än halva filmen, använd en extern mikrofon, som t.ex. en shotgun mick
Den inyggda mikrofonen i systemkameror med videofunktion är väl ok men inte mer än så. En extern mikrofon kommer att förbättra ljudkvaliteten betydligt och därmed kvaliteten på hela videon.
Vill du verkligen ha kontroll över ljudet kan du spela in på en separat enhet som t.ex. en Zoom H4n och sedan synka ljudet med fin video i datorn efteråt. Ljudet direkt från din kamera använder du då för att synka det inspelade ljudet enklare.
Stäng av bildstabiliseringen (IS/VR) särskilt på teleobjektiv när du använder stativ och kameran står stilla för att slippa surret. Ska du använda ljudet som din kamera spelar in direkt så kan det vara absolut nödvändigt att stänga av bildstabiliseringen på moderna objektiv med inbyggd stabiliseringsmotor. Framförallt större objeketiv, som t.ex. 70-300mm med större motorer kan vara ganska högljudda.

3. Använd Manuell exponering
En stor fördel med systemkameror är möjligheten att ställa in exponeringen manuellt.
Använd den möjligheten även när du filmar för att se till att du har mesta möjliga kontroll över bildkvaliteten. Precis som vanligt ser du en markör som ska stå i mitten av en exponeringsskala och talar om för dig när exponeringen är rätt inställd. Ställ in ett så lågt ISO-tal som möjligt för att få ett "rent" brusfritt resultat och justera exponeringen med bländaröppningen.

4. Använd inte autofokus medan du filmar!
Det är ok att använda autofokus innan du startar inspelningen, men så fort du har tryckt på "record" ska du låta bli slutarknappen (om du inte ska ta en bild medan du filmar).
Använder du autofokusen medan kameran filmar kommer den att fälla ner spegeln för att leda ljuset till autofokus-enheten som sitter i botten av kameran vilket kommer att låta och även orsaka skakningar i kameran som påverkar filmen. Om du vill fokusera och t.ex. byta från en fokuspunkt till en annan medan du filmar, gör det då manuellt. Använd ett objektiv med en ordentlig fokusring så går det betydligt lättare än om du har ett enklare "kit-objektiv" där du foksringen sitter  direkt på objektivets frontelementet.
Det finns även hjälpmedel att köpa för att underlätta fokusering under filmning.
Det är inte så lätt, det finns en anledning till varför man har en kille anställd speciellt för "focus-pulling" som bara sköter fokuseringen på filminspelningar.

5. Använd en slutartid på 1/60 sekund när du filmar.
För att få filmen att flyta mjukt och smidigt och för att alla rörelser ska se naturliga ut så använder man en slutartid på 1/60 sekund när man filmar, även om man kan ändra den. Detta gör även att relativt mycket ljus släpps in i kameran om man t.ex. filmar inomhus i svagare ljusförhållanden.

6. Använd ND-filter i skarpt ljus.
ND står för "Neutral Density" eller neutrala densitets-filter och fungerar ungefär som solglasögon för din kamera. Det finns olika grader av filter som är olika mörka och det finns även filter som det går att justera densiteten på. Om man filmar i skarpt ljus kan det hända att bilen blir överexponerad särskilt om man vill kunna använda en stor bländaröppning för att få ett kort skärpedjup. Då kan det vara nödvändigt att använda ett ND-filter för att begränsa mängden ljus som kommer in i kameran.

7. Använd olika brännvidder för att berätta storyn.
Genom att använda olika objektiv med olika brännvidder när man filmar kan man beskriva det man vill säga på ett varierat sätt. Precis som när man fotograferar ger bilder tagna med ett vidvinkel-objektiv på nära håll ett helt annat intryck än om man filmar med ett teleobjektiv.

8. "Pre-planning", tänk efter före.
Om man filmar sina barn som springer runt så kan det vara svårt att planera vad som ska hända men om man ska göra en "spelfilm" är det viktigt att man har ett manus att följa så att man vet vad man behöver filma och i vilken ordning man ska göra det. Om man vill kan man tänka på det som en "shot list" som man har när man t.ex. fotograferar ett bröllop.

9. Filma en stund innan och en stund efter det som du vill fånga för att lättare kunna klippa filmen efteråt. Om man filmar som man fotograferar och trycker igång inspelningen precis när något intressant händer så kommer slutresultatet och helheten inte att bli så bra. Så försök att förutse vad som kommer att hända och starta inspelningen lite i förväg så att du får med det som leder fram till ögonblicket man vill fånga. Stäng inte av inspelningen direkt heller utan filma några sekunder längre än du tror att du behöver så att du har utrymme att lägga på en övergång till nästa klipp och vem vet det kanske händer något mer spännande som du inte förutsett.

10. Glöm inte bildkompositionen!
För att man ska få ett tilltalande slutresultat så får man inte glömma bort bildkompositionen precis som när man fotograferar. Tänk t.ex. på "tredjedelsregeln" och att inte placera motivet mitt i bilden, "dead center is deadly". Det som man också behöver ha i åtanke är att man oftast filmar i 16:9 format för att passa moderna widescreen-skärmar vilket påverkar hur man komponerar bildrutan eftersom man kanske är mer van 3:2 format som man oftast har när man fotograferar.


Apptips #48 - iMovie för iPhone

När Apple släppte iOS5 släppte man också iMovie till iPhone 4/4S och iPod Touch. Tidigare har det bara funnits till iPad. iMovie är Apples konsumentprogram för videoredigering som följer med alla nya Mac-datorer. I programmet kan man göra enklare redigering, och klarar av det man behöver för att fixa till sina hemmavideos.
I iOS versionen av programmet kan man inte riktigt göra lika mycket som i fullversionen men man kan enkelt lägga till titlar och text, övergångar, berättarröst och musik.
En jättebra app om du filmar mycket men din iPhone och vill kunna fixa till dem lite, lägga ihop olika klipp mm innan du lägger upp dem på Facebook eller Youtube eller visar dem på en tv.



Pris: 38:-


Länkar:
http://www.apple.com/iphone/from-the-app-store/apps-by-apple/imovie.html

Unboxing of the iPhone 4S


Kolla in min video på Youtube
"Unboxing of the Apple iPhone 4S" 
eller direkt här på bloggen!

Jag riggade upp min Canon 550D som huvudkamera 
och använde min lilla Lumix DMC-FT1 för att ta filma ur alternativa vinklar.
Sen plockade jag in filerna i iMovie, klippte ihop dem, justerade ljud, la på effekter och text.
Musiken lekte jag ihop i Garageband och försökte synka med det som hände i filmen.