Veckans Fototips #06 - Porträttläget

Ett av de absolut mest populära motiven och typerna av fotografering är människor och porträtt. Därför har kameror idag ett speciellt Porträtt-läge som kan hjälpa dig att få bättre bilder av dina nära och kära. Dessutom har många kameror och mobiltelefoner har en funktion för ansikts-igenkänning (face detection) som hittar ansikten i bilden och ser till att skärpan ligger precis där. Porträttläget symboliserar på de flesta kameramodeller av ett litet huvud i profil. Exakt hur porträttläget fungerar skiljer sig lite från kameramodell till kameramodell men oftast kommer kameran att:

- ställa in en stor bländaröppning för att göra bakgrunden oskarp och få motivet att framträda tydligt.
- ställa in den digitala skärpenivån och kontrasten som kameran använder när den renderar bilden från bildsensorn så att bilden inte ska bli för "skarp" och alla rynkor och ojämnheter i huden syns.
- ställa in en aning varm vitbalans för att ta bort gröna toner i huden och göra så att den du porträtterar ser lite "sun kissed" och inte så blek ut.
- om blixt behövs kommer kameran att använda "red-eye reduction" och avfyra ett antal för-blixtar föra att motivets pupiller ska sluta sig och minska risken för röda ögon.

På flera kameramodeller kan du bland annat välja hur oskarp bakgrunden ska vara och kameran kommer att ställa in bländaren för att justera detta.
Porträttläget kan vara bra att använda om du snabbt vill ta vackra porträtt och kunna fokusera på motivet utan att behöva bry dig om kamerainställningar.


Kamerainställningar: Landskaps-läget

Landskapsläget på kamerans inställningsratt har oftast en symbol som föreställer ett berg.
Om man ställer in det läget på kameran kommer kommer den att:
 - välja en liten bländaröppning för att ge dig ett så stort skärpedjup som möjligt utifrån de förhållanden där du fotograferar och se till att hela scenen du vill avbilda kommer att vara skarp och i fokus, vilket man oftast vill när man tar landskapsbilder.
- förstärka blå och gröna färger för att ge extra tryck himmel, vatten och växtlighet.
- Ställa in kontrasten i bilden för att göra den skarpare och kunna återge alla blad och annat.

Har du en Canon-kamera kommer den att göra detta genom att använda "picture style" L för "landscape" för att åstadkomma de båda senare punkterna.

Landskapsläget kan vara bra att använda för att ta vackra landskapsbilder utan att behöva bry sig om vilka specifika inställnigar som behövs och ställa in varje inställning för sig.
Nackdelen, som med alla automatiska inställningar där du låter kameran bestämma är att du förlorar kontrollen över vilka inställningar som kameran gör.

Om du använder detta läge bör du även använda ett vidvinkelobjektiv med kort brännvidd som har ett större skärpedjup än längre objektiv.
Ställ in fokus på ca 1/3 in i scenen för att även på så sätt få ett så stort skärpedjup som möjligt.

Kamerainställningar: Gröna-läget

Här på bloggen kommer jag under några veckor framöver ta upp de olika inställningarna som finns på kontrollratten på din kamera, framförallt digitala systemkameror.
Vi börjar med "Gröna Läget" eller "Green Mode" som framförallt finns på enklare systemkameror och kompaktkameror.

Det gröna läget symboliseras oftast av en grön fyrkant på inställningsratten och är kamerans helautomatiska läge vilket innebär att kameran gör alla ställningstaganden och tar alla beslut åt dig.
Kameran mäter av ljuset i scenen du vill avbilda och bestämmer sedan ett ISO-värde, en slutartid och ett bländartal som den tycker passar för tillfället. Om det är lite mörkt kommer kameran automatiskt att fälla upp den inbyggda blixten och belysa motivet som kameran tycker är lämpligt.

Det gröna läget är bra om du bara vill ta snabba ögonblicksbilder (snapshots) och inte har tid eller lust att bry dig så mycket om kamerainställningar.
Nackdelen är att att du förlorar all "kreativ kontroll" eftersom du inte har möjlighet att göra några inställningar själv utan kameran bestämmer allt åt dig.
Även om kameran är smart så vet den inte vad den tar bilder av så det är långt ifrån säkert att bilderna sedan ser ut som man hade tänkt sig.

Vad gör slutaren i en kamera?

Slutaren är den mekanism i en kamera som bestämmer hur lång tid bildsensorn eller filmen ska vara exponerad av ljus för att skapa bilden. Den tid som slutaren är öppen kallas för "slutartid".
Om det är ljust så är slutaren öppen under en mycket kort tid för att inte släppa in för mycket ljus så att bilden blir för ljus, eller till och med helt utbränd och vit, och om det är mörkt så är slutartiden lång för att släppa in tillräckligt mycket ljus.

Beroende på vilken kamera man har så klarar de olika snabba slutartider. En lite billigare systemkamera brukar ha en minsta slutartid på 1/4000sek och lite dyrare kameror kan ha en kortaste slutartid på 1/80000sek eller till och med snabbare. Om man behöver begränsa ljuset som kommer in i kameran ytterligare så kan man behöva använda ett neutralt dencitetsfilter som skruvas på objektivet, ungefär som solglasögon för kameror.

Den längsta tiden som slutaren kan vara öppen automatiskt på de flesta kameror är 30sek och behöver man längre slutartid för att ta bilder på natten måste man ställa in kameran på "Bulb-exponering" och använda en fjärravlösare med inbyggd timer eller helt enkelt ta tid på hur lång exponeringen ska vara och trycka på slutarknappen igen för att stänga slutaren.

Idag är den vanligaste slutarmodellen i digitala systemkameror "Fokalplans-slutare" av ridåtyp (i kompaktkameror är däremot så kallade lamellslutare vanligast).
Fokalplanet (Focal plane) är den yta där bilden projiceras, dvs. filmen eller bildsensorn och det kallas Fokalplans-slutare eftersom slutaren sitter mycket nära fokalplanet.
Ridåslutare innebär att det sitter 2st gardiner/ridåer som rör sig åt samma håll över bildsensorn.
Den ena öppnar och den andra stänger.
Detta innebär att bara en strimma av ljus stryker över sensorn när man tar bilder med snabba slutartider medan om slutaren är öppen en längre tid så exponeras hela sensorn på en gång innan andra ridån går.
Denna strimma kan dock inte vara för smal för då får man problem med diffraktion i bilden.

Den slutartid är den andra ridån sluter direkt efter att den första har öppnat är den snabbaste slutartiden som blixten kan synka med slutaren. Den maximala synktiden varierar mellan kameror men 1/250sek är vanligt. Tack vare elektroniskt styrda slutare kan man uppnå snabbare slutartider och med funktioner som
"High Speed Synk" på externa blixtar så kan även de synka med snabbare slutartider.

Förutom att bestämma hur mycket ljus som ska komma in till bildsensorn så är slutarens främsta uppgift att bestämma mur mycket "rörelse" bilden ska ha.
Om man fotograferar något som rör sig men en lång slutartid så hinner det flytta sig innan slutaren stänger sig och man får en bild som är lite suddig, man får "rörelse orskärpa" i bilden.
Ibland kan det vara en snygg effekt som skapar en känsla av rörelse och ibland kan det bara göra att bilden ser suddig ut.

Vill du läsa mer om slutartider och hur man kan använda dem läs inlägget om att
Fotografera Rinnande Vatten!


Under fliken "Fototips" finns alla tips samlade på ett ställe indelade i kategorier.
Kort slutartid 1/250sek
Lång slutartid 1/8sek

Länk:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slutare