Veckans Fototips #06 - Porträttläget

Ett av de absolut mest populära motiven och typerna av fotografering är människor och porträtt. Därför har kameror idag ett speciellt Porträtt-läge som kan hjälpa dig att få bättre bilder av dina nära och kära. Dessutom har många kameror och mobiltelefoner har en funktion för ansikts-igenkänning (face detection) som hittar ansikten i bilden och ser till att skärpan ligger precis där. Porträttläget symboliserar på de flesta kameramodeller av ett litet huvud i profil. Exakt hur porträttläget fungerar skiljer sig lite från kameramodell till kameramodell men oftast kommer kameran att:

- ställa in en stor bländaröppning för att göra bakgrunden oskarp och få motivet att framträda tydligt.
- ställa in den digitala skärpenivån och kontrasten som kameran använder när den renderar bilden från bildsensorn så att bilden inte ska bli för "skarp" och alla rynkor och ojämnheter i huden syns.
- ställa in en aning varm vitbalans för att ta bort gröna toner i huden och göra så att den du porträtterar ser lite "sun kissed" och inte så blek ut.
- om blixt behövs kommer kameran att använda "red-eye reduction" och avfyra ett antal för-blixtar föra att motivets pupiller ska sluta sig och minska risken för röda ögon.

På flera kameramodeller kan du bland annat välja hur oskarp bakgrunden ska vara och kameran kommer att ställa in bländaren för att justera detta.
Porträttläget kan vara bra att använda om du snabbt vill ta vackra porträtt och kunna fokusera på motivet utan att behöva bry dig om kamerainställningar.