iPhone-fototips!


Man kan ta fantastiska bilder med en iPhone och det finns massor av appar som hjälper till att skapa häftiga effekter i dina bilder. Här kommer topp 3 tips att tänka på för att få ut det mesta möjliga ur denna lilla kamera.

nr 1. Se till att din kameralins är ren!
Hur bra en kamera än är så hjälper inte det om linsen är lortig. Så se till att det inte sitter ett fint tumavtryck tvärs över telefonen där kameran sitter.
Det tar bort kontraster i bilden och gör att den ser oskarp och "platt" ut.

nr 2. Ta dig tiden att använda "Tap-to-focus funktionen"! 
Funktionen att kunna fokusera precis där du vill är kanon (!) och ger väldiga möjligheter styra var kameran fokuserar, men det kräver att man tar sig tiden att använda den.
Det gör dels att man får kontroll över vad kameran ska fokusera på och autofokusen gör även ett bättre jobb och ställer in skärpan mer exakt om man talar om för den vad den ska fokusera på till skillnad från om man bara låter kameran fokusera på egen hand.

nr 3. Se till att det är så bra ljus som möjligt när du ska fotografera!
En av iPhonens svagheter är att bildsensorn är väldigt liten vilket gör att den inte är så bra på att fånga upp ljus som en större sensor är. Detta gör att man få mer brus/kornighet i bilderna.
För att undvika detta kan vi se till att det är ljust när vi ska fotografera. Tänd lampan!

Imorgon: Veckans iPhonebilder

Fotografera med din iPhone, teknisk översikt

Att fotografera med sin iPhone har blivit en stor trend över hela världen. Från de som bara tar "snapshots"  och lägger upp på facebook av dagens lunch till de som arbetar som proffessionella fotografer och har all dyr utrustning man kan tänka sig.
Så hur bra är då egentligen den lilla kameran som sitter som ett litet öga på iPhonens baksida?

Kameralinsen är fast och har en brännvidd på 3,85mm och en bländaröppning på 2.8/f.
Det betyder att det är semividvinkel-lins, ju kortare lins/brännvidd desto mer vidvinkel och bländaröppningen som bestämmer hur mycket ljus som kommer in i kameran och träffar bildsensorn för att skapa bilden är 1,375mm i diameter stor.
Om man jämför det med en analog systemkamera eller en digital som t.ex. Canons 5D MarkII  så motsvarar bildvinkeln ungefär en 30mm lins f/22. Att bländaröppningen är så liten (ju högre f/ tal desto mindre bländaröppning) gör att inte så mycket ljus kommer in till bildsensorn, vilket är ett problem, men gör samtidigt att man får ett stort skärpedjup*.
Detta betyder att iPhonens kamera lämpar sig bäst för lanskapsfotografering/stadsvyer och närbilder.


ISO (ljuskänsligheten) för kamerans sensor är 64-1000 (jämfört med t.ex. Canon 550D som klarar ISO100-6400) vilket är tillräckligt för att klara av de flesta situationer. Det är ändå bra om man tänker på att försöka ha så mycket ljus som möjligt på sitt motiv så iPhonen kan använda ett så lågt ISO-värde som möjligt. Eftersom bildsensorn är så liten så får man ganska mycket "brus"(kornighet) i bilderna vid högre ISO-tal. LED-blixten som finns på iPhone 4 är väl ok för att få lite ljus i dåliga ljusförhållanden, t.ex. snapshots på krogen,  men inte så mycket mer än det.

Det som gör iPhone-kameran så fantastisk är inte så mycket kameran i sig, även om den är helt ok, utan det är apparna som finns till iPhone som skapar stora kreativa möjligheter. Förutom det så kan man vara så spontant kreativ med iPhonen eftersom den är liten och smidig och man har den alltid med sig.

Mer tips om bra fotoappar kommer framöver så följ med här på bloggen! 

Teckniska specificationer
Brännvidd: 3,85mm (motsvarar ca 30mm på en fullformatskamera)
Bländaröppning: f/2.8 (motsvarar ca f/22)
Närgräns: ca 6cm med godtagbar skärpa.
Kortaste slutartid: 1/6000sek (jämfört med 1/4000sek hos Canon 550D)
ISO-känslighet: 64-1000
Cropfaktor: 7,64

*Ett stort skärpedjup betyder att allt är i fokus och man får inte den suddiga bakgrund som man kan få med en större bländaröppning och en längre lins.

Fredagens Fantastiska Flickr-fynd #25

Alexander Kesselaar eller "Alex Kess"är en fotograf från Bremen, Tyskland som är bosatt i   Sidney. Han arbetar som barista och ägnar sig åt reklamfotografering, konstfotografi och har sedan 2009 publicerat en bild om dagen direkt från sin iPhone.
Han driver även bloggen/webbtidningen "Iphoneoraphy". I hans bilder ser man en uppsjö av de olika effekter som finns i olika iPhoneappar. Förutom att fotografera med sin iPhone är han en mästare i tekniken att måla med ljus och eld i sina bilder.

Just nu är det väldigt inne att efterlikna analog, gammaldags fotografering med sin iPhone och många av de effekter som finns är gjorda för att härma episka gamla kameror.
En bidragande orsak till att detta blivit så populärt kan vara att eftersom bildkvalitén i iPhonens bilder inte kan jämföras med moderna systemkameror så kan man på detta sätt göra häftiga bilder där själva bildkvalitén inte är i fokus.
En annan anledning kan ju var rent nostalgisk, om man saknar hur bilderna såg ut som ens pappa tog på 60-70talet så kan man här uppleva det igen. 
Eller om man aldrig fått uppleva den analoga filmeran och börjat fotografera på senare tid så har man här chansen.

The master barista and #iPhoneographer @alexkess by Michael.Sutton

Suburban IlluminationLänkar: 

PS! När du ändå är på Flickr, kolla in min Photostream flickr.com/martinhugne    ;)

Imorgon: iPhone-fototips!

Veckans Citat #25

"Cameras don't take pictures, people do!" - Okänd
"Kameror tar inte bilder, det är det människor som gör"



Väldigt sant!
Det är väldigt lätt att tänka att man måste ha en stor, proffsig dyr kamera för att ta bra bilder.
Inte minst de som har mycket prylar vill gärna ha ännu mer prylar och stora väskor för att kunna bära det med sig överallt de går.

Visst, grejer är bra (!) och vissa bilder skulle man aldrig kunna få utan dyr utrustning. Men man måste inte ha en komplett fotostudio för att kunna ägna sig åt fotografering! De kraftfulla algoritmer som finns i mobiltelefonernas appar idag kan överbrygga många av de svagheter de små kameror som telefonerna har och ger oändliga kreativa möjligheter.


Det är inte utrustningen som gör en bra fotograf, det kunskapen om den utrustningen du har och ditt unika satt att se världen där du är!

Detta hoppas jag kunna visa under de närmaste veckorna så följ med här på bloggen!

Imorgon: Fredagens Flickr-fynd

Hörs då!