Fotografera med din iPhone, teknisk översikt

Att fotografera med sin iPhone har blivit en stor trend över hela världen. Från de som bara tar "snapshots"  och lägger upp på facebook av dagens lunch till de som arbetar som proffessionella fotografer och har all dyr utrustning man kan tänka sig.
Så hur bra är då egentligen den lilla kameran som sitter som ett litet öga på iPhonens baksida?

Kameralinsen är fast och har en brännvidd på 3,85mm och en bländaröppning på 2.8/f.
Det betyder att det är semividvinkel-lins, ju kortare lins/brännvidd desto mer vidvinkel och bländaröppningen som bestämmer hur mycket ljus som kommer in i kameran och träffar bildsensorn för att skapa bilden är 1,375mm i diameter stor.
Om man jämför det med en analog systemkamera eller en digital som t.ex. Canons 5D MarkII  så motsvarar bildvinkeln ungefär en 30mm lins f/22. Att bländaröppningen är så liten (ju högre f/ tal desto mindre bländaröppning) gör att inte så mycket ljus kommer in till bildsensorn, vilket är ett problem, men gör samtidigt att man får ett stort skärpedjup*.
Detta betyder att iPhonens kamera lämpar sig bäst för lanskapsfotografering/stadsvyer och närbilder.


ISO (ljuskänsligheten) för kamerans sensor är 64-1000 (jämfört med t.ex. Canon 550D som klarar ISO100-6400) vilket är tillräckligt för att klara av de flesta situationer. Det är ändå bra om man tänker på att försöka ha så mycket ljus som möjligt på sitt motiv så iPhonen kan använda ett så lågt ISO-värde som möjligt. Eftersom bildsensorn är så liten så får man ganska mycket "brus"(kornighet) i bilderna vid högre ISO-tal. LED-blixten som finns på iPhone 4 är väl ok för att få lite ljus i dåliga ljusförhållanden, t.ex. snapshots på krogen,  men inte så mycket mer än det.

Det som gör iPhone-kameran så fantastisk är inte så mycket kameran i sig, även om den är helt ok, utan det är apparna som finns till iPhone som skapar stora kreativa möjligheter. Förutom det så kan man vara så spontant kreativ med iPhonen eftersom den är liten och smidig och man har den alltid med sig.

Mer tips om bra fotoappar kommer framöver så följ med här på bloggen! 

Teckniska specificationer
Brännvidd: 3,85mm (motsvarar ca 30mm på en fullformatskamera)
Bländaröppning: f/2.8 (motsvarar ca f/22)
Närgräns: ca 6cm med godtagbar skärpa.
Kortaste slutartid: 1/6000sek (jämfört med 1/4000sek hos Canon 550D)
ISO-känslighet: 64-1000
Cropfaktor: 7,64

*Ett stort skärpedjup betyder att allt är i fokus och man får inte den suddiga bakgrund som man kan få med en större bländaröppning och en längre lins.