Autofokus

Canon 550D
 Auto-Focus
En av de mest grundläggande funktionerna att bemästra på din kamera är Autofokus, (AF).
Autofokus innebär att kameran själv ställer in skärpan när du trycker ner "avtryckaren" till hälften.
När autofokus kom som funktion var den kanske den mest revolutionerande inovationen inom kamerateknik dittills medan det idag är något vi tar för givet. Idag har även många kameror (framförallt kompaktkameror och kameramobiler) dessutom avancerade autofokus-funktioner som t.ex. automatisk ansiktsigenkänning. Autofokus fungerar genom att kameran mäter kontrasten i bilden och avgör på så sätt när den ställt in skärpan, därför kan den få problem om bilden inte innehåller några (eller väldigt få) kontraster, som t.ex. en vit vägg.
Systemkameror har oftast ett fokussystem med "autofokuspunkter" som mäter kontrasten i bilden, ställer in skärpan och blinkar till så att man ser var i bilden skärpan är inställd medan kompaktkameror idag ofta har ett helautomatiskt system som kan känna av motiv i hela sökaren och visar en ram kring det den fokuserat på. Systemkameror i den lite lägre prisklassen har ofta en traditionell 9-punkts fokussystem medan dyrare kameror ofta har mer avancerade system som t.ex. Canon 7D som har 19st kosformiga autofokuspunkter (extra känsliga) och är känd för sina fantastiska egenskaper. De nya Canon 1D X och Canon 5D Mark III är dock ännu mer avancerade med otroliga 61st autofokuspunkter, varav 41st är korsformiga. Autofokusen i systemkameror, eller SLR (Single Lens Reflex) kameror, sitter i botten av kameran och ljuset som kommer in genom kameralinsen leds dit med hjälp av en serie av speglar innan det leds tillbaka upp till sökaren där du ser autofokuspunkterna "ovanpå" bilden.

Men betyder fler autofokuspunkter automatiskt skarpare bilder?
Nej så är det förstås inte, man måste veta hur man ska använda autofokusen för att man ska få det resultat man vill ha. Skillnaden mellan att använda en kamera med autofokuspunkter (systemkamera) jämfört med en med digital "helautomatisk fokus" (kompaktkamera) är att du måste placera autofokuspunkten på det du vill ska vara i fokus, trycka ner avtryckaren till hälften för att låsa fukuseringen där och sedan flytta kameran för att komponera om bilden som du vill ha den.


Oavsett vilken kameran du har så fungerar autofokusen så att den försöker räkna ut vad som ska vara i fokus och den kommer att fokusera på det som är närmast kameran eftersom det är det som vi oftast vill ska vara i fokus för att få en tilltalande bild. Men om man vill fokusera på något annat som finns längre bort eller ett mindre uppenbart motiv kan autofokusen få problem och helt enkelt fokusera på fel sak. Därför kan man välja att stanga av vissa autofokuspunkter på systemkameror.
Om din kamera har ett 9-punkters fokussystem så kan man välja att använda allihop eller att bara använda den mittersta punkten som är den mest känsliga. Om din kamera har ett mer avancerat system, som tex Canon 7D, är punkterna organiserade i ovala cirklar så du kan välja att använda alla, inre cirkeln eller bara den mittern vilket ger dig en större "träffyta" om du fotograferar rörliga motiv.
Förutom den mittersta punkten kan man även välja att bara använda en av fokuspunkterna på sidan vilket kan vara bra om man inte vill flytta sin kamera för att komponera om bilden av rädsla för att t.ex ögonen på motivet då hamnar ur fokus igen. Störst risk för detta är om man använder objektiv som har kort skärpedjup pga. att de har stor bländaröppning eller lång brännvidd.


På kompaktkameror är det svårt att själv bestämma vad som ska vara i fokus men det är oftast inget problem eftersom de vanligen används för att ta "snapshots" och inte "seriösa" bilder och bildsensorn är också så liten så att skärpedjupet är i stort sett oändligt hela tiden i alla fall. Undantaget är mobilkameror med touchscreen där man kan peka med fingret var i bilden man vill att skärpan ska ligga.

Det kan ta ett tag att vänja sig vid att använda ett punktbaserat fokussystem om man är van att fokusera manuellt eller fotografera med digitala kompaktkameror det är klart värt besväret.
Själv använder jag bara en fokuspunkt, oftast den mittersta, för 99% av bilderna jag tar med systemkamera eftersom det ger mig full kontroll över var fokus kommer att ligga i bilden och jag riskerar inte att kameran råkar fokusera på något som jag inte alls vill.

Läs även inlägget om "Back Button Focus" för att ta full kontroll över ditt fokus!