Bröllopsfotografering - What's in my bag?


Då är 2017 igång, ett år med många bröllop inbokade och det fösta redan nu i helgen. Bröllop är något av det roligaste jag gör så det känns jättekul att ha så mycket att se fram emot under året. En enledning till att det är så roligt är dels att det ofta är högt tempo och mycket som händer men också att det är så varierande och innefattar så mycket olika saker. Jag har gjort en del uppdateringar i min kameraväska inför året så jag tänkte göra en snabb genomgång av vad min kameraväska innehåller när jag åker på bröllop. 

Förra året uppdaterade jag min kameraryggsäck från en Lowepro Flipside 400 till en Flipside 500 eftersom kamerautrustningen växt och jag ville ha en större väska för att få med mig alla prylar utan att behöva släpa på två väskor.
Jag gillar Flipside-modeller eftersom den har öppningen mot ryggen av ryggsäcken vilket gör att man enkelt kan ta av sig den, lägga den på marken och enkelt komma åt alla grejer i den. 

I ryggsäcken har jag:

Kameror

Canon EOS 5D Mark IV
Min nyaste investering och nya primära kamera.
30 megapixlar, fantastik autofokus och pestanda vid höga ISO-tal och klarar alla situationer.

Canon EOS 5D Mark III
Min trogna följeslagare som jag haft med mig på alla plåtningar de senaste 3 åren har nu fått gå lite i pension och får nu följa med som andra kamera.

Fujifilm X100T
Ska jag plåta mycket mingelbilder under dagen så plockar jag alltid med den här lilla kameran för att stoppa i kavajfickan. I tajta situationer när man fotograferar nära människor så tycker jag ofta att man stör mindre och får naturligare uttryck genom att använda en mindre kamera.
X100T med sin stora sensor, fasta 35mm objektiv, bländare och fantastiska färgåtergivning är ett fint komplement för att fotografera "life style" och mingel.

GoPro Hero 4 Black + Hero 4 Session
Har jag tid och möjlighet försöker jag att ta med mig ett par Gopro-kameror för att filma lite "bakom kulisserna" under portättfotograferingen och blanda det med korta videoklipp jag filmar med systemkamerorna.

Objektiv

Canon 16-35mm f/4 IS L
Ett relativt nytt objektiv som släpptes här om året. Skarp vidvinkel med bildstabilisering som jag föredrar före versionen med f/2,8. När man jobbar med så korta brännvidder får man stora skärpedjup i vilket fall. 

50mm f/1,4
Ljusstarkt standardobjektiv som jag inte åker någonstans utan. Perfekt för life style-porträtt och när man vill ha korta skärpedjup, motljus och linsöverstrålning.  

Canon 24-105mm f/4 IS L
Fantastisk mångsidig standard-zoom som är mycket användbart i många situationer som t.ex. för gruppbilder och när man snabbt behöver kunna förändra kompositionen i bilderna med hjälp av zoomen. f/4 är lite begränsande när det kommer till ljusinsläpp och kort skärpedjup men bildstabilisering och den extra räckvidden gör ändå att jag väljer den framför t.ex. Canon 24-70mm f/2,8.

Canon 100mm f/2,8 IS L Macro
Macroobjektiv är bra för att fånga de små detaljerna som t.ex. ringar men kan också användas för porträtt.

Canon 70-200mm f/2,8 IS L
Standardobjektivet under vigsel och för porträtt. Fantastiskt skarpt, säker autofokus med god kompression och mjuka fina bakgrunder och bra ljusinsläpp.

Blixtar & Sändare

Canon 430 EX Mark II + Canon 580 EX
Jag har alltid med mig minst 3st blixtar både för att kunna skapa olika ljus-scenarior och snabbt kunna byta mellan dem, kunna kombinera flera blixtar tillsammans t.ex. för gruppbilder eller för att få mera ljuskraft i starkt solljus men också för att vara säker på att ha med mig reserv om något skulle krångla.

Canon ST-E2
IR-sändare för att styra blixtarna trådlöst från kameran.

Pocket Wizard Flex TT1 + Flex TT5
I starkt solljus fungerar inte IR så bra så är jag utomhus och fotograferar använder jag radio-triggers istället. Jag har alltid med mig 2st TT5-triggers för så att jag alltid har en backup och också för att kunna styra flera blixtar.

Övrigt

Extra batterier till kameror, blixtar och sändare
Färgfilter till blixtarna så att jag kan ändra färg på blixtljuset
Verktyg, blåsbälg och microfibertrasor
Color Checker Passport
Paraply
Regnponcho
Tejp
Klämmor
5 i 1 Reflektor
Lakan (kan användas både för att skydda klänningar eller skapa skugga

Blixtstativ
Blixtparaplyer, om det ska fotograferas gruppbilder inomhus
Softbox, är inte lika vindkänsligt och ger större kontroll över ljuset
Trappstege för att kunna byta perspektiv och få höga vinklar.

 

Ställ gärna frågor och kommentera!
Happy Shooting

Selfie med Canon 5D Mark IV


Igår testade jag Canons Camera Connect-app tillsammans med 5D Mark IV. Wifi i kameran ger fantastiska möjligheter att styra kameran från t.ex. en smartphone, väldigt praktiskt när man fotograferar sig själv. Tidigare har jag använt andra typer av fjärrkontroller med IR (infraröd) eller radiosändare och sedan fört över bilderna till en iPad via ett EyeFi-kort.

Att använda inbygd Wifi var mycket smidigare. Dels kan man ändra kamerainställningarna direkt från mobilen och man får man upp bilderna man tar i stort sett direkt på skärmen. Jag har använt EyeFi-kort tidigare hel del för att köra trådlös tethering mellan kamera och iPad så att artdirektor eller kunden kan se bilderna medan man fotograferar. Nackdelen med Eyefi är att själva bildfilerna överförs till t.ex. iPaden istället för bara en förhandsvisning i appen vilket går ganska långsamt och alla bilder tar också mycket plats enheten. Därför behöver man använda nedskalade JPEG-filer vilket har det negativa med sig att man inte kan spara fullstora backup-filer till EyeFi-kortet. 

Jag hade en idé om en kul bild med ett tomtebloss i munnen. Men att tända tomteblosset medan man har det i munnen är lite för riskabelt och också väldigt krångligt och tidsbegränsat om man vill kunna ta flera bilder i följd för att finslipa. Jag tog istället bilden med hjälp av 3st blixtar.

  1. En huvudblixt (main light) i en 80cm okta-softbox med ett raster för att få ett mjukt ljus men med begränsad spridning.
  2. En andra blixt med "snoot" i en hög vinkel bakom mig för att skapa en rimlight i håret så det inte bara försvinner in i den svarta bakgrunden.
  3. En tredje blixt med snoot och CTO (orange) filter till höger om kamera för att ge ett varmt ljus på ena sidan av ansiktet som ska se ut att komma från tomteblosset.

Det tända tomteblosset fäste jag istället upp på ett stativ med en klämma och fotograferade det mot svart bakgrund. Jag hade först tänkt att ha tomteblosset ut till vänster i bilden men eftersom jag skulle hålla kameran i höger hand så krockade det och jag fick flippa bilden i Photoshop.
För att klistra in gnistorna i porträttbilden använde jag blandningsläget "Raster" (Screen på engelska) och placerade in det på rätt ställe och ändrade lite på storleken så att det skulle passa.

Här nedanför kan du se både den färdiga bilden och de två originalbilderna. 
ISO 200    50mm    f/8    1/100

Beauty Shots med Canon 5D Mark IV

Några exempelbilder på klassiska beauty shots fotograferade på lite olika sätt
med Canon 5D Mark IV.

En blixt reflekterad i en 80cm Okta-softbox med diffusionsduk 45° ovanför kameran och en 60cm silverreflektor under för att får fill och skapa en
"Clamshell lighting". På den sista bilden i serien har jag plockat bort diffusionsduken för att få ett hårdare, tuffare ljus med mer kontrast. 

5D Mark IV + 100mm f/2.8 IS
100mm    ISO200    f/5,6    1/100

Make Up: Emma Engström
Modell: Rebecka Hugne
 

Gott nytt år!

Testfotografering med glittrigt nyårstema på själva Nyårsafton.
Tror det är 4år sedan jag fick fotografera frun sist så då får hon
stå ut med att vara med lite på bloggen också. :)

En blixt reflekterad i en 80cm octa-softbox utan diffusionsduk 45° ovanför kameran
för att få ett reflekterat men krispigt och kontrastrikt ljus.
En silverreflektor under för att få lite fill och en större silverreflektor som bakgrund.
Klicka på någon av bilderna för att se hela bilderna som ett bildspel.    

Make Up & Assistent: Emma Engström
Modell: Rebecka Hugne

Följ @emmamakeupartizt på Instagram för att se mer av hennes arbete!
instagram.com/emmakeupartizt/

Dags att arkivera året som gick

WD 2TB-8.jpg

Nyår för mig betyder: Dags att arkivera årets alla bilder och rensa datorn inför nästa år! Man kan inte nog betona hur viktigt det är att ha ett väl genomtänkt back-up system för sina bilder och filer! Det finns egentligen inga rätt och fel, bara du har ett system som funkar för dig så att du har ordning på alla dina bilder.

Jag gör så här: 
När jag har gjort en plåtning för jag över alla RAW-filer från minneskorten till datorn och till 2st externa 2TB hårddiskar.
Det finns massor av märken på externa hårddiskar men jag har valt Western Digital eftersom de levererar bra prestanda och pålitlighet till bra priser. Bilderna på datorn lägger jag in sökord på, sätter färgmarkeringar (t.ex. blå för alla bilder som jag har levererat från en viss plåtning) sätter stjärnmarkeringar för att gradera bilderna osv. Det är de här bildfilerna som är mitt arbetsmaterial, jag rensar, redigerar det jag vill använda och raderar det jag inte vill använda medan mapparna med alla originalfiler får ligga kvar på de externa hårddiskarna.

I slutet av året exporterar jag ut alla bilder från Lightroom som JPEG-filer och lägger dem tillsammans med de säkerhetskopierade RAW-filerna på de externa hårddiskarna. Sedan använder jag ett separat Lightroom-bibliotek för att katalogisera de exporterade mapparna sorterade på årtal så att jag enkelt kan hitta alla bilder om jag behöver dem. 

Är det någon bild jag behöver redigera senare kopierar jag oftast den från de säkerhetskopierade RAW-filerna. RAW-filerna i min "arbetskatalog" i Lightroom på datorn raderar jag och gör plats för nya bilder under nästa år.

Hur ofta man arkiverar beror lite på hur mycket bilder man tar och hur mycket plats man har på sin dator. För min del så funkar det bra att göra det en gång om året och eftersom jag vill ha det sorterat efter årtal så passar det bra att göra det när man har ledigt under jul och nyår.