Selfie med Canon 5D Mark IV


Igår testade jag Canons Camera Connect-app tillsammans med 5D Mark IV. Wifi i kameran ger fantastiska möjligheter att styra kameran från t.ex. en smartphone, väldigt praktiskt när man fotograferar sig själv. Tidigare har jag använt andra typer av fjärrkontroller med IR (infraröd) eller radiosändare och sedan fört över bilderna till en iPad via ett EyeFi-kort.

Att använda inbygd Wifi var mycket smidigare. Dels kan man ändra kamerainställningarna direkt från mobilen och man får man upp bilderna man tar i stort sett direkt på skärmen. Jag har använt EyeFi-kort tidigare hel del för att köra trådlös tethering mellan kamera och iPad så att artdirektor eller kunden kan se bilderna medan man fotograferar. Nackdelen med Eyefi är att själva bildfilerna överförs till t.ex. iPaden istället för bara en förhandsvisning i appen vilket går ganska långsamt och alla bilder tar också mycket plats enheten. Därför behöver man använda nedskalade JPEG-filer vilket har det negativa med sig att man inte kan spara fullstora backup-filer till EyeFi-kortet. 

Jag hade en idé om en kul bild med ett tomtebloss i munnen. Men att tända tomteblosset medan man har det i munnen är lite för riskabelt och också väldigt krångligt och tidsbegränsat om man vill kunna ta flera bilder i följd för att finslipa. Jag tog istället bilden med hjälp av 3st blixtar.

  1. En huvudblixt (main light) i en 80cm okta-softbox med ett raster för att få ett mjukt ljus men med begränsad spridning.
  2. En andra blixt med "snoot" i en hög vinkel bakom mig för att skapa en rimlight i håret så det inte bara försvinner in i den svarta bakgrunden.
  3. En tredje blixt med snoot och CTO (orange) filter till höger om kamera för att ge ett varmt ljus på ena sidan av ansiktet som ska se ut att komma från tomteblosset.

Det tända tomteblosset fäste jag istället upp på ett stativ med en klämma och fotograferade det mot svart bakgrund. Jag hade först tänkt att ha tomteblosset ut till vänster i bilden men eftersom jag skulle hålla kameran i höger hand så krockade det och jag fick flippa bilden i Photoshop.
För att klistra in gnistorna i porträttbilden använde jag blandningsläget "Raster" (Screen på engelska) och placerade in det på rätt ställe och ändrade lite på storleken så att det skulle passa.

Här nedanför kan du se både den färdiga bilden och de två originalbilderna. 
ISO 200    50mm    f/8    1/100