Canon 430EX III RT

430EX III RT + ST-E3

Som bekant så gillar jag att plåta med så kallade "Speedlites", dvs. kamerablixtar. De är små och kan placeras i stort sett var som helst, relativt kraftfulla, man har möjlighet att använda ETTL och nästan ännu viktigare High Speed Sync, vilket innebär att man kan fotografera med blixt även med snabba slutartider vilket är nödvändigt utomhus på sommaren när man använder stora bländaröppningar

Jag har bl.a. använt Canons 430EX II tidigare tillsammans med IR-triggern ST-E2 när jag fotograferat inomhus och olika radio-triggers när jag varit utomhus eftersom solljuset dränker det infraröda ljuset och ger väldigt dålig kontakt mellan sändare och blixt. 2012 kom Canon ut med 600EX RT som var deras första blixt med inbyggd radiokommunikation men och under 2016 kom man äntligen ut med en uppdaterad version av sin 430EX-serie med radiosändare. Jämfört med 600-serien så är 430-blixtarna betydligt mer prisvärda eftersom som kostar mindre än hälften så mycket men levererar bara ⅔-exponeringssteg mindre ljus. Till skillnad från föregångaren som bara kunde användas som optisk slavblixt så kan den 430EX III även användas som sändare och kontrollera andra blixtar när man har den på kameran. Förra veckan fick jag hem ett gäng Canon 430EX III RT tillsammans med en ST-E3 och än så länge är jag väldigt positiv.

  1. Kontrollerna
    På den nya modellen har man tagit bort en rad med knappar som fanns på 430EX II vilket medfört att man har kunnat göra den ännu mindre men med samma kraft. Istället har man utrustat 430EX III med ett "klickhjul" med de vanligaste funktionerna + ett nytt översiktligt meny-system som gör det väldigt snabbt att stalla in blixten jämfört med tidigare då man var tvungen att hålla in knappar, vänta osv. En annan lite men välkommen förändring är strömbrytaren som gått från att vara ett skjutreglage till ett vred vilket gör att blixten inte slås på och slösar batteri i onödan när man lägger ner den i fodralet.
     
  2. Medföljande CTO-filter och bouncer
    Jag använder färgfiler på blixtarna en hel del och då oftast CTO-filter för att göra blixtljuset varmare och gulare, få det att blanda med det befintliga ljuset eller simulera solnedgångsljus. Dessutom fick man men en bouncer som är kanon för att mjuka upp ljuset.
     
  3. ST-E3
    Tack vare att kommunikationen till blixten sker med radio istället för infrarött ljus så ger det betydligt större möjligheter än man haft tidigare. Man kan ställa om till att kontrollera grupper av blixtar, ställa om från ETTL till manuell blixt inställning mm direkt från sändaren på kameran. Fantastiskt när man är mitt i en plåtning och det behöver gå undan.
     
  4. IR
    430EX III RT har inte bara radiosändare utan även IR-mottagare så att man kan använda dem tillsammans med äldre utrustning och har man som jag en del gamla blixtar liggandes så kan man skapa riktigt häftiga ljusinstallationer när man kör koncept-plåtningar.
     
  5. Bounce card
    På canon 580-serie och 600-serie av blixtar så finns ett litet bounce card inbyggt i blixthuvudet. Ett vitt plast-kort som man kan dra upp för att reflektera lite av ljuset framåt nära man har blixthuvudet riktat uppåt. Det har jag saknat på 430EX II när man plåtar event t.ex. så det kommer jag definitivt att använda med de nya blixtarna. 
Speedlite självporträtt-30.jpg

Ljussättning pressbild, svensk flagga

Med anledning av terrorattentatet i Stockholm i fredags ville jag göra ny profilbild
med en svensk flagga bakom lite som jag gjorde efter attentatet i Paris.

Jag använde en stor silverreflektor som bakgrund och satte 3st blixtar på stativ
med dubbla färgfilter i högerkanten av den för att skapa de blåa och det gula färgfälten som illustrerar svenska flaggan.

Sedan satte jag en blixt i en 20x20cm softbox som "key light" så nära mig jag kunde utan att den syntes i bild till vänster om kameran och justerade placeringen så jag fick till ett rembrant ljus med skuggorna som jag vill ha dem. Jag lät lite ljus från softboxen stilla över på bakgrunden för att ge lite separation bakom mig och skapa graderingen på bakgrunden.  

Skulle kunna funka som "set up" för pressbilder åt en idrottare t.ex under lite trevligare omständigheter...

Filma med vit bakgrund

Videofunktionerna i digitala systemkameror blir allt bättre och i kombination med de fantastiska objektiv som finns för dem skapar det fantastiska möjligheter att skapa video med mycket hög kvalitet. Bevis på detta är att digitala systemkameror idag används i såväl Hollywood-filmer, TV-produktioner och reklam. I takt med detta och allt eftersom att efterfrågan på videomaterial ökat har förfrågningarna om man som fotograf kan leverera filmat material blivit fler. 

Jag har länge tänkt att jag skulle vilja göra mer filmat material t.ex. som ett komplement till bloggen och för ett tag sedan köpte jag en 5D Mark IV som jämfört med dess föregångare har flera funktioner och egenskaper som gör den betydligt mer användbar som filmverktyg. 
Här kommer top 3 nya funktioner som jag tycker har avgörande betydelse för filmning:

  1. Följande autofokus vid filmning
    Canon har hela tiden varit ledande när det gäller filmning med systemkamera och även om många av funktionerna (så som funktionell 4K-filmning) är förbehållna deras filmserie så är tillägget av en mycket avancerad och lättanvänd autofokusfunktion vid filmning med 5D Mark IV något som ger en stor fördel jämfört med föregående modeller där man i praktiken varit hänvisad till manuell fokusering under filmningens gång.
     
  2. Inbyggd Wifi
    Tackvare den inbyggda wififunktionen så kan man enkelt koppla 5D Mark IV till en mobil eller surfplatta med hjälp av Canons Camera Connection-app och styra kameran helt och hållet från enheten. Använder man t.ex. en iPad så får man dessutom en betydligt större sökare och kan på ett smidigare sätt komponera sina videoklipp.
     
  3. Touchscreen
    Möjligheten att använda pekskärm och framförallt "touch to focus" när man filmar tillsammans med det nya autofokussystemet gör att man betydligt enklare kan förverkliga sina visioner och kan göra avancerade, motoriserade pull-focus rörelser helt på egen hand och direkt i kameran.  

Att skapa film och bygga ett bändelseförlopp är dock ganska olikt att fotografera stillbilder även om många av grundprinciperna är de samma. T.ex. kan man ju inte använda blixtar för att skapa studiobelysning som man gör när man fotograferar stillbilder men principerna för ljussättning är de samma. Man kan alltså ofta ljussätta på samma sätt men använda kontinuerliga ljuskällor istället.

Jag gillar att ha en kompakt utrustning som jag kan ta med mig och ställa upp var som helst och ändå få ett snyggt resultat och det samma gäller för videoutrustning. Här nedanför finns ett kort videoklipp som ett första test där jag väldigt kort  berättar om hur jag gör för att filma enkla "talking-head" videoklipp med vit bakgrund. Men när jag ser och hör mig själv på film så får jag ju säga att jag passar bättre bakom kameran så vi får se om det blir fler videoklipp eller inte. :)