Dags att arkivera året som gick

WD 2TB-8.jpg

Nyår för mig betyder: Dags att arkivera årets alla bilder och rensa datorn inför nästa år! Man kan inte nog betona hur viktigt det är att ha ett väl genomtänkt back-up system för sina bilder och filer! Det finns egentligen inga rätt och fel, bara du har ett system som funkar för dig så att du har ordning på alla dina bilder.

Jag gör så här: 
När jag har gjort en plåtning för jag över alla RAW-filer från minneskorten till datorn och till 2st externa 2TB hårddiskar.
Det finns massor av märken på externa hårddiskar men jag har valt Western Digital eftersom de levererar bra prestanda och pålitlighet till bra priser. Bilderna på datorn lägger jag in sökord på, sätter färgmarkeringar (t.ex. blå för alla bilder som jag har levererat från en viss plåtning) sätter stjärnmarkeringar för att gradera bilderna osv. Det är de här bildfilerna som är mitt arbetsmaterial, jag rensar, redigerar det jag vill använda och raderar det jag inte vill använda medan mapparna med alla originalfiler får ligga kvar på de externa hårddiskarna.

I slutet av året exporterar jag ut alla bilder från Lightroom som JPEG-filer och lägger dem tillsammans med de säkerhetskopierade RAW-filerna på de externa hårddiskarna. Sedan använder jag ett separat Lightroom-bibliotek för att katalogisera de exporterade mapparna sorterade på årtal så att jag enkelt kan hitta alla bilder om jag behöver dem. 

Är det någon bild jag behöver redigera senare kopierar jag oftast den från de säkerhetskopierade RAW-filerna. RAW-filerna i min "arbetskatalog" i Lightroom på datorn raderar jag och gör plats för nya bilder under nästa år.

Hur ofta man arkiverar beror lite på hur mycket bilder man tar och hur mycket plats man har på sin dator. För min del så funkar det bra att göra det en gång om året och eftersom jag vill ha det sorterat efter årtal så passar det bra att göra det när man har ledigt under jul och nyår.

RAW-fotografering med iOS 10

I och med iOS 10 som släpptes för ett par veckor sedan har Apple möjliggjort att fotografera i  RAW-format och spara bilderna som DNG-filer (digital negative).
Fantastiskt att kunna ta kontroll över bilderna man tar med sin iPhone, som man alltid har med sig, precis som man kan göra med med bilderna man tar med sin systemkamera.
Apples inbyggda kamera-app erbjuder inte RAW-fotografering men däremot flera olika tredjeparts-appar, som t.ex. Lightroom Mobile.

Här är ett exempel på samma bild av en lövhög i öppen skugga fotograferad.
Till vänster som iPhonens kamera ville återge den och till höger min vision av bilden fotograferad och redigerad i Lightroom Mobile, framförallt med vitbalansen korrigerad.
 

JPEG direkt ur iPhone 7

DNG fotograferad och redigerad med Lightroom Mobile på iPhone 7

Varför iPhone 7 - 10 punkter för fotografer

Fredag 16/9 2016 släpper Apple den nya iPhone 7. De öppnade förbokningarna redan förra fredagen och jag beställde en direkt så jag hoppas att jag ska ha en ny telefon som väntar på mig när jag kommer hem från jobbet den 16:e. Den kommer precis som tidigare modeller i två olika storlekar, iPhone 7 som är 4,7" och iPhone 7 Plus som är 5,5". Plus-modellen är för stor och otymplig för min smak så jag valde den mindre 4,7" modellen. Här kommer 10st punkter för varför iPhone 7 är kanon för fotografer.

1. 12mpix + 7mpix upplösning
12 megapixel kamera har funnits i iPhone sedan den föregående modellen iPhone 6S men iPhone 7 har fått en aningen större sensor som möjliggör att man kan ha större pixlar som kan fånga upp mer ljus men ändå få plats med 12miljoner av dem.
Större pixlar ger bättre ljuskänslighet och dynamiskt omfång och i slutändan en bättre bildkvalitet. Jag använder flera olika kameror och de har alla högre upplösning än en iPhone men 12 megapixlar räcker gott och väl för vardagsbilder, särskilt eftersom de i stort sett alltid används enbart digitalt.
Även kameran ovanför skärmen på telefonen har uppdaterats från 5 megapiclar till 7 megapixlar och eftersom jag har en iPhone 6 tidigare med en 1,2mpix kamera på skärmsidan så är det en stor förbättring. Inte för att jag tar jättemycket selfies med telefonen men ofta när man tar tar bilder med barnen är vill man kunna se vad man tar kort på samtidigt som man tar bilden och med högre upplösning blir bilderna betydligt mer användbara än tidigare.    

2. Större bländare, f/1,8
Istället för en fast bländare på f/2,2 som de senaste iPhone-modellerna haft så har iPhone 7 en bländare på f/1.8 vilket innebär att linsen kan släppa in nästan dubbelt så mycket ljus.

3. Nytt objektiv
Objektivet i iPhone 7 är nydesignat med 6st linselement för förbättrad skärpa.

4. Panorama upp till 63mpix
Jämfört med att fotografera panoramabilder med t.ex. en systemkamera och sedan behöva sammanfoga bilderna i Photoshop så är det fantastiskt smidigt att fotografera med en mobiltelefon som samtidigt som man fotograferar kan sammanfoga bilderna samtidigt som man fotograferar. Funkar inte alltid helt perfekt men för rena landskapsbilder fungerar det perfekt. 
Att man då också kan få ut bildfiler med hög upplösning är ett stort plus! 

5. Optisk bildstabilisering
Optisk bildstabilisering gjorde sin debut i iPhone i och med lanseringen av iPhon 6 Plus 2014 och innebär precis som i systemkameror att det finns en stabiliseringsmotor i objektivet som kompenserar för kameraskakningar. Nu kommer den även i 4,7" modellen iPhone 7. 

6. 4K video
4K innebär en videoupplösning som är 4ggr så hög som så kallad Full HD 1080p
Det innebär att varje bildruta har är en 8 megapixel och att kunna exportera ut så stora bildfiler från filmmaterialet ger nya möjligheter även om jag inte har 4K video i mitt "work flow". 

7. Kontinuerlig fokusering vid filmning
Ansiktsfokus, kroppsfokus och kontinuerlig fokusering när man filmar är funktioner som hämtade direkt ur "top of the line" filmkameror och att de finns i en mobiltelefon gör den till ett fantastiskt videoverktyg.

8. Bättre batteri
En av de rubriker som har figurerat i samband med lanseringen av iPhone 7 har varit att man valt att plocka bort 3,5mm uttaget. Detta har inte mottagits väl av alla men jag tycker att det är positivt med ett hål mindre som samlar damm och dessutom har detta möjliggjort ett 14% större batteri än tidigare vilket bidragit till ca.2h längre batteritid än i den föregående modellen.  

9. Ljusstark skärm med god färgåtergivning
Skärmarna på Apples produkter har alltid varit mycket bra och har varit ett fantastiskt fönster till allt som enheten har att erbjuda. Med skärmen i iPhone 7 har man tagit ett steg till framåt och när man fotograferar digitalt är bra skärmar a och o eftersom det är representationen av ditt arbete.  

10. Utökat lagringsutrymme 32GB, 128GB, 256GB
Apple har dubblat lagringsutrymmet jämfört med tidigare modeller. Istället för 16, 64 och 64GB så har man nu ökat på till 32GB, 128GB och 256GB. Perfekt för fotografer eftersom bilder och video tar mycket utrymme, särskilt i hög upplösning.

Bonus
iPhone 7 harr fått bättre tätningar mot vatten och damm än tidigare modeller och har fått en klassificering som kräver att den klarar att vara under vatten på 1m djup i 30min.
Perfekt för fotografer för som vi alla vet: "Bad weather makes good pictures"!

 

iPhone 7 Plus
Den nya designen på iPhone 7 Plus har höjt många ögonbryn med sina dubbla kameror. 
En med ett motsvarande 28mm objektiv med f/1,8 bländare och den andra med ett motsvarande 55mm objektiv med en bländare på f/2,8. Spännande men inte värt att ha den stora telefonen för. Behöver jag bättre räckvidd och kort skärpedjup så använder jag en "riktig" kamera.
När jag hörde ryktet om en iPhone med två kameror tänkte jag att den kanske skulle ha möjlighet till att fotografera i 3D vilket hade varit coolt men så blev det alltså inte.