Pressbilder på 3 minuter

Idag hade vi en temadag om "Nätmobbing och etik på nätet" på skolan där jag jobbar. Som en del i programmet fick både elever och personal lyssna på föreläsningar av IT-pedagogen, 5 barns pappan, Thai Boxning- och MMA-tränaren Niclas Ottosson. Bra föreläsningar som väckte många tankar och dessutom en mycket sympatisk och trevlig föreläsare.

Jag behövde ett par bilder till skolans blogg och för att göra reklam för föreläsningen för föräldrarna på kvällen så efter föreläsningen tog jag med Niclas ut på framsidan av skolan och tog några snabba bilder. 

Som fotograf måste man ibland kunna arbeta snabbt.

  • Framför kameran är inte en plats där de flesta människor vill befinna sig längre än nödvändigt
  • Folk har ont om tid, särskilt chefer
  • Bilderna behöver levereras eller publiceras snabbt

10st tips för att snabbt få användbara pressbilder.

  1. Ha en tydlig vision om hur du vill att bilderna ska se ut och hur du ska nå det resultat du vill ha.
  2. Tänk ut en bra plats för att fotografera på, gärna i skuggan för att få ett jämnt ovh lättarbetat ljus.
  3. Öva på att se på människor och skapa dig en uppfattning om hur du vill porträttera dem.
  4. Förbered innan du har personen du ska fotografera framför dig, kamerainställningar osv.
  5. Använd befintligt ljus, dvs. ingen blixt om det är möjligt för enkelhetens skull.
  6. Variera och hitta olika uttryck i bilderna.
  7. Prata, både innan du börjar plåta och håll konversationen igång för att försöka skapa en avslappnad stämning även om det är en ganska konstlad situation.
  8. Fotografera löpande hela tiden, då vänjer sig den du fotograferar vid det och det blir ingen stor grej att du tar upp en kamera och man vet ju aldrig när ögonblicket kommer. 
  9. Lär dig känna dynamiken i fotograferingen, känn av när den du fotograferar börjar tröttna och det är dags att bryta.
  10. Pusha lite till, när du känner att det är dags att bryta, skoja om det och ta ett par bilder till ibland kan det vara då man får de mest okonstlade bilderna.

    Bonus:  Välj rätt tillfälle! Fråga inte om att få ta bilder när den du vill fotografera har fullt upp med annat eller precis ska gå upp på scen. Vänta till efteråt. Chansen är då betydligt större att du får ett positivt svar, att du lyckas skapa en avslappnad stämning under fotograferingen och att du får avspända och användbara bilder.

Jag visste att sent på eftermiddagen står solen snett bakom skolan så på entrésidan är det gott om skugga och jag gärna ville ha skolan i bakgrunden för att göra platsen tydlig i bilden. "Den här föreläsaren är på Gunnarsbyskolan idag" var det jag framförallt behövde förmedla. Jag uppfattade Niclas som trygg och med en naturlig pondus så jag ville porträttera honom lite underifrån för att förmedla detta i bilden och det var också den allra första bilden jag tog som jag valde att publicera. Jag fortsatte sedan att ta en serie bilder i ganska snabb följd. Andra bilden här fångade jag mitt i när vi pratade om hur onaturligt det är att blir fotograferad och att det såg kul ut att jag som är ganska lång stod och hukade med krökt rygg för att jag få en låg bildvinkel. Jag gillade den bilden för att den ger ett varmt och glatt intryck. Tredje bilden var en av de sista jag tog när Niclas lite tröttnat på att titta på mig och tittade bortåt, återigen ett helt annat uttryck.

Är du nyfiken på Niclas och hans föreläsningar finns
information kontaktuppgifter på: surfasmart.com

Fujufilm X100T f/2,0

Mountainbike i Arvika

Mountainbike selfie

Igår körde jag dubbla plåtningar efter att ha haft några veckors semester från plåtande och spelande. Under semestern har jag haft tid för en annan passion, att köra mountainbike och eftersom jag även testat lite ny utrustning så kombinerade jag det! :)

Klicka på videoklippet och häng med på en mountainbikerunda i skogarna runtomkring Arvika!

Apptips: Duet - iPad som extern skärm

För att arbeta effektivt och få saker gjorda särskilt när man jobbar med bildbehandling i t.ex. Photoshop så kan det vara en fördel att ha 2st separata bildskärmar. Jag har tidigare funderat på om man inte skulle kunna koppla en iPad till datorn och använda den som en andra display och det har funnits lite olika lösningar där man kunna göra detta via Wifi men det har inte funkat särskilt bra och varit ganska dyra. Men nu finns en app som heter Duet som enkelt låter dig koppla din iPad till din dator med iPadens usb-sladd och använda den som en extern bildskärm. Tack vare att man använder kabel och inte Wifi så får man en betydligt bättre uppdateringshastighet och iPaden laggar betydligt mindre. Funkar både till Mac och PC. Appen är fortfarande lite dyr men har man en iPad och vill slippa att köpa en extern skärm så får man väl säga att den ändå är ganska så prisvärd.

Ett annat användning kan vara när man fotograferar åt en klient och har kameran kopplad till datorn. Då kan klient eller art direktor sitta med iPaden och ge feedback medan man som fotograf ser bilderna på datorn. Men ska man använda iPaden på det sättet kan det vara bra att skaffa en längre sladd. 

Pris: 199kr
Länk: https://itunes.apple.com/se/app/duet-display/id935754064?mt=8

Tekniktisdag - GoPro

GoPro har under många år varit världsledande när det gäller acktion-kameror och har nästan blivit synonymt med begreppet. På senare tid ha foto-branchen gått mer och mer emot att kunna kombinera bild och video och jag har länge funderat på hur jag skulle kunna integrera GoPro-kameror i min utrustning för att utveckla den.

Förra veckan köpte jag in ett par GoPros, en Hero 4 Black, GoPros nuvarande flaggskepp och den mest kompetenta kameran i deras line-up bl.a. med möjligheten att spela in i 4K med 30fps. Den har jag tänkt placera på t.ex. blixtstativ för att filma lite bakomkulisserna material eller göra time-lapses från fotograferingar. Sedan köpte jag också en Hero Session som är den minsta och lättaste modell som jag har tänkt använda för att filma lite alternativa vinklar och för att placera på min systemkamera för att få det perspektivet.

Just nu håller jag på att testa dem för fullt för att lära mig gränssnittet och alla funktioner och för att testa hur batteritider osv. verkar. Hoppas kunna testa dem i skarpt läge på bröllopsfotografering till helgen. Mer om GoPro kommer framöver.   

Gear Acquisition Syndrome: Utrustningsanskaffningssyndrom

Lowepro Flipside 500

"Gear Acquisition Syndrome" eller G.A.S är en psykisk åkomma som främst drabbar musiker, golfspelare och fotografer men också utövare av andra materialsporter och företrädesvis män. På svenska skulle det kanske kunna översättas med "Utrustnings-anskaffningssyndrom" eller helt enkelt "Pryltokighet" och visar sig genom att man köper fler el-gitarrer, keyboards eller golfklubbor än man behöver.

Senaste avsnittet (#62) av Fotosidan Podradio handlar om just det och beskrivs där på två olika sätt.

1) Man köper nya prylar för att stärka sitt självförtroende inför en uppgift.
2) Man köper nya prylar för att man tror att det kommer att revolutionera hela ens sätt att spela eller fotografera. 

Som både musiker och fotograf tillhör jag själv riskgruppen för G.A.S. och jag har visserligen ägnat en del av semestern åt att fundera på och investera i en del utrustning för att bredda och utveckla de tjänster och produkter jag kan erbjuda. Så min självdiagnos säger mig att jag inte lider av G.A.S. Men det kanske bara är jag som försöker övertyga mig själv, t.ex. genom att skriva det här blogginlägget. :) 

Botemedel mot G.A.S

Bästa botemedlet mot "Gear Acquisition Syndrome" tycker jag är titta på bilder som andra fotografer tagit för många årtionden sedan med gamla kameror som är långt ifrån vad som finns på marknaden idag. Dessutom kan man tänka på att: överallt i världen finns det de som producerar bättre resultat än du med sämre utrustning än du har. 

Mer om G.A.S

Gear Acquisition Syndrome kan beskrivas i 7st faser.

  1. Missnöje
    Man är missnöjd med den utrustning man har och de resultat man uppnår med den.
  2. Åtrå
    Man åtrår någon annan, ofta nyutkommen utrustning som man är säker på kommer att lösa alla problem och göra att man presterar på en helt annan nivå.
  3. Reserch
    Man söker på nätet eller i kataloger, läser och tittar på recensioner.
    (För G.A.S-offer kan internet vara ett gissel.)
  4. Köp
    Man rättfärdigar investeringen för sig själv, faller för frestelsen och köper slutligen det man så innerligt önskar dig.
  5. Ångest
    Man ångrar att man köpte den nya utrustningen.
  6. Acceptrans
    Man förlikar sig med sin ångest och uppskattar och njuter av det man köpt.
  7. Återfall
    Så småningom tappar det nya förvärvet sin glans och man börjar snegla på nya möjligheter.