Dags att arkivera året som gick

WD 2TB-8.jpg

Nyår för mig betyder: Dags att arkivera årets alla bilder och rensa datorn inför nästa år! Man kan inte nog betona hur viktigt det är att ha ett väl genomtänkt back-up system för sina bilder och filer! Det finns egentligen inga rätt och fel, bara du har ett system som funkar för dig så att du har ordning på alla dina bilder.

Jag gör så här: 
När jag har gjort en plåtning för jag över alla RAW-filer från minneskorten till datorn och till 2st externa 2TB hårddiskar.
Det finns massor av märken på externa hårddiskar men jag har valt Western Digital eftersom de levererar bra prestanda och pålitlighet till bra priser. Bilderna på datorn lägger jag in sökord på, sätter färgmarkeringar (t.ex. blå för alla bilder som jag har levererat från en viss plåtning) sätter stjärnmarkeringar för att gradera bilderna osv. Det är de här bildfilerna som är mitt arbetsmaterial, jag rensar, redigerar det jag vill använda och raderar det jag inte vill använda medan mapparna med alla originalfiler får ligga kvar på de externa hårddiskarna.

I slutet av året exporterar jag ut alla bilder från Lightroom som JPEG-filer och lägger dem tillsammans med de säkerhetskopierade RAW-filerna på de externa hårddiskarna. Sedan använder jag ett separat Lightroom-bibliotek för att katalogisera de exporterade mapparna sorterade på årtal så att jag enkelt kan hitta alla bilder om jag behöver dem. 

Är det någon bild jag behöver redigera senare kopierar jag oftast den från de säkerhetskopierade RAW-filerna. RAW-filerna i min "arbetskatalog" i Lightroom på datorn raderar jag och gör plats för nya bilder under nästa år.

Hur ofta man arkiverar beror lite på hur mycket bilder man tar och hur mycket plats man har på sin dator. För min del så funkar det bra att göra det en gång om året och eftersom jag vill ha det sorterat efter årtal så passar det bra att göra det när man har ledigt under jul och nyår.