Tekniktisdag #14 - Intervalltimer

En intervalltimer kan vara ett mycket användbart tillbehör att ha i kameraväskan för att kunna göra "time lapse" med din systemkamera, vilket är väldigt inne just nu.
Dessutom kan den användas som timer när kameran är inställd på BULB för långa slutartider eller som en enkel trådutlösare.
Intervalltimers finns i en rad olika fabrikat och prisklasser men de fungerar i grunden ganska lika.

Länkar: 
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/12080256/phottix-fjaerrkontroll-tr-90-canon-pentax-c6
http://en.wikipedia.org/wiki/Time-lapse_photography 


Kolla även appen TimeLapse för att göra Time Lapse med din iPhone!

Byta upp sig till ny Canon-kamera


Jag köpte min älskade Canon 550D för snart 3år sedan, sommaren 2010. Sedan dess har jag använt den flitigt, börjar närma mig 30000 exponeringar på den och har lärt mig massor på vägen.
Men hur mycket jag än älskar min kära 550D så vill jag göra saker som den inte klarar av och den hänger inte med i mitt tempo. Dessutom skulle jag behöva ytterligare en kamera så jag kan ha en som back-up. Vilken kamera ska man egentligen sikta in sig på om man vill uppgradera till en ny systemkamera eller varför inte köpa sin första! Jag tänkte dela några tankar så kanske det kan hjälpa någon. Har du tankar kring detta och vill hjälpa mig får du gärna lämna en kommentar!

Här kommer en lista över vad Canon erbjuder när det gäller systemkameror i den lite högre skolan.

Canon EOS 1D X
Canons flaggskepp bland systemkamerorna och priset är därefter.
En kamera för den som vill ha bästa prestanda, en kamera som klarar i stort sett vad du än utsätter den för, inte har något emot en kamera som är stor och tung och har råd att betala.
Nypris ca 60'000kr

Fullformat-sensor (35mm) på 18mpix, 12 bilder/sek, ISO upp till 51200, 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, Dubbla CF-kortplatser, Inbyggt vertikalgrepp







Canon 5D Mark III
Det här är kameran absolut överst på min önskelista.
Mycket bra prestanda i lågt ljus tack vare fullformat och 5+ processorn. Bästa AF-systemet på marknaden och tillräckligt snabb sekvenstagning för de flesta tillfällen, mycket användbar.
Nypris ca 25'000kr i Sverige eller 21'000 ny från USA eller begangad i Sverige.

Fullformat-sensor (35mm) 22mpix, 6 bilder/sek,
ISO upp till 25600 (kan expanderas upp till 102400), 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, 1st CF-kortplats + 1st SD-kortplats

Canon 5D Mark II
Den kamera som varit marknadsstandard sedan den kom 2008 fram till att uppföljaren Mark III kom i april 2012 och den kamera som mängder av professionella fotografer använder världen över.
Autofokussystemet är tyvärr ganska gammaldags och det samma som i de enklaste modellerna. Sekvenstagningen är även den ganska blygsam. En kamera som fortfarande levererar bildkvalitet som gör att man kan stå sig bra gentemot proffsen men autofokus-systemet och sekvenskapaciteten gör att den lämpar sig bäst i studion.
Nypris ca 15'000kr i Sverige, ca10'000kr begagnad.


Fullformat-sensor (35mm) 21mpix,  4 bilder/sek (3,9), ISO upp till, 6400 (kan expanderas till 25600), 9-punkters autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1st CF-kortplats

Canon 6D
Canons nyaste systemkamera. Den här kameran är egentligen bantad version av 5D Mark III som riktar sig mer till seriösa amatörer. De största skillnaderna jämfört med storebror är framförallt ett enklare autofokus-system och en mer begränsad sekvenstagning.
Nypris ca18'000kr i Sverige, ca 15'000kr i USA eller begagnad i Sverige

Fullformat-sensor (35mm) 20mpix, 4,5 bilder/sek, ISO upp till, 25600, 11-punkters mycket känslig autofokus även med "billigare" objektiv, Digic 5+ bildprocessor, 1st SD-kortplats, inbygd Wifi + GPS



Canon 7D
Det här är en mycket mångsidig kamera som är mer robust byggd än 5D mark II och 6D och har mycket gemensamt med 5D Mark III.
Den har ett avancerat autofokus-system, snabb sekvenstagning och passar bra för alla motiv. Det som framförallt skiljer 7D från de andra kamerorna i listan är att den inte har fullformat-sensor utan en mindre APS-C sensor vilket innebär att bildkvaliteten inte direkt är bättre än i de enklare kamerorna som Canon gör.
Nypris ca 12'000kr i Sverige, begagnad från 7000kr.

APS-C sensor 18mpix, 8 bilder/sek, ISO upp till 6400 (användbart upp till 1600), 19-punkter autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1 CF-kortplats

För tillfället lutar det faktiskt åt en 7D för min del, eftersom:
1. Den i byggkvalitet, användande och layout har mycket gemensamt med drömkameran 5D Mark III
2. Går att köpa i bra skick till 1/3 av priset.
3. Den har ett bättre autofokussystem och snabbare sekvenstagning än 5D Mark II och 6D
4. Jag är van APS-C formatet och gillar förstorningseffekten som den mindre bildsensorn ger vilket får mitt 300mm objektiv att motsvara 480mm på en 35mm-kamera. Perfekt när man fotograferar djur eller sport.
5. Alla mina objektiv passar på 7D både EF och EF-S.
6. Ny uppdaterad Firmware som gör den ännu bättre än tidigare

Den stora nackdelen att använda en kamera med mindre sensor innebär är sämre bildkvalitet i låga ljusförhållanden som t.ex. inne i kyrkor och att fotografera bröllop är ju verkligen någonting som jag skulle vilka hålla på med. Men jag är ju nu trots allt inte professionell bröllopsfotograf så en fullformats-kamera får kanske vänta till senare. På sikt kanske jag till och med skulle kunna ha t.ex. både en 7D och en 6D och helt enkelt använda den kamera som passar bäst för det jag ska fotografera.

Det lilla kruxet är ju att eftersom Canon släppte sin EOS 7D hösten 2009 kan man räkna med att de kommer att uppdaterar till en ev. 7D Mark II inom kort och den är man ju mycket nyfiken på vad den kommer att medföra för spännande nya funktioner. Men... den kommer jag förmodligen inte ha råd med i alla fall så det har väl mindre betydelse. Man skulle varit sponsrad...får jobba på det! :)

Håller du inte med? Lämna gärna en kommentar!



Foto Julklappstips #25 - LED-videobelysning


Att man kan filma med systemkameror idag kan väl inge ha undgått någon och att LED-belysning är framtiden kan väl ingen heller ha missat. Som fotograf är man van vid att kunna använda en blixt för att belysa sitt motiv men det fungerar ju inte för video så ett nytt tillbehör för detta kan vara en riktigt bra present!
LED-paneler finns flera varianter och storlekar som kan placeras i blixtskon och ger ett relativt jämnt, dagsljuskalibrerat och flexibelt ljus. Drivs av egna batterier.

Pris: från 395:-

Länk: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=682102

Tekniktisdag #44 - Focus Shifter

Moderna systemkameror har alla filmfunktioner och är fantastiska verktyg att filma med.
De har en stor bildsensor, man kan byta mellan olika objektiv, man kan använda kort skärpedjup och man kan använda "follow focus". Follow focus, att följa motivet med objektivets fokuspunkt, kan var ganska klurigt och det finns många hjälpmedel på marknaden för att underlätta detta. Ett av de senaste, enklaste och mest prisvärda tillbehören är Focus shifter. En enkel spak med en gradskiva där man kan markera fokuspunkterna man ska gå mellan och som man kopplar till objektivet.

Pris: 499:-

Länk: http://kaffebrus.nu/focus-shifter-1983.html


Veckans Apptips #42 - 645 PRO

645 PRO är en perfekt app för alla som saknar sin systemkamera när de inte har den med sig och vill få ut mesta möjliga av sin mobilkamera eller för den som har en iPhone och inte vill lägga pengar på en systemkamera. Med 645 PRO kan du kontrollera iPhonekameran nästan som en systemkamera och göra massor av inställningar. Den det mest revolutionerande  appen är ändå att man kan fotografera okomprimerade jpeg-filer eller till och med RAW-bilder i TIFF-format vilket gör att man får helt andra möjligheter att redigera sina bilder i efterhand jämfört med filerna som den inbyggda kameran tar. Den enda nackdelen jag har hört talas om är att den drar mycket batteri (och ev. att TIFF-filerna tar mycket plats) så stäng av den efter användning och låt den inte vara igång i bakgrunden.

Pris: 22kr

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/645-pro/id518235205?mt=8