10st tips för att fotografera gruppbilder

Att ta grupporträtt måste vara en av de vanligaste formerna av fotografering, inte minst på nätet, näst efter bilder på mat.
Att ta gruppbilder är jättekul och ett perfekt sätt att bevara minnet av en roligt upplevelse man hade tillsammans. Men det är inte helt lätt att få bra guppbilder som alla är nöjda med.
Här är några tips som kanske kan vara till någon hjälp:

1. Ta en bild för varje person i gruppen.
För att få lite bättre odds att få en bild när alla tittar åt rätt håll, ingen blinkar och alla ser avslappnade och glada ut så är den en bra tumregel att ta en bild för varje person i gruppen.
Om det är fyra personer i gruppen så tar man fyra bilder i varje komposition man gör.

2. Ta hjälp av Photoshop
Om det behövs kan man alltid ta hjälp av Photoshop för att lyfta upp ett ögonlock som är på väg att stängas eller kanske byta ut ett ansikte om någon blundar eller inte ler.
Använd den bild där de flesta ser bra ut och byt ut de ansikten som behövs från en annan bild.

3. Jämn belysning 
Tänk på att inte ha för mycket sidbelysning med tanke på ljusfrånfallet som blir. Ljuset följer "The Inverse Square Law"  vilket innebär att det ett föremål som befinner sig 2m ifrån ljuskällan belyses bara en fjärdedel så starkt som som något som är 1m ifrån. Belys helst framifrån och ha gärna flera ljuskällor.

4. Dela in stora grupper i mindre 
Istället för att klumpa ihop stora grupper som ska fotograferas in enda hög så kan man gärna dela upp gruppen i mindre delar vilket ger ett mindre poserat intryck och kan se mer naturligt ut.

5. Se till att alla ser kameran
Fråga dem du fotograferar om de ser kameran för gör de det så ser kameran förmodligen även deras ansikten.

6. Symmetri
Posera de du fotograferar så att det blir en bra symmetri eller ballans i gruppen och, t.ex. så att ansiktena bilder en triangel. Symmetri behöver inte innebära att man ställer upp á la skolfotografering men lägg gärna lite tid på att placera dem du fotografera på ett tilltalande sätt.

7. Uppifrån
Ställ dig gärna på en stol eller en trappstege för att komma upp lite. Det gör att man lättare får med alla i bilden och dessutom ser de flesta bättre ut lite uppifrån.

8. Placera gruppen i lite olika nivåer
Ett annat sätt för att lättare få med alla i bilden och dessutom få lite mer djup i bilden kan vara att placera dem i olika nivåer, i en vacker trappa eller något annat. Särskilt användbart om man har med barn i gruppen är det att få upp dem lite så man kan få motiven mer samlade.

9. Liten bländare
Använd en liten bländare när du fotograferar grupper annars riskerar du att få ett för kort skärpedjup vilket gör att personerna i de bakre raderna blir suddiga.

10. Var effektiv
Att bli omkringskuffad och stå tätt ihopträngda är inget som de flesta tycker är så kul.
Rigga så mycket som möjligt i förväg och jobba snabbt när du dirigerar, poserar gruppen och tar bilderna innan tålamodet börjar ta slut.