En intervju med Fotograf Furuberg

Jag har länge tänkt att jag skulle börja intervjua fotografer här på bloggen, be dem berätta om sitt fotograferande och vad det betyder för dem.
Nu har jag några stycken på gång och först ut är Fotograf Furuberg.

Fotograf Furuberg (Arnt-Christian "Ante" Furuberg) är en kille med gediget samhälls- och människointresse i 25-års åldern. Född norrman, uppväxt i de värmländska skogarna med två syskon och en mor. Flyttat runt och rest en hel del från tiden efter gymnasiestudenten till nu. Bl.a. varit bosatt i Göteborg och rest runt i vackra Nya Zeeland. Äger en foto-studio i utkanten av Borlänge i Dalarna och utöver det så studeras statsvetenskap på Högskolan Dalarna.


Hur kom det sig att du började fotografera?
Det är svårt att säga vad som exakt fick mig att börja fotografera. Jag har så länge jag kan minnas haft ett stort intresse för estetik. Det började med musik och traditionell bild i form av skulpturering men efter att jag insåg att jag egentligen va för dålig på traditionell bild och musik så föll valet efter gymnasiet ganska självklart på fotografering istället. En av de största anledningarna till just fotografering och inte något annat estetiskt område är nog på grund av att jag på ett relativt enkelt sätt kunde föreviga en känsla. Att jag såg något jag tyckte om att titta på och genom fotografier kunde bevara känslan till just det ögonblicket.

Vad fotografer du helst?
Jag fotograferar helst människor i alla typer av sammanhang. Människan är så komplex och intressant bara i sig, vilket gör att man aldrig riktigt kan veta hur en bild blir innan den är tagen. Inget är självklart när det är människor inblandade. Det är just det som gör allt lite mer intressant.

När bestämde du dig för att bli professionell fotograf?
Oj.. När är man professionell? Egentligen? Om det menas i sammanhanget att tjäna pengar på sina bilder så bestämde jag mig för att ta det klivet när jag flyttat till Göteborg sommaren/hösten 2010. Då kände jag mig efter ca. 5 års fotograferande redo att kunna ta seriösa uppdrag och få lite press när det gällde att leverera.

Har du gått någon fotoutbildning och i så fall vilken?
Jag har inte gått en traditionell fotoutbildning utan jag började som självlärd under 4 års tid och fick samtidigt en hel del tips från andra professionella fotografer. När jag sedan ville ta det till nästa steg för att utvecklas som fotograf så gick jag en högskolekurs på distans på 7.5p. Efter den när jag flyttade till Göteborg så tog jag jobb som fotoassistent hos några etablerade fotografer där. Då fick jag lära mig oerhört mycket när det handlar om prissättning, ljus och kundkontakt inom yrket. Tyvärr kan jag säga att jobba som assistent åt fotografer inte genererar någon inkomst i form av pengar men kan vara ett bra sätt att lära sig hur yrket i praktiken fungerar. Jag fotograferade en hel del porträtt åt Volvo Torslanda genom en av fotografera jag var hos. Då lärde jag mig mycket om hur hård branschen ändå är.
För mig är inte fotograferingen slut när jag tryckt av avtryckaren utan det fortsätter in i datorn sedan där jag jobbar med bilderna på olika sätt i photoshop och camera raw. Inom photoshop har jag gått en hel del webb-utbildningar och håller just nu på med en certifierande av CS6.

Har du några förebilder inom fotografering?
Jag har alltid haft ganska svårt för det där med förebilder och idoler. Så mitt svar måste nog vara nej tyvärr. Jag har massor av förebilder i form av enskilda bilder som jag påverkas av och formar mitt tänkande och fotograferande efter. Dock tror jag inte riktigt att en viss fotograf / person är tillräckligt för att ha som förebild. Alla tar bra och dåliga bilder utefter vad de skall användas till. Skulle jag tvingas ändå att välja någon som förebild så är det alla barn och ungdomar som vågar ta upp kameran och experimentera och leka fram bilder. De får mig att tänka till lite extra varför jag själv håller på med foto.

Hur hamnade du i Borlänge?
Som vi alla vet som håller på med fotograferande så är yrket oerhört svårt att försörja sig på. Mitt intresse för människor och samhälle gjorde också att jag valde att börja plugga på högskolan. Mitt val föll ganska naturligt då på statsvetenskap. Högskolan Dalarna erbjöd det som just nu i livet passade mig bäst genom lagom stor skola, bra upplägg och helt fantastisk natur att fotografera i. Dalarna är en av de vackraste platser på jorden jag besökt.

Hur har du byggt upp ditt företag?
Jag började ganska smått som jag tidigare förklarat där jag under många år valt att inte ta pengar för mitt jobb. Detta kändes så klart efter ett tag lite fel att behöva jobba gratis när jag fick mer och mer uppdrag. När jag väl bestämde mig för att jobba mer professionellt så köpte jag in en studio med bakgrunder, mängder av stativ och en del blixtar. Jag hade just då ingen direkt tanke med företaget utan började prova mig fram vilken typ av bilder jag skulle rikta in mig på och vilken teknik jag skulle använda mig av. Jag insåg ganska tidigt att ljussättning var min grej och gillade tidigt att experimentera fram olika ljus. Som ny i en stad så behöver man marknadsföra sig på olika sätt. Jag valde att göra en hemsida för att visa en del av mina bilder. Sedan tryckte jag upp mängder med affischer med erbjudanden och hängde upp runt om på stan och i skolor. Det gick lite trögt i början men när de första kunderna trillat in så spred det sig ganska snabbt. En kund tipsade till sina vänner om mig och som i sin tur tipsade vidare etc. Kontakter är som i de flesta andra yrken viktiga.
Eter snart 2 år i Dalarna så har jag etablerat mig i den mån att jag kommer köra en del undervisning i gymnasieskolor samt bygga upp en bildbank hos en etablerad bildbyrå. Jag har också börjat med en tjänst där jag åker hem till familjer och fotar dem i sin egen hemma miljö för att få fina avslappnade bilder. Det är ett sätt för att utvecklas själv som fotograf men givetvis också att kunna tjäna pengar på det man göra när konkurrensen är tuff.

Vilken typ av fotografering gör du mest?
Jag fotar oerhört mycket porträtt och modefoto. Det är populärt just nu och har väl varit ett tag att "vanliga människor" vill komma och prova på att vara modell. Senaste månaderna har det dock blivit mer och mer produktfotografering. Under sommaren blir det också ett och annat bröllop.

Vad skulle du vilja fota mer av?
Jag skulle vilja fota mer av konstnärlig foto. Alltså typen av fotografier där jag regisserar hela bilden från kläder, location, ljus etc mer som en film eller målning. Dock tar det mycket tid och tid är tyvärr en bristvara. Men det kommer förhoppningsvis bli mer och mer av det framöver.

Var det som du förväntade dig att jobba som fotograf?
Både ja och nej. Det är en otroligt mycket tuffare konkurrens och bransch än jag kunde tänka mig. Den kreativa glädjen och utmaningen är dock precis som jag tänkt och så länge jag känner den så fortsätter jag.

Vilka är dina 3 favoritprylar i din fotoutrustning?
  1. Nikon SB-910 blixt. En liten och lätt blixt som ger otroligt mycket ljus. Lätt att alltid ha med.
  2. NikonAF50/1,4G. Jag gillar att fota med fast optik. De är ofta billiga men ger otroligt bra skärpa och ljuskänslighet.
  3. Sista är svår men där skulle jag nog antingen säga alla stativ eller mina reflexskärmar. Utan stativen hade jag inte klarat mig då jag jobbar mycket ensam och utan reflexskärmar hade inte bilderna blivit lika bra.
Vad har du för tips för fotografer som skulle vilja ta steget och bli professionella?
Det finns mängder med tips om fallgropar jag skulle kunna ge. Jag har tagit upp några tidigare men för att inte bli långdragen tänkte jag rikta in mig på de största sakerna jag tycker är viktigt att man har koll på.
  1. Börja med att ta reda på vilken typ av fotograf du vill bli. Vill du fotografera främst bröllop, studio-porträtt, produkter eller kanske landskap? Du kan givetvis kombinera många varianter men det är svårt att bli riktigt duktig på allt så bättre att bestämma sig för en eller ett fåtal.
  2. Lär dig bildbehandla. Bildbehandling i datorn idag är något som kan liknas med mörkrummet på den analoga tiden. Att bildbehandla är aldrig fel. Kameran är betydligt sämre än ögat att få fram detaljer i skuggiga och ljusa partier samtidigt. För att efterlikna vad ögat ser så är bildbehandling ett bra sätt att lösa det problemet. Tänk dock på att inom viss typ av fotografier som bildjournalistik så är inte manipulering okej. Manipulering och bildbehandling är absolut inte samma sak.
  3. Våga hitta egna vinklar. Om du fotar ett bröllop t.ex. så är det enda som skiljer dig som anlitad fotograf och gästerna med bra och dyra kameror att du tar snyggare och mer speciella bilder. För att göra det måste du släppa på begränsningarna och hitta de vinklar och kompositioner som ingen annan gör.
  4. Köp ingen dyr utrustning i onödan. Att köpa på sig dyr utrustning gör dig inte automatiskt till professionell fotograf. Som nystartat företag så behöver man spara på slantarna. Det går ofta lika bra att skapa egna reflektorer, skärmar, bakgrunder etc för en bråkdel av priset. Summan på utrustning syns sällan på bilden utan det är din kreativitet som gör att du senare kan sälja bilder och få uppdrag.
Det var några tips jag vill dela med mig av. Om det är något specifikt ni undrar över så är det bara att höra av er till mig. Ni hittar kontaktinformation på min hemsida www.fotograffuruberg.se 

Länkar:
www.fotograffuruberg.se
http://www.facebook.com/fotograffuruberg
Foto: Fotograf Furuberg