iPhone-fototips nr.4-6!

Klicka här för att läsa tips 1-3!


nr.4 Överexponera inte högdagrarna!
Högdagrarna är de ljusa partierna i bilden. Om man överexponerar dem så är risken att de "bränner ut" dvs. de blir helt vita och bildsensorn kan inte registrera någon information i det området.
Har du råkat bränna ut ett område i bilden på din iPhone så går det inte att göra något åt senare så använd en app som tex. Camera+ där du kan justera exponeringen. Titta på bilden du just tagit och flytta bländarsymbolen om bilden är för ljus eller för mörk och se om det blir bättre.
Om du tar ett porträtt av någon och bakgrunden är överexponerad så är det inte hela världen, det kan till och med hjälpa till att dra fokus till ditt motiv men om ditt motiv är överexponerat tappar du detaljerna direkt. Missade du inlägget om Camera+? Klicka här!


nr.5 Använd bruset!
En kamera med en liten lins och en liten bildsensor som iPhonekameran har är inte lika bra på att fånga upp ljus som en stor kamera med en större sensor vilket gör att man får mer kornighet/"brus" i bilderna. Det finns dock fotografer som har byggt upp hela sina karriärer på mjuka (ofokuserade), brusiga bilder vilket kan göra att bilderna ser mer konstnärliga ut. Redigera bilderna och lägg till effekter för att tex. få dem att se ut som de är tagna med en gammal kamera eller ta bort eller förstärk färgerna. Det kan bli jättestyggt!


nr.6 Använd HDR-funktionen!
Om du fotograferar med en iPhone 4 så har kameran en inbyggd HDR-funktion och om du har en iPhone 3G/3GS så finns det apps man kan hämta hem som lägger till denna funktion i din kamera tex. Pro HDRHDR står för "High Dynamic Range" och innebär att man tar flera bilder med olika slutartider för att få dem ljusare och mörkare (överexponerade/underexponerade). Dessa bilder kombineras sedan ihop i en app eller i ett dataprogram för att få en bild som bättre efterliknar det vi ser med våra ögon.
Problemet med HDR-fotografering är att eftersom man tar fler bilder efter varandra som man sedan lägger ihop till en bild måste man hålla kameran absolut stilla och ditt motiv måste vara stilla. Då kan det vara bra med ett stativ som jag tipsade om tidigare i veckan. 
Klicka här för att läsa inlägget med pryl-tips för iPhone!

De här HDR-bilderna är tagna med en iPhone och Pro HDR.
För fler bilder klicka här!


Hela nästa vecka kommer handla om HDR så följ med här på bloggen för att lära dig mer om denna stora trend inom digitalfotografering.