iPhone App-tips: Focalware

Denna vecka tipsar jag om en av de bästa foto-apparna i min iPhone: Focalware
Alla foton har en sak gemensamt, ljus! Utan ljus inget foto.
Det bästa ljuset får man på morgonen och på kvällen. Solen belyser då landskapet selektivt och när solen står lågt och bryter igenom atmosfären får ljuset en varm ton. 
Dessa tider på dagen kallas för "The golden hours", de gyllene timmarna. 

Focalware använder gps-mottagaren i din iPhone och hjälper dig att beräkna var solen kommer att vara på himlen på en viss plats, ett visst datum och en viss tid. Dessutom kan den göra samma sak med månen. Man kan låta appen använda platsen du just nu befinner dig eller använda den inbyggda kartan och peka ut en plats som du vill fotografera på. Appen talar då om vilken tid på dagen ljuset är optimalt och var skuggorna kommer falla. Du kan enkelt flytta solen eller månen genom att dra den med fingret och se tiden och positionen över horisonten ändras. På så sätt kan du placera solen där du vill ha den för att ta din bild och se vilken tid solen kommer befinna sig där. Håller du telefonen i horisontellt läge får du upp en tabell över solens position under dagen. 
Det man inte ser och måste kompensera för är hur geografin ser ut, berg, träd mm eftersom de kan göra att solen försvinner tidigare än beräknat eller inte kommer åt ditt motiv från vissa vinklar.

Focalware är lite dyr för att vara en app och kostar 38kr men den är helt klart värt pengarna och när man tänker efter...är inte den perfekta bilden ovärderlig. Imorgon: Teknik-Tisdag - Prisvärda Digitala Systemkameror