Fotoworkshop

Idag körde jag 3h workshop om porträttfotografering med Köla Fotoklubb,
min favorit nisch inom fotografering.
Mycket information och intressanta diskussioner om allt från
grundläggande fototeknik, tillvägagångssätt, uttryck och kommunikation.

Tips:
För att ta ett "rent" porträtt med suddig bakgrund (boke)

1. Zooma in eller använd ett teleobjektiv
2. Använd en så stor bländaröppning som möjligt
3. Se till att ha så stort avstånd som möjligt mellan motiv och bakgrund

Tänk på att: "The camera looks both ways"
Ditt uttryck kommer att återspeglas i den du fotograferar. 

Nästa träff kommer att handla om action-foto och rörliga motiv.  

Ready to go!

Ready to go!

Klubbens ordförande fick agera provmodell

Klubbens ordförande fick agera provmodell

Tillbakablick på 2016

Va fantastiskt det är att vara fotograf egentligen, va många sammanhang man hamnar i och vad mycket man får uppleva som man inte hade fått göra annars.

Under 2016 har jag fotograferat alltmöjligt från musiker till industriarbetare, alla åldrar från 1-100år, allt från ammunition till mat, värdefulla gåvor till kungen och levande små juveler. Det blir inte minst tydligt när man går igenom alla bilder från året för att arkivera dem.

Här är 30st bilder från 2016 som visar en liten del av vad jag har haft framför kameran och de tusentals bilder som har fotograferats och passerat igenom mitt system under året.

Klicka på någon av bilderna för att öppna upp dem i full storlek som ett bildspel.

Dags att arkivera året som gick

WD 2TB-8.jpg

Nyår för mig betyder: Dags att arkivera årets alla bilder och rensa datorn inför nästa år! Man kan inte nog betona hur viktigt det är att ha ett väl genomtänkt back-up system för sina bilder och filer! Det finns egentligen inga rätt och fel, bara du har ett system som funkar för dig så att du har ordning på alla dina bilder.

Jag gör så här: 
När jag har gjort en plåtning för jag över alla RAW-filer från minneskorten till datorn och till 2st externa 2TB hårddiskar.
Det finns massor av märken på externa hårddiskar men jag har valt Western Digital eftersom de levererar bra prestanda och pålitlighet till bra priser. Bilderna på datorn lägger jag in sökord på, sätter färgmarkeringar (t.ex. blå för alla bilder som jag har levererat från en viss plåtning) sätter stjärnmarkeringar för att gradera bilderna osv. Det är de här bildfilerna som är mitt arbetsmaterial, jag rensar, redigerar det jag vill använda och raderar det jag inte vill använda medan mapparna med alla originalfiler får ligga kvar på de externa hårddiskarna.

I slutet av året exporterar jag ut alla bilder från Lightroom som JPEG-filer och lägger dem tillsammans med de säkerhetskopierade RAW-filerna på de externa hårddiskarna. Sedan använder jag ett separat Lightroom-bibliotek för att katalogisera de exporterade mapparna sorterade på årtal så att jag enkelt kan hitta alla bilder om jag behöver dem. 

Är det någon bild jag behöver redigera senare kopierar jag oftast den från de säkerhetskopierade RAW-filerna. RAW-filerna i min "arbetskatalog" i Lightroom på datorn raderar jag och gör plats för nya bilder under nästa år.

Hur ofta man arkiverar beror lite på hur mycket bilder man tar och hur mycket plats man har på sin dator. För min del så funkar det bra att göra det en gång om året och eftersom jag vill ha det sorterat efter årtal så passar det bra att göra det när man har ledigt under jul och nyår.

UKM TURNÉ 2016

Idag hade vi besök av UKM Turné på jobbet.
Ungdomar mellan 13-22år bjöd på en grym show som innehöll spoken word från Ekshärad, hiphop från Munkfors, skönsång, dans och punk.
En härlig inspirations-input för eleverna och kul med lite konsertfoto tidigt en fredagmorgon!