Veckans Fototips #29 - Systemkamera eller kompakt?

Om det var svårt att välja kamera förut så är det inte det absolut inte lättare idag. Utbudet av olika kameramodeller och tillverkare är större än någonsin och det är inte säkert att gamla regler för vad man bör välja fortfarande gäller. Det är mycket prat om mindre så kallade "spegellösa" kameramodeller med utbytbara objektiv som blivit allt bättre och mycket populära. Spegellösa kameror finns i olika varianter, t.ex. Micro 4/3 och har det gemensamt att de inte har någon spegel som gör att man ser genom objektivet.

De här kamerorna har ofta en elektronisk sökare som gör att man ser en live-bild direkt från sensorn.
Tack vare att man plockat bort spegeln i kameran som måste fällas upp ur vägen när man tar bilden så kan man göra den mycket mindre. En mindre kamera gör förstås att man får mindre att bära och slipper dra på tunga kameraväskor eftersom man får plats med kameran i fickan.
Jag tänkte ändå lista några områden där traditionella systemkameror fortfarande har sina fördelar.

Autofokus & Sekvensfotografering: Sport och Natur
Även om många spegellösa kameror har snabb sekvenstagning och kan ta upp till 10bilder/sek vilket kan mäta sig med de bästa systemkamerorna så klarar de inte av det om de måste ändra fokuspunkt mellan varje bild. Om man t.ex. ska fotografera någon som springer och vill hålla skärpan på motivet medan man tar en hel sekvens med bilder så är fortfarande autofokus-systemet i systemkameror överlägset.

Objektiv: Sport och Natur
Även om det finns fördelar med Micro 4/3 systemets mindre sensor som göra att man får en förstoringseffekt på 2x vilket gör att man kan använda mindre objektiv så finns det inga som kan mäta sig med extrema teleobjektiv som t.ex. 600mm.

Hållbarhet: Sport och Natur
Professionella systemkameror tillverkas i magnesium/aluminium-legering och är mycket stabila och hållbar även om man utsätter dem för hård användning. Dessutom har de gummitätningar i alla fogar vilket gör att man kan använda dem ute i nästan vilka väderförhållanden som helst och så fortsätter ändå att fungera och leverera.

Blixtar: Studio och Porträtt
Även om det finns blixtar till de spegellösa kameramodellerna så är utbudet betydligt större till systemkameror. Dessutom finns det gott om alternativa tillbehör för extern blixtstyrning så att man kan styra blixtarna även när de inte sitter på kameran.
Proffessionella systemkameror har dessutom synkkontakter för att kopplas till studioblixtar.
Det finns dock adapters och lösningar för att använda blixtar externt även till mindre kameror.

Specialobjektiv: T.ex. Arkitektur
Om man fotograferar inom en specifik genre som t.ex. arkitektur så behöver man ofta specialanpassade objektivt som så kallade "Tilt-Shift objektiv" för att motverka linsförvrängningar så att linjer i byggnader förblir raka även på bilderna. Dessa objektiv finns inte för Micro 4/3 eller andra kompakta kameramodeller utan bara för systemkameror.

Hanterning: Allmän användning 
Även om systemkameror är betydligt tyngre än de mindre kameramodellerna så är de betydligt bekvämare att hålla om man har större händer. En för liten kamera gör att man får spänningar och värk om man fotograferar långa stunder i sträck. Dessutom har professionella systemkameror enkla och intuitiva kontroller som enkelt sätter sig i muskelminnet när man fotograferat ett tag.
Att ha dedikerade knappar för olika funktioner så att man snabbt kommer åt dem är helt avgörande för att snabbt kunna göra justeringar under en plåtning.

Fullformat: Lågt ljus
Även om programvarorna i de moderna spegellösa kamerorna är helt suveräna på att reducera brus i bilderna så kam man ändå inte bortse från fördelarna med en stor bildsensor som kan samla in mycket ljus även i miljöer med lågt ljus.

Uppfattning: Professionellt 
Den kamera du använder blir en symbol för ditt varumärke när du t.ex. fotograferar en vigsel eller någon annan typ av kundfotografering och även om de mindre kameramodellerna kan leverera lika bra bilder som stora systemkameror så är ändå folks uppfattning av hur en professionell fotografs utrustning ska se ut.

Byta upp sig till ny Canon-kamera


Jag köpte min älskade Canon 550D för snart 3år sedan, sommaren 2010. Sedan dess har jag använt den flitigt, börjar närma mig 30000 exponeringar på den och har lärt mig massor på vägen.
Men hur mycket jag än älskar min kära 550D så vill jag göra saker som den inte klarar av och den hänger inte med i mitt tempo. Dessutom skulle jag behöva ytterligare en kamera så jag kan ha en som back-up. Vilken kamera ska man egentligen sikta in sig på om man vill uppgradera till en ny systemkamera eller varför inte köpa sin första! Jag tänkte dela några tankar så kanske det kan hjälpa någon. Har du tankar kring detta och vill hjälpa mig får du gärna lämna en kommentar!

Här kommer en lista över vad Canon erbjuder när det gäller systemkameror i den lite högre skolan.

Canon EOS 1D X
Canons flaggskepp bland systemkamerorna och priset är därefter.
En kamera för den som vill ha bästa prestanda, en kamera som klarar i stort sett vad du än utsätter den för, inte har något emot en kamera som är stor och tung och har råd att betala.
Nypris ca 60'000kr

Fullformat-sensor (35mm) på 18mpix, 12 bilder/sek, ISO upp till 51200, 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, Dubbla CF-kortplatser, Inbyggt vertikalgrepp







Canon 5D Mark III
Det här är kameran absolut överst på min önskelista.
Mycket bra prestanda i lågt ljus tack vare fullformat och 5+ processorn. Bästa AF-systemet på marknaden och tillräckligt snabb sekvenstagning för de flesta tillfällen, mycket användbar.
Nypris ca 25'000kr i Sverige eller 21'000 ny från USA eller begangad i Sverige.

Fullformat-sensor (35mm) 22mpix, 6 bilder/sek,
ISO upp till 25600 (kan expanderas upp till 102400), 61-punkter autofokus, Digic 5+ bildprocessor, 1st CF-kortplats + 1st SD-kortplats

Canon 5D Mark II
Den kamera som varit marknadsstandard sedan den kom 2008 fram till att uppföljaren Mark III kom i april 2012 och den kamera som mängder av professionella fotografer använder världen över.
Autofokussystemet är tyvärr ganska gammaldags och det samma som i de enklaste modellerna. Sekvenstagningen är även den ganska blygsam. En kamera som fortfarande levererar bildkvalitet som gör att man kan stå sig bra gentemot proffsen men autofokus-systemet och sekvenskapaciteten gör att den lämpar sig bäst i studion.
Nypris ca 15'000kr i Sverige, ca10'000kr begagnad.


Fullformat-sensor (35mm) 21mpix,  4 bilder/sek (3,9), ISO upp till, 6400 (kan expanderas till 25600), 9-punkters autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1st CF-kortplats

Canon 6D
Canons nyaste systemkamera. Den här kameran är egentligen bantad version av 5D Mark III som riktar sig mer till seriösa amatörer. De största skillnaderna jämfört med storebror är framförallt ett enklare autofokus-system och en mer begränsad sekvenstagning.
Nypris ca18'000kr i Sverige, ca 15'000kr i USA eller begagnad i Sverige

Fullformat-sensor (35mm) 20mpix, 4,5 bilder/sek, ISO upp till, 25600, 11-punkters mycket känslig autofokus även med "billigare" objektiv, Digic 5+ bildprocessor, 1st SD-kortplats, inbygd Wifi + GPS



Canon 7D
Det här är en mycket mångsidig kamera som är mer robust byggd än 5D mark II och 6D och har mycket gemensamt med 5D Mark III.
Den har ett avancerat autofokus-system, snabb sekvenstagning och passar bra för alla motiv. Det som framförallt skiljer 7D från de andra kamerorna i listan är att den inte har fullformat-sensor utan en mindre APS-C sensor vilket innebär att bildkvaliteten inte direkt är bättre än i de enklare kamerorna som Canon gör.
Nypris ca 12'000kr i Sverige, begagnad från 7000kr.

APS-C sensor 18mpix, 8 bilder/sek, ISO upp till 6400 (användbart upp till 1600), 19-punkter autofokus, Digic 4 bildprocessor, 1 CF-kortplats

För tillfället lutar det faktiskt åt en 7D för min del, eftersom:
1. Den i byggkvalitet, användande och layout har mycket gemensamt med drömkameran 5D Mark III
2. Går att köpa i bra skick till 1/3 av priset.
3. Den har ett bättre autofokussystem och snabbare sekvenstagning än 5D Mark II och 6D
4. Jag är van APS-C formatet och gillar förstorningseffekten som den mindre bildsensorn ger vilket får mitt 300mm objektiv att motsvara 480mm på en 35mm-kamera. Perfekt när man fotograferar djur eller sport.
5. Alla mina objektiv passar på 7D både EF och EF-S.
6. Ny uppdaterad Firmware som gör den ännu bättre än tidigare

Den stora nackdelen att använda en kamera med mindre sensor innebär är sämre bildkvalitet i låga ljusförhållanden som t.ex. inne i kyrkor och att fotografera bröllop är ju verkligen någonting som jag skulle vilka hålla på med. Men jag är ju nu trots allt inte professionell bröllopsfotograf så en fullformats-kamera får kanske vänta till senare. På sikt kanske jag till och med skulle kunna ha t.ex. både en 7D och en 6D och helt enkelt använda den kamera som passar bäst för det jag ska fotografera.

Det lilla kruxet är ju att eftersom Canon släppte sin EOS 7D hösten 2009 kan man räkna med att de kommer att uppdaterar till en ev. 7D Mark II inom kort och den är man ju mycket nyfiken på vad den kommer att medföra för spännande nya funktioner. Men... den kommer jag förmodligen inte ha råd med i alla fall så det har väl mindre betydelse. Man skulle varit sponsrad...får jobba på det! :)

Håller du inte med? Lämna gärna en kommentar!



Veckans Apptips #42 - 645 PRO

645 PRO är en perfekt app för alla som saknar sin systemkamera när de inte har den med sig och vill få ut mesta möjliga av sin mobilkamera eller för den som har en iPhone och inte vill lägga pengar på en systemkamera. Med 645 PRO kan du kontrollera iPhonekameran nästan som en systemkamera och göra massor av inställningar. Den det mest revolutionerande  appen är ändå att man kan fotografera okomprimerade jpeg-filer eller till och med RAW-bilder i TIFF-format vilket gör att man får helt andra möjligheter att redigera sina bilder i efterhand jämfört med filerna som den inbyggda kameran tar. Den enda nackdelen jag har hört talas om är att den drar mycket batteri (och ev. att TIFF-filerna tar mycket plats) så stäng av den efter användning och låt den inte vara igång i bakgrunden.

Pris: 22kr

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/645-pro/id518235205?mt=8

Systemkamera för iPhone?

Lyssnade på "This Week in Photo" med Fredrick van Johnson avsnitt #213 när jag var ute och gick förut och de hade en idé om en Systemkamera till iPhone! Vilken grej!
Tanken är en "systemkamera-docka", en systemkamera-kropp med rejäl sensor, utbytbara objektiv och en systemkameras alla andra funktioner som man kan sätta iPhonen i.

Om Apple fick för sig att ta fram en sådan produkt så skulle det kunna vara ett riktig hot mot Canon och Nikon som idag är helt överlägsna på Systemkameramarknaden.

iPhone är ju redan nu den populäraste kameran på fotodelningssajter som t.ex. Flickr.com så varför inte.
Sigma som är ett företag som redan tillverkar systemkameratillbehör som objektiv och annat med hög kvalitet men i dagsläget inte har några betydande marknadsandelar skulle kanske kunna var en lämplig samarbetespartner.

En nackdel skulle väl vara att om man köper en ny iPhone måste man köpa en ny systemkamera också, annars tappar man ju hela poängen med att kunna använda sin mobil att ta bilder med.
Detta hade TWIP-gänget inget svar på.
Batterifrågan måste också tänkas över, man vill ju inte att iPhonen ska vara tom på ström när man fotat klart. Att den inte blir lika lätt att ha med sig kan ju ses som ett problem för vissa (det är ju poängen med en mobiltelefon) men det är ju inte en vanlig systemkamera heller.

Något vi får se snart?

Kanske kommer den se ut som det här experimentet