Veckans Fototips #29 - Systemkamera eller kompakt?

Om det var svårt att välja kamera förut så är det inte det absolut inte lättare idag. Utbudet av olika kameramodeller och tillverkare är större än någonsin och det är inte säkert att gamla regler för vad man bör välja fortfarande gäller. Det är mycket prat om mindre så kallade "spegellösa" kameramodeller med utbytbara objektiv som blivit allt bättre och mycket populära. Spegellösa kameror finns i olika varianter, t.ex. Micro 4/3 och har det gemensamt att de inte har någon spegel som gör att man ser genom objektivet.

De här kamerorna har ofta en elektronisk sökare som gör att man ser en live-bild direkt från sensorn.
Tack vare att man plockat bort spegeln i kameran som måste fällas upp ur vägen när man tar bilden så kan man göra den mycket mindre. En mindre kamera gör förstås att man får mindre att bära och slipper dra på tunga kameraväskor eftersom man får plats med kameran i fickan.
Jag tänkte ändå lista några områden där traditionella systemkameror fortfarande har sina fördelar.

Autofokus & Sekvensfotografering: Sport och Natur
Även om många spegellösa kameror har snabb sekvenstagning och kan ta upp till 10bilder/sek vilket kan mäta sig med de bästa systemkamerorna så klarar de inte av det om de måste ändra fokuspunkt mellan varje bild. Om man t.ex. ska fotografera någon som springer och vill hålla skärpan på motivet medan man tar en hel sekvens med bilder så är fortfarande autofokus-systemet i systemkameror överlägset.

Objektiv: Sport och Natur
Även om det finns fördelar med Micro 4/3 systemets mindre sensor som göra att man får en förstoringseffekt på 2x vilket gör att man kan använda mindre objektiv så finns det inga som kan mäta sig med extrema teleobjektiv som t.ex. 600mm.

Hållbarhet: Sport och Natur
Professionella systemkameror tillverkas i magnesium/aluminium-legering och är mycket stabila och hållbar även om man utsätter dem för hård användning. Dessutom har de gummitätningar i alla fogar vilket gör att man kan använda dem ute i nästan vilka väderförhållanden som helst och så fortsätter ändå att fungera och leverera.

Blixtar: Studio och Porträtt
Även om det finns blixtar till de spegellösa kameramodellerna så är utbudet betydligt större till systemkameror. Dessutom finns det gott om alternativa tillbehör för extern blixtstyrning så att man kan styra blixtarna även när de inte sitter på kameran.
Proffessionella systemkameror har dessutom synkkontakter för att kopplas till studioblixtar.
Det finns dock adapters och lösningar för att använda blixtar externt även till mindre kameror.

Specialobjektiv: T.ex. Arkitektur
Om man fotograferar inom en specifik genre som t.ex. arkitektur så behöver man ofta specialanpassade objektivt som så kallade "Tilt-Shift objektiv" för att motverka linsförvrängningar så att linjer i byggnader förblir raka även på bilderna. Dessa objektiv finns inte för Micro 4/3 eller andra kompakta kameramodeller utan bara för systemkameror.

Hanterning: Allmän användning 
Även om systemkameror är betydligt tyngre än de mindre kameramodellerna så är de betydligt bekvämare att hålla om man har större händer. En för liten kamera gör att man får spänningar och värk om man fotograferar långa stunder i sträck. Dessutom har professionella systemkameror enkla och intuitiva kontroller som enkelt sätter sig i muskelminnet när man fotograferat ett tag.
Att ha dedikerade knappar för olika funktioner så att man snabbt kommer åt dem är helt avgörande för att snabbt kunna göra justeringar under en plåtning.

Fullformat: Lågt ljus
Även om programvarorna i de moderna spegellösa kamerorna är helt suveräna på att reducera brus i bilderna så kam man ändå inte bortse från fördelarna med en stor bildsensor som kan samla in mycket ljus även i miljöer med lågt ljus.

Uppfattning: Professionellt 
Den kamera du använder blir en symbol för ditt varumärke när du t.ex. fotograferar en vigsel eller någon annan typ av kundfotografering och även om de mindre kameramodellerna kan leverera lika bra bilder som stora systemkameror så är ändå folks uppfattning av hur en professionell fotografs utrustning ska se ut.