Portätt i motljus

Ljusa, motljusporträtt med kort skärpedjup har varit väldigt populära i några år, 
kanske framförallt inom bröllopsfotografering och har gått hand i hand med "shabby chic"modet.  
Det är inte en stil som jag har ägnat mig så mycket åt men det är definitivt en 
stil som man behöver ha i sin verktygslåda så väl som blixtfoto-tekniker.
Här om kvällen fick våran lillkille följa med mig och storasyster ut och leka
så jag passade på att öva lite. 

Canon 7D   50mm f/1,4






Veckans Fototips #37: Fotografera i Motljus

Att fotografera i motljus är en av de svåraste sakerna man kan göra inom fotografering.
En del professionella fotografer brukar skämta om att de tar 5000kr i betalt för att fotografera en dag, men om de ska fotografera mot solen så kostar det 7000kr.
Det finns dock fördelar med att fotografera i motljus som t.ex. att man kan skapa "rim light"-effekter där man skapar en kotur av ljus runt sitt motiv vilket kan bli mycket effektfullt.
Här är några saker som kan vara bra att tänka på eller att ha i sin "verktygslåda" (för att använda ett klyschigt uttryck) när man fotograferar i motljus.

1. Motljusskydd
Ett motljusskydd monterar du fram på ditt objektiv och det har till uppgift att skugga frontlinsen på objektivet. Detta skyddar objektivet från "strösljus" som kan göra att bilden upplevs som kontrastfattig och oskarp. Se till att ditt objektiv har ett bra motljusskydd som är anpassat till det objektiv du använder det på. Ett objektiv med längre brännvidd har en annan typ av motljusskydd än ett objektiv med kortare eftersom det har en smalare avbildningsvinkel och man riskerar inte att få med suddiga konturer av motljusskyddet i kanterna på bilden.

2. Skugga linsen med handen eller t.ex. en hatt
Ibland räckte motljusskyddet inte till utan man kan behöva skugga linsen ytterligare.
Då kan man behöva använda handen eller något annat som man har till hands.
Det här kan också vara en bra teknik om man fotograferar med t.ex. en mobiltelefon där linsen sitter helt platt på baksidan vilket gör den känslig för motljus.
OBS! Kolla noga så att du inte får med en suddig bit an handen i bilden.

3. Plocka av filter 
Om du använder någon typ av filter på ditt objektiv, skylight-filter, UV-filter eller ett neutralt skyddsfilter så är det bra om man plockar av det när man fotograferar i motljus.
Annars finns risken att ljuset reflekteras mellan frontlinsen på objektivet och tillbaka mot filtret vilket kan ge "spökreflexer" av ljuskällan i bilden.

4. Se upp för "lens flares"
Lens flares eller linsreflexer kan man se som färgklumpar eller cirklar på bilder man tar i motljus och kommer av att ljus reflekteras diagonalt över objektivets linselement och inte rakt genom dem.
Oftast kan linsreflexer ses redan i sökaren när man tar bilden och om man upptäcker dem så kan man behöva vinkla kameran och komponera om bilden eller skugga frontlinsen på objektivet ytterligare i den vinkel där reflexen kommer ifrån. I vissa fall kan man vilja ha den här effekten men annars är det bäst att undvika dem för de är svåra att ta bort efteråt.

5. Anvämnd HDR vid behov
HDR står för "High Dynamic Range" (Stort Dynamiskt Omfång) och är en teknik där man tar flera olika bilder med olika exponeringar utan att flytta kameran som sedan kombineras i datorn för att ta till vara på alla detaljer och färger i så väl mörka som ljusa partier.
Om man tar bilder i motljus så exponerar kameran efter det ljusa vilket för att allt annat blir onaturligt mörkt. Men med hjälp av HDR kan man får en bild som bättre överensstämmer med det vi ser med blotta ögat. Fungerar bäst vid landskapsfotografering eller fotografering av andra stora motiv.
Fler tips för att fotografera HDR finns under fliken Fototips

6. Använd blixt
Om man fotograferar i motljus och kameran exponerar efter det ljusa i bilden så att det andra i bilden bli mörkt så kan man balansera detta genom att använda en blixt för att belysa det man vill ska synas.
Den här tekniken fungerar bäst med mindre motiv som t.ex. människor.

7. Använd bländaren för att skapa olika effekter
Justera bländaröppningen beroende på vilken effekt du vill att motljuset ska ha i din bild.
Om du använder en stor bländaröppning, t.ex. f/1.8, får du ett kortare skärpedjup och du får ett mer ofokuserat och spritt ljus. Om du istället vill ha en "stjärn-effekt" med strålar ut från ljuskällan så kan du använda en liten bländaröppning, t.ex. f/16.