Fotosidans Fotoskola


Fotosidan.se är ett stort forum på internet där fotografer kan få feedback på sina bilder,
diskutera teknik och allt annat som hör till fotografering.
Dessutom är Fotosidan en tidning som man kan bli utvald att vara med i med sina bilder
om man skickar in dem till redaktionen.

Nu har de dragit igång en Fotoskola i flera delar.
Första delen heter "Fotoskola: Del 0 - Grunderna"
Jättebra om du vill börja fotografera och behöver ha lite hjälp att komma igång.

Länk:

Veckans Fototips #02 Shutter Priority/ Slutartids-prioritering

TV-läget på din Canon-kamera har ingen ting med Television att göra utan står för "Time Value" och betyder att det du har kontroll över och ställer in manuellt är Slutartiden, alltså hur lång tid slutaren i din kamera är öppen när du tar en bild. På engelska kallas detta "Shutter priority"  och skulle enkelt kunna översättas till slutartids-prioritering.
Om du använder en Nikon-kamera så heter motsvarande inställning "S" vilket just står för shutter priority.
Om du använder detta läge så kan du själv välja vilken slutartid din kamera ska använda vilket passar bra om du t.ex. ska fotografera något som rör sig och du vill frysa rörelsen.
Det du behöver göra då är att använda en kort slutartid minst 1/100s, beroende på hur fort det du vill fotografera rör sig. Om du däremot vill ha lite rörelseoskärpa för att fånga lite av rörelsen i bilden kan du ställa in en längre slutartid, även det beroende på hur fort det du vill fotografera rör sig men kanske runt 1/30s eller längre.  

I TV-läget (S-läget) bestämmer kameran bländaröppningen och kommer att ändra den beroende på hur ljust det är där du fotograferar för att på så sätt kontrollera hur mycket ljus som kommer in till bildsensorn. Detta gör att du inte har någon kontroll över skärpedjupet i bilderna och risken är att det kommer att ändra sig mellan de olika bilderna du tar om ljusförhållandena skiftar.

Om din kamera är inställd på Auto-ISO, dvs. att kameran själv väljer ISO-tal så kommer den att använda ett så lågt ISO-värde som som möjligt för att bevara bildkvaliteten men använda denna parameter om bländaren är helt öppen om bilden ändå kommer att bli underexponerad.
Du kan ställa in ett fast ISO-tal efter de befintliga ljusförhållandena men risken finns dock att dina bilder kommer att bli underexponerade om det ISO-tal du ställt in inte räcker till.

Slutartids-prioritering används främst av sportfotografer som vill vara säkra på att de har en slutartid som är kort nog för att frysa snabba rörelser och av vissa bröllopsfotografer när de fotograferar inne i kyrkan där det ofta är dåligt ljus och vill vara säkra på att slutartiden inte blir för lång så de får problem med skakningsorkärpa (p.g.a. att kameran rör sig under exponeringstiden) eller rörelseoskärpa (p.g.a. att motivet rör sig under exponeringestiden).

Andra kamerainställningar, tips och fotobegrepp hittar du under fliken Fototips högst upp på sidan.

Lycka till!

Vad gör bländaren i en kamera?

Bländaren är en lamellöppning i objektivet på din kamera som bestämmer hur mycket ljus som kommer in till bildsensorn och skapar bilden.
Om man öppnar upp bländaren så man får en stor öppning in till sensorn släpper man in mycket ljus och slutaren kan vara öppen en kortare tid vilket gör att man minskar risken för suddiga bilder.
Olika stora bländaröppningar betecknas med nummer. Ett lägre nummer innebär en större bländaröppning och ett högre tal innebär en mindre bländaröppning. Hur stor bländaren är (diametern) får man veta genom att man dividerar brännvidden med bländartalet.


Ex. 
Ett objektiv med en brännvidd på 50mm och ett maximalt bländartal på f/2.0 innebär det att bländaren har en diameter på 25mm (50/2=25). Om man istället istället ställer in bländaren på f/16 är bländaren bara 3,125mm i diameter.

Att kontrollera bländaröppningen är användbart om man t.ex. vill fotografera med en kort slutartid i dåliga ljusförhållanden eller med en längre slutartid i starkt solljus.
Men största funktionen bländaren har är att den bestämmer skärpedjupet i bilden.

En stor bländaröppning, t.ex. f/1,4 ger ett kort skärpedjup vilket innebär att bara det man fokuserar på kommer att vara skarpt och allt framför och bakom fokuspunkten kommer vara suddigt.
Perfekt om man tar porträttbilder och vill att bakgrunden ska bli vackert oskarp och mjuk så att subjektet framstår tydligt.
En liten bländaröppning, t.ex. f/16 ger ett stort skärpedjup vilket gör att i stort sett allt i scenen man avbildar kommer att vara skarpt. Perfekt för landskapsbilder där man vill se allt tydligt ända bort till horisonten.

På ett zoomobjektiv måste bländaren kunna ändra sig automatiskt när man zoomar eftersom när brännvidden blir längre måste ljuset ta sig genom ett längre rör in till sensorn och därför måste bländaren bli större för att kunna släppa in lika mycket ljus, eller i alla fall nästan.
Objektiv med stor bländaröppning är i regel dyrare än objektiv med mindre bländaröppning efter som de är svårare att tillverka.
Ett billigare zoom-objektiv 18-55mm har ofta en maximal bländaröppning på f/3,5 vid 18mm (5,14mm) och f/5,6 vid 55mm (9,82mm) vilket innebär att objektivet inte kan släppa in lika mycket ljus och man måste därför använda en längre slutartid vid 55mm än vid 18mm.
Dyrare objektiv kan ofta hålla samma f-tal genom hela zoom-omfånget som t.ex. 70-200mm f/4 vilket innebär att man kan använda samma slutartid vid 200mm som vid 70mm.

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bländare