Nu ska hela rasket rivas

På nyårsnatten 2016 orsakade en fyrverkeripjäs en större brand i det så kallade Dahlinhuset vid torget i Arvika. Efter många turer och undersökningar har man fattat beslutet att det vackra gamla huset måste rivas vilket man börjat göra nu.
Samtidigt som det är sorgligt och tragiskt, och man tänker särskilt på de tidigare boende i huset, men det är tydligt att det destruktiva företaget fascinerar Arvikaborna som verkligen älskar stans karaktäristiska byggnader, vilket Dahlinhuset verkligen varit. Och visst är det något som känns  mal placé och exotiskt med en söndertrasad byggnad i småstad mitt i Värmlands landsbygd.  

Varför iPhone 7 - 10 punkter för fotografer

Fredag 16/9 2016 släpper Apple den nya iPhone 7. De öppnade förbokningarna redan förra fredagen och jag beställde en direkt så jag hoppas att jag ska ha en ny telefon som väntar på mig när jag kommer hem från jobbet den 16:e. Den kommer precis som tidigare modeller i två olika storlekar, iPhone 7 som är 4,7" och iPhone 7 Plus som är 5,5". Plus-modellen är för stor och otymplig för min smak så jag valde den mindre 4,7" modellen. Här kommer 10st punkter för varför iPhone 7 är kanon för fotografer.

1. 12mpix + 7mpix upplösning
12 megapixel kamera har funnits i iPhone sedan den föregående modellen iPhone 6S men iPhone 7 har fått en aningen större sensor som möjliggör att man kan ha större pixlar som kan fånga upp mer ljus men ändå få plats med 12miljoner av dem.
Större pixlar ger bättre ljuskänslighet och dynamiskt omfång och i slutändan en bättre bildkvalitet. Jag använder flera olika kameror och de har alla högre upplösning än en iPhone men 12 megapixlar räcker gott och väl för vardagsbilder, särskilt eftersom de i stort sett alltid används enbart digitalt.
Även kameran ovanför skärmen på telefonen har uppdaterats från 5 megapiclar till 7 megapixlar och eftersom jag har en iPhone 6 tidigare med en 1,2mpix kamera på skärmsidan så är det en stor förbättring. Inte för att jag tar jättemycket selfies med telefonen men ofta när man tar tar bilder med barnen är vill man kunna se vad man tar kort på samtidigt som man tar bilden och med högre upplösning blir bilderna betydligt mer användbara än tidigare.    

2. Större bländare, f/1,8
Istället för en fast bländare på f/2,2 som de senaste iPhone-modellerna haft så har iPhone 7 en bländare på f/1.8 vilket innebär att linsen kan släppa in nästan dubbelt så mycket ljus.

3. Nytt objektiv
Objektivet i iPhone 7 är nydesignat med 6st linselement för förbättrad skärpa.

4. Panorama upp till 63mpix
Jämfört med att fotografera panoramabilder med t.ex. en systemkamera och sedan behöva sammanfoga bilderna i Photoshop så är det fantastiskt smidigt att fotografera med en mobiltelefon som samtidigt som man fotograferar kan sammanfoga bilderna samtidigt som man fotograferar. Funkar inte alltid helt perfekt men för rena landskapsbilder fungerar det perfekt. 
Att man då också kan få ut bildfiler med hög upplösning är ett stort plus! 

5. Optisk bildstabilisering
Optisk bildstabilisering gjorde sin debut i iPhone i och med lanseringen av iPhon 6 Plus 2014 och innebär precis som i systemkameror att det finns en stabiliseringsmotor i objektivet som kompenserar för kameraskakningar. Nu kommer den även i 4,7" modellen iPhone 7. 

6. 4K video
4K innebär en videoupplösning som är 4ggr så hög som så kallad Full HD 1080p
Det innebär att varje bildruta har är en 8 megapixel och att kunna exportera ut så stora bildfiler från filmmaterialet ger nya möjligheter även om jag inte har 4K video i mitt "work flow". 

7. Kontinuerlig fokusering vid filmning
Ansiktsfokus, kroppsfokus och kontinuerlig fokusering när man filmar är funktioner som hämtade direkt ur "top of the line" filmkameror och att de finns i en mobiltelefon gör den till ett fantastiskt videoverktyg.

8. Bättre batteri
En av de rubriker som har figurerat i samband med lanseringen av iPhone 7 har varit att man valt att plocka bort 3,5mm uttaget. Detta har inte mottagits väl av alla men jag tycker att det är positivt med ett hål mindre som samlar damm och dessutom har detta möjliggjort ett 14% större batteri än tidigare vilket bidragit till ca.2h längre batteritid än i den föregående modellen.  

9. Ljusstark skärm med god färgåtergivning
Skärmarna på Apples produkter har alltid varit mycket bra och har varit ett fantastiskt fönster till allt som enheten har att erbjuda. Med skärmen i iPhone 7 har man tagit ett steg till framåt och när man fotograferar digitalt är bra skärmar a och o eftersom det är representationen av ditt arbete.  

10. Utökat lagringsutrymme 32GB, 128GB, 256GB
Apple har dubblat lagringsutrymmet jämfört med tidigare modeller. Istället för 16, 64 och 64GB så har man nu ökat på till 32GB, 128GB och 256GB. Perfekt för fotografer eftersom bilder och video tar mycket utrymme, särskilt i hög upplösning.

Bonus
iPhone 7 harr fått bättre tätningar mot vatten och damm än tidigare modeller och har fått en klassificering som kräver att den klarar att vara under vatten på 1m djup i 30min.
Perfekt för fotografer för som vi alla vet: "Bad weather makes good pictures"!

 

iPhone 7 Plus
Den nya designen på iPhone 7 Plus har höjt många ögonbryn med sina dubbla kameror. 
En med ett motsvarande 28mm objektiv med f/1,8 bländare och den andra med ett motsvarande 55mm objektiv med en bländare på f/2,8. Spännande men inte värt att ha den stora telefonen för. Behöver jag bättre räckvidd och kort skärpedjup så använder jag en "riktig" kamera.
När jag hörde ryktet om en iPhone med två kameror tänkte jag att den kanske skulle ha möjlighet till att fotografera i 3D vilket hade varit coolt men så blev det alltså inte.

Pressbilder på 3 minuter

Idag hade vi en temadag om "Nätmobbing och etik på nätet" på skolan där jag jobbar. Som en del i programmet fick både elever och personal lyssna på föreläsningar av IT-pedagogen, 5 barns pappan, Thai Boxning- och MMA-tränaren Niclas Ottosson. Bra föreläsningar som väckte många tankar och dessutom en mycket sympatisk och trevlig föreläsare.

Jag behövde ett par bilder till skolans blogg och för att göra reklam för föreläsningen för föräldrarna på kvällen så efter föreläsningen tog jag med Niclas ut på framsidan av skolan och tog några snabba bilder. 

Som fotograf måste man ibland kunna arbeta snabbt.

  • Framför kameran är inte en plats där de flesta människor vill befinna sig längre än nödvändigt
  • Folk har ont om tid, särskilt chefer
  • Bilderna behöver levereras eller publiceras snabbt

10st tips för att snabbt få användbara pressbilder.

  1. Ha en tydlig vision om hur du vill att bilderna ska se ut och hur du ska nå det resultat du vill ha.
  2. Tänk ut en bra plats för att fotografera på, gärna i skuggan för att få ett jämnt ovh lättarbetat ljus.
  3. Öva på att se på människor och skapa dig en uppfattning om hur du vill porträttera dem.
  4. Förbered innan du har personen du ska fotografera framför dig, kamerainställningar osv.
  5. Använd befintligt ljus, dvs. ingen blixt om det är möjligt för enkelhetens skull.
  6. Variera och hitta olika uttryck i bilderna.
  7. Prata, både innan du börjar plåta och håll konversationen igång för att försöka skapa en avslappnad stämning även om det är en ganska konstlad situation.
  8. Fotografera löpande hela tiden, då vänjer sig den du fotograferar vid det och det blir ingen stor grej att du tar upp en kamera och man vet ju aldrig när ögonblicket kommer. 
  9. Lär dig känna dynamiken i fotograferingen, känn av när den du fotograferar börjar tröttna och det är dags att bryta.
  10. Pusha lite till, när du känner att det är dags att bryta, skoja om det och ta ett par bilder till ibland kan det vara då man får de mest okonstlade bilderna.

    Bonus:  Välj rätt tillfälle! Fråga inte om att få ta bilder när den du vill fotografera har fullt upp med annat eller precis ska gå upp på scen. Vänta till efteråt. Chansen är då betydligt större att du får ett positivt svar, att du lyckas skapa en avslappnad stämning under fotograferingen och att du får avspända och användbara bilder.

Jag visste att sent på eftermiddagen står solen snett bakom skolan så på entrésidan är det gott om skugga och jag gärna ville ha skolan i bakgrunden för att göra platsen tydlig i bilden. "Den här föreläsaren är på Gunnarsbyskolan idag" var det jag framförallt behövde förmedla. Jag uppfattade Niclas som trygg och med en naturlig pondus så jag ville porträttera honom lite underifrån för att förmedla detta i bilden och det var också den allra första bilden jag tog som jag valde att publicera. Jag fortsatte sedan att ta en serie bilder i ganska snabb följd. Andra bilden här fångade jag mitt i när vi pratade om hur onaturligt det är att blir fotograferad och att det såg kul ut att jag som är ganska lång stod och hukade med krökt rygg för att jag få en låg bildvinkel. Jag gillade den bilden för att den ger ett varmt och glatt intryck. Tredje bilden var en av de sista jag tog när Niclas lite tröttnat på att titta på mig och tittade bortåt, återigen ett helt annat uttryck.

Är du nyfiken på Niclas och hans föreläsningar finns
information kontaktuppgifter på: surfasmart.com

Fujufilm X100T f/2,0

Ränkesnipa

Tog en cykeltur till naturreservatet Bergs klätt utanför Arvika sedan vidare
upp på ett berg på gränsen mellan Arvika och Eda som kallas
"Ränkesnipa" eftersom det störtar rakt ner i sjön Ränken.
Här är några bilder från turen!